Żywienie chorych z nowotworami

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

35,40  59,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 59,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 35,40 zł  


35,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają przyczyny i objawy wyniszczenia nowotworowego. W przypadku terapii związanej z chorobą ważne jest leczenie wspomagające i przestrzeganie zaleceń żywieniowych. Wskazani koncentrują się na postępowaniu m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.


Rok wydania2013
Liczba stron120
KategoriaOnkologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6623-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    7
  
  1. Najczęstsze nowotwory złośliwe w populacji . . . . . . .    9
  2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych . . . . .    19
    Energia . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    20
    Białko . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    20
    Węglowodany . . . . . . . . . . . . . . . . .    21
    Tłuszcze . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    21
  Witaminy, składniki mineralne i inne substancje bioaktywne zawarte w pożywieniu . . . . . . . . . . . . . .    22
  
  3. Zespół wyniszczenia nowotworowego (kacheksja) . . . . .    25
    Przyczyny wyniszczenia w chorobach nowotworowych . . . .    26
    Ograniczenie ilości przyjmowanego pokarmu i utrata
    masy ciała związane z obecnością nowotworu . . . . . .    26
  Zaburzenia równowagi hormonalnej i metabolicznej będące
  skutkiem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie . . .    27
  Skutki niepożądane leczenia przeciwnowotworowego . . .    28
  Pogorszenie stanu psychicznego . . . . . . . . . .    29
  Choroby współistniejące . . . . . . . . . . . . .    30
  Rozpoznawanie zespołu wyniszczenia nowotworowego . . .    31
  Wpływ niedożywienia i wyniszczenia na przebieg chemioterapii,
  radioterapii i leczenia operacyjnego . . . . . . . . . .    32
  Leczenie zespołu wyniszczenia nowotworowego . . . . . .    34
  
  
  
  4. Dietoterapia jako element wspomagający leczenie przeciwnowotworowe . . . . . . . . . . . . . .    45
    Ogólne zalecenia żywieniowe . . . . . . . . . . . .    45
    Szczegółowe zasady dietetyczne . . . . . . . . . . .    50
    Zmiany masy ciała . . . . . . . . . . . . . .    51
    Utrata apetytu, anoreksja . . . . . . . . . . . .    54
    Zaburzenia odczuwania smaku i zapachu . . . . . . .    57
    Suchość w jamie ustnej (kserostomia) . . . . . . . .    60
  Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku . . . . . . . . . . . . . . . . .    63
  Uczucie szybkiego nasycenia i pełności po posiłku . . . .    67
  Nudności i wymioty . . . . . . . . . . . . . .    70
  Zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit . . .    75
  Biegunki . . . . . . . . . . . . . . . . . .    76
  Zaparcia . . . . . . . . . . . . . . . . . .    82
  Osłabienie . . . . . . . . . . . . . . . . .    85
  Obrzęk limfatyczny . . . . . . . . . . . . . .    88
  Niedokrwistość . . . . . . . . . . . . . . . .    90
  Edukacja żywieniowa chorego i osób opiekujących się nim . .    93
  
  5. Zalecenia żywieniowe dla osób po wyleczeniu choroby nowotworowej . . . . . . . . . . . . . . . . .    97
  
  6. Znaczenie aktywności fizycznej w trakcie leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu . . . . . . . . .    107
  
  7. Diety alternatywne a nowotwory . . . . . . . . . . .    111
  
  Piśmiennictwo . . . . . . . . . . . . . . . . . .    119
RozwińZwiń