INNE EBOOKI AUTORA
Praca zbiorowa
Wydawca:
Format:
ibuk
Podręcznik akademicki do hotelarstwa jest kierowany do wykładowców i studentów uczelni wyższych na kierunkach turystyka i rekreacja oraz hotelarstwo, jak również do praktyków gospodarczych zajmujących się na co dzień zarządzaniem i eksploatacją hoteli.
Książka zawiera kompleksową wiedzę na temat hotelarstwa – jednego z najważniejszych elementów infrastruktury i biznesu turystycznego. Autorzy przedstawiają w nim:
Do głównych zalet podręcznika należą:
Zespół autorski tworzą pracownicy naukowi i wykładowcy Katedry Zarządzania Turystyką Wydziału Zarządzania i Ekonomiki Usług Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Katedry Marketingu i Zarządzania Gospodarką Turystyczną Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 380 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-15367-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp (Aleksander Panasiuk, Daniel Szostak) | 7 |
CZĘŚĆ I. Podstawy hotelarstwa | 13 |
Rozdział 1. Zarys historii hotelarstwa na świecie i w Polsce (Daniel Szostak) | 13 |
Rozdział 2. Podstawowa terminologia związana z hotelarstwem (Marta Sidorkiewicz) | 22 |
Rozdział 3. Wzajemne relacje między turystyką, hotelarstwem a gastronomią (Daniel Szostak) | 28 |
Rozdział 4. Miejsce hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego (Beata Meyer) | 33 |
Rozdział 5. Źródła prawa dotyczące hotelarstwa (Iwona Szymczak) | 38 |
CZĘŚĆ II. Rynek usług hotelarskich | 45 |
Rozdział 6. Makro- i mikrootoczenie hotelarstwa (Maja Jedlińska) | 45 |
Rozdział 7. Rodzaje przedsiębiorstw hotelarskich (Daria Jaremen) | 51 |
Rozdział 8. Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich (Daniel Szostak) | 64 |
Rozdział 9. Usługi hotelarskie jako produkt (Daria Jaremen, Aleksander Panasiuk) | 73 |
Rozdział 10. Klasyfikacja usług hotelarskich (Daria Jaremen, Aleksander Panasiuk) | 81 |
Rozdział 11. Zachowania konsumentów w hotelarstwie (Maja Jedlińska) | 88 |
Rozdział 12. Mierniki charakteryzujące hotelarstwo (Dawid Milewski) | 96 |
Rozdział 13. Miejsce państwa na rynku usług hotelarskich (Aleksander Panasiuk) | 102 |
Rozdział 14. Organizacje hotelarskie na świecie i w Polsce (Anna Dołowy) | 109 |
Rozdział 15. Kierunki rozwoju współczesnego hotelarstwa (Daniel Szostak) | 118 |
CZĘŚĆ III. Eksploatacja hotelu | 129 |
Rozdział16. Części składowe współczesnego hotelu (Daniel Szostak) | 129 |
Otoczenie eksploatacyjne obiektu hotelowego | 131 |
Recepcja (wraz z holem hotelowym) | 132 |
Część mieszkalna | 134 |
Działalność służb pięter | 135 |
Gastronomia hotelowa | 137 |
Zaplecze techniczne obiektu hotelowego | 138 |
Dyrekcja (wraz z komórkami funkcyjnymi i pomocniczymi) | 139 |
Rozdział 17. Budowa, modernizacja i wyposażanie obiektów hotelarskich (Daniel Szostak) | 140 |
Rozdział 18. Personel hotelowy (Anna Tokarz) | 151 |
Rozdział 19. Standardy obsługi i techniki pracy w hotelu (Daria Jaremen) | 158 |
Rozdział 20. Regulamin organizacyjny hotelu (Adam Pawlicz, Iwona Szymczak) | 166 |
Rozdział 21. Technologie informatyczne w hotelu (Adam Pawlicz) | 171 |
Rozdział 22. Internet w hotelarstwie (Tomasz Mańkowski) | 177 |
Rozdział 23. Współpraca podmiotów hotelarskich z biurami podróży (Dawid Milewski) | 182 |
Rozdział 24. Obsługa osób niepełnosprawnych w hotelarstwie (Adam Pawlicz) | 189 |
Rozdział 25. Ochrona praw gości hotelowych i ich mienia (Iwona Szymczak) | 196 |
Rozdział 26. Łańcuchy, systemy i sieci hotelowe (Daniel Szostak) | 205 |
CZĘŚĆ IV. Zarządzanie hotelem | 215 |
Rozdział 27. Metody i techniki zarządzania w przedsiębiorstwie hotelarskim (Daniel Szostak) | 215 |
Rozdział 28. Zarządzanie kadrami w hotelu (Anna Tokarz) | 224 |
Rozdział 29. Zarządzanie marketingowe usługami hotelarskimi (Agnieszka Lewandowska) | 234 |
Rozdział 30. Zarządzanie ceną usług hotelarskich (Aleksander Panasiuk) | 247 |
Rozdział 31. Zarządzanie kosztami w hotelarstwie (Małgorzata Januszewska) | 257 |
Rozdział 32. Zarządzanie jakością usług hotelarskich (Daniel Szostak) | 266 |
Rozdział 33. Zarządzanie bezpieczeństwem w hotelarstwie (Maja Jedlińska) | 277 |
Rozdział 34. Zarządzanie majątkiem hotelu (Małgorzata Januszewska) | 287 |
Rozdział 35. Zarządzanie strategiczne we współczesnym hotelu (Daniel Szostak) | 298 |
CZĘŚĆ V. Gastronomia i usługi towarzyszące działalności hotelarskiej | 305 |
Rozdział 36. Zasady prowadzenia działalności gastronomicznej w turystyce i hotelarstwie (Marta Sidorkiewicz) | 305 |
Rozdział 37. Zakres działalności gastronomii hotelowej (Anna Dołowy) | 314 |
Rozdział 38. Obsługa gości w gastronomii (Tomasz Mańkowski) | 325 |
Rozdział 39. Personel w działalności gastronomicznej (Anna Tokarz) | 334 |
Rozdział 40. Obsługa konferencji (Marta Sidorkiewicz) | 339 |
Rozdział 41. Piony rekreacyjny, sportowy i zdrowotny w działalności współczesnego obiektu hotelarskiego (Agnieszka Lewandowska) | 347 |
Rozdział 42. Pozostała działalność handlowa i usługowa hotelu (Małgorzata Januszewska) | 359 |
Bibliografia | 364 |
Słowniczek (Daniel Szostak) | 368 |
Indeks (Anna Tokarz) | 374 |