POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz.
Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich.
Omówiono w nim:
· składniki chemiczne pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
· budowę przewodu pokarmowego przeżuwaczy, zwierząt monogastrycznych i ryb
· pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie
· przemianę materii, energii i składników mineralnych
· żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierząt
· systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt.
Obecne, drugie wydanie tomu 1 uwzględnia współczesny stan wiedzy. Dodano rozdział Nutrigenomika (genomika żywieniowa) poświęcony nauce, która bada reakcje organizmu na składniki pożywienia, wykorzystując technologie genomiczne; ukierunkowanej przede wszystkim na człowieka i prewencję chorób, które mają związek z żywieniem. Przedstawiono w nim badania u zwierząt, zwłaszcza gospodarskich i towarzyszących człowiekowi, których celem jest nie tylko prewencja chorób u zwierząt, ale także m.in. wydajność zwierząt i opracowanie zaleceń jak żywić określony genotyp zwierzęcia.
Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, ale także dla nas samych, jako konsumentów.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 448 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-18227-4 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
PRZEDMOWA | 5 |
1.SKŁADNIKI CHEMICZNE PASZ I ICH ZNACZENIE DLA ORGANIZMU ZWIERZĄT | 13 |
1.1.Woda i jej rola biologiczna Julian Kamiński | 13 |
1.2.Węglowodany (cukrowce) | 15 |
1.2.1. Monosacharydy (cukry proste) | 16 |
1.2.2. Oligosacharydy | 18 |
1.2.3. Polisacharydy | 19 |
1.2.3.1. Polisacharydy skrobiowe | 20 |
1.2.3.2. Polisacharydy nieskrobiowe | 21 |
1.2.3.3. Lignina i inne substancje strukturalne | 24 |
1.3.Tłuszczowce (lipidy) | 27 |
1.3.1. Kwasy tłuszczowe | 28 |
1.3.2. Tłuszcze proste | 32 |
1.3.3. Tłuszcze złożone | 34 |
1.3.4. Pochodne tłuszczowców | 35 |
1.3.5. Wskaźniki charakteryzujące jakość tłuszczu | 39 |
1.4.Białka i inne związki azotowe Stanisław Buraczewski | 40 |
1.4.1. Aminokwasy | 41 |
1.4.1.1. Budowa aminokwasów | 41 |
1.4.1.2. Podział aminokwasów | 42 |
1.4.1.3. Właściwości i reakcje aminokwasów | 46 |
1.4.1.4. Aminokwasy niezbędne | 47 |
1.4.1.5. Skład aminokwasowy pasz i dawek | 50 |
1.4.1.6. Strawność białka pasz i wchłanianie aminokwasów | 52 |
1.4.2. Peptydy | 53 |
1.4.3. Białka | 54 |
1.4.3.1. Klasyfikacja białek | 54 |
1.4.3.2. Białko pasz | 57 |
1.4.4. Związki azotowe niebiałkowe | 57 |
1.4.4.1. Aminokwasy niebiałkowe | 58 |
1.4.4.2. Kwasy nukleinowe | 58 |
1.4.4.3. Alkaloidy | 59 |
1.4.4.4. Glikozydy | 60 |
1.4.4.5. Glukozynolany | 60 |
1.4.4.6. Inne związki niebiałkowe | 61 |
1.4.5. Związki azotowe nieorganiczne | 61 |
1.5.Składniki mineralne Dorota Jamroz | 62 |
1.5.1. Wapń (Ca) | 64 |
1.5.2. Fosfor (P) | 68 |
1.5.3. Magnez (Mg) | 71 |
1.5.4. Potas, chlor, sód | 72 |
1.5.5. Siarka (S) | 74 |
1.5.6. Mikroelementy i pierwiastki śladowe | 75 |
1.5.7. Metale toksyczne | 89 |
1.6.Witaminy Stanisław Wójcik | 91 |
1.6.1. Rodzaje witamin | 92 |
1.6.2. Struktury chemiczne i cechy fizyczne | 92 |
1.6.3. Mierniki ilościowe | 94 |
1.6.4. Działanie witamin w organizmie zwierząt | 94 |
1.6.5. Ewolucja stosowania witamin | 96 |
1.6.6. Wrażliwość witamin na czynniki środowiskowe | 97 |
1.6.7. Nazewnicwo witamin | 98 |
1.6.8. Witamina A | 100 |
1.6.9. Kalcyferole — witamina D | 103 |
1.6.10. Tokoferole — witamina E | 105 |
1.6.11. Menadion — witamina K | 107 |
1.6.12. Tiamina — witamina B1 | 108 |
1.6.13. Ryboflawina — witamina B2 | 110 |
1.6.14. Niacyna — witamina B3 | 111 |
1.6.15. Kwas pantotenowy — witamina B5 | 113 |
1.6.16. Pirydoksyna — witamina B6 | 114 |
1.6.17. Biotyna — witamina H | 115 |
1.6.18. Kwas foliowy | 116 |
1.6.19. Cyjanokobalamina — witamina B12 | 117 |
1.6.20. Kwas askorbinowy — witamina C | 119 |
1.6.21. Substancje traktowane jako witaminy | 120 |
1.7.Antyżywieniowe i toksyczne składniki pasz Dorota Jamroz | 122 |
2.BUDOWA PRZEWODU POKARMOWEGO ZWIERZĄT GOSPODARSKICH Julian Kamiński | 134 |
2.1.Przewód pokarmowy świni | 136 |
2.2.Przewód pokarmowy konia | 142 |
2.3.Budowa przewodu pokarmowego kury | 146 |
2.4.Budowa przewodu pokarmowego przeżuwaczy | 150 |
3.POBRANIE, TRAWIENIE I WCHŁANIANIE Zygmunt Maciej Kowalski | 157 |
3.1.Pobranie paszy | 157 |
3.1.1. Regulacja mechaniczna pobrania paszy | 160 |
3.1.2. Regulacja fizjologiczna pobrania paszy | 161 |
3.1.3. Inne czynniki decydujące o pobraniu paszy | 164 |
3.2.Trawienie | 166 |
3.2.1. Enzymy trawienne | 168 |
3.2.2. Trawienie u zwierząt jednożołądkowych | 170 |
3.2.2.1. Trawienie w jamie gębowej | 170 |
3.2.2.2. Trawienie w żołądku | 171 |
3.2.2.3. Trawienie w jelicie cienkim | 173 |
3.2.2.4. Trawienie w jelicie grubym | 176 |
3.2.2.5. Trawienie u drobiu | 177 |
3.3.Wchłanianie | 179 |
3.3.1. Wchłanianie cukrów | 180 |
3.3.2. Wchłanianie białek | 180 |
3.3.3. Wchłanianie tłuszczów | 181 |
3.3.4. Wchłanianie wody, składników mineralnych oraz witamin | 182 |
3.4.Trawienie i wchłanianie składników pokarmowych u przeżuwaczy | 183 |
3.4.1. Trawienie węglowodanów w żwaczu | 188 |
3.4.2. Przemiany składników azotowych w żwaczu | 194 |
3.4.3. Przemiany tłuszczów w żwaczu | 202 |
3.4.4. Trawienie i wchłanianie w jelicie cienkim przeżuwaczy | 206 |
3.5.Metody oznaczania strawności składników pokarmowych | 209 |
3.5.1. Metody in vivo | 210 |
3.5.1.1. Metoda bilansowa, czyli klasyczna | 210 |
3.5.1.2. Metoda wskaźnikowa | 212 |
3.5.1.3. Strawność pozorna i rzeczywista | 214 |
3.5.1.4. Badania strawnościowe u drobiu | 215 |
3.5.2. Metody woreczków nylonowych | 215 |
3.5.3. Metody laboratoryjne (metody in vitro) | 216 |
3.5.4. Szacowanie współczynników strawności na podstawie składu chemicznego paszy (metody matematyczne) | 219 |
3.6.Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych | 221 |
4.PRZEMIANA MATERII I ENERGII | 228 |
4.1.Przemiana węglowodanów Stanisław Buraczewski, Lucyna Buraczewska | 228 |
4.1.1. Synteza glukozy | 229 |
4.1.2. Rozkład glukozy | 229 |
4.1.3. Cykl kwasów trikarboksylowych | 233 |
4.1.4. Cykl pentozofosforanowy | 236 |
4.1.5. Synteza glikogenu i laktozy | 237 |
4.1.6. Przemiany u przeżuwaczy | 239 |
4.2.Przemiana tłuszczowców Stefania Smulikowska | 241 |
4.2.1. Przemiana lipidów, rozkład, synteza | 241 |
4.2.2. Niezbędne kwasy tłuszczowe | 247 |
4.2.3. Dynamika odkładania tłuszczu | 249 |
4.2.4. Wpływ jakości tłuszczu paszy na jakość i skład odłożonego tłuszczu. | 251 |
4.2.5. Skład tłuszczu mleka | 252 |
4.2.6. Zakłócenia w przemianie tłuszczów | 254 |
4.2.7. Tolerancja na tłuszcz | 255 |
4.2.8. Zapotrzebowanie na tłuszcz | 256 |
4.3.Przemiana białek Lucyna Buraczewska, Stanisław Buraczewski | 257 |
4.3.1. Biosynteza i rozkład aminokwasów | 257 |
4.3.2. Biosynteza i rozkład białek | 263 |
4.3.3. Zapotrzebowanie na białko | 268 |
4.3.3.1. Zapotrzebowanie bytowe | 270 |
4.3.3.2. Zapotrzebowanie produkcyjne | 272 |
4.3.4. Bilans azotu Barbara Pastuszewska | 283 |
4.3.5. Metody oceny wartości odżywczej (biologicznej) białka | 286 |
4.3.6. Optymalne profile aminokwasów w diecie dla zwierząt monogastrycznych — „białko idealne” Dorota Jamroz | 291 |
4.4.Przemiana energii Andrzej Chwalibóg, Ewa Sawosz Chwalibóg | 299 |
4.4.1. Wprowadzenie do bioenergetyki | 299 |
4.4.2. Procesy kataboliczne | 301 |
4.4.2.1. Utlenianie węglowodanów | 302 |
4.4.2.2. Utlenianie tłuszczu | 303 |
4.4.2.3. Utlenianie białka | 305 |
4.4.3. Procesy anaboliczne | 307 |
4.4.3.1. Wydatek energii na syntezę węglowodanów | 307 |
4.4.3.2. Wydatek energii na syntezę tłuszczu | 308 |
4.4.3.3. Wydatek energii na syntezę białka | 309 |
4.4.4. Pomiary przemiany energii | 311 |
4.4.4.1. Kalorymetryczne metody określania produkcji ciepła | 311 |
4.4.4.2. Metoda RQ (respiratory quotient — współczynnik oddechowy) | 314 |
4.4.4.3. Metoda CN (bilans węgla i azotu) | 316 |
4.4.4.4. Oszacowanie produkcji ciepła metodą podwójnie znakowanej wody | 318 |
4.4.4.5. Inne metody oznaczania bilansu energii | 319 |
4.4.5. Podział energii w organizmie | 320 |
5.PRZEMIANY SKŁADNIKÓW MINERALNYCH Dorota Jamroz | 326 |
5.1.Absorpcja i wydalanie, dostępność składników mineralnych | 326 |
5.2.Tworzenie rezerw i mobilizacja składników mineralnych | 330 |
5.3.Współzależności między składnikami mineralnymi (synergistyczne i antagonistyczne działanie) | 332 |
5.4.Metody określania zapotrzebowania zwierząt na składniki mineralne | 334 |
5.5.Zawartość składników mineralnych w dawkach dla różnych gatunków zwierząt — zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy | 336 |
6.ŻYWIENIOWE METODY OGRANICZANIA SKAŻENIA ŚRODOWISKA NATURALNEGO Adam Cieślak, Małgorzata Szumacher-Strabel, Damian Józefiak, Andrzej Potkański | 340 |
6.1.Emisja gazów cieplarnianych | 340 |
6.2.Emisja azotu i fosforu | 344 |
6.2.1. Zwierzęta przeżuwające | 344 |
6.2.2. Zwierzęta nieprzeżuwające | 345 |
7.SYSTEMY OCENY WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ I ZAPOTRZEBOWANIA ZWIERZĄT | 349 |
7.1.Historia systemów i mierników wartościowania pasz Aleksandra Ziołecka | 349 |
7.2.Systemy oceny wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania u przeżuwaczy Zygmunt Maciej Kowalski | 357 |
7.2.1. Systemy oceny wartości energetycznej pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających | 357 |
7.2.2. Wartość energetyczna pasz dla przeżuwaczy według francuskiego systemu INRA | 359 |
7.2.3. Zapotrzebowanie energetyczne zwierząt przeżuwających | 363 |
7.2.4. Systemy oceny wartości pokarmowej białka pasz i zapotrzebowania zwierząt przeżuwających | 366 |
7.2.5. Wartość pokarmowa białka pasz według francuskiego systemu INRA | 368 |
7.2.6. Zapotrzebowanie zwierząt na BTJ | 372 |
7.2.7. MetTJ %BTJE i LizTJ %BTJE — dodatkowe jednostki systemu białkowego INRA | 374 |
7.2.8. System wypełnienia w systemie INRA | 376 |
7.2.8.1. Wartość wypełnieniowa pasz | 376 |
7.2.9. Zdolność pobrania paszy | 378 |
7.3.Systemy wartościowania energii i białka dla świń Stanisław Buraczewski | 380 |
7.3.1. Wartość energetyczna pasz dla świń | 380 |
7.3.2. Wartość białka dla świń | 388 |
7.4.Określenie zapotrzebowania na energię i białko u koni Aleksandra Ziołecka | 390 |
7.4.1. Zapotrzebowanie koni na energię | 390 |
7.4.2. Zapotrzebowanie koni na białko | 392 |
7.5.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u drobiu Jan Barteczko | 394 |
7.6.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u zwierząt futerkowych | 403 |
7.7.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u psów i kotów | 408 |
7.8.Systemy oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania u ryb | 413 |
8.NUTRIGENOMIKA Zygmunt M. Kowalski, Paweł Górka | 417 |
8.1.Definicje | 418 |
8.2.Nutrigenomika, czyli poszukiwanie diety optymalnej | 420 |
8.3.Mechanizmy wpływu składników pokarmowych na ekspresję genów | 421 |
8.4.Narzędzia nutrigenomiki | 424 |
8.5.Przykład wykorzystania techniki DNA microarray w badaniach nutrigenomicznych na zwierzętach | 425 |
SKOROWIDZ | 429 |