Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu

Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu

1 ocena

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku. Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Książka uświadamia czytelnikowi ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud", ksenobiotyki itp.


Rok wydania2007
Liczba stron472
KategoriaŻywienie
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-0114-254-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  PRZEDMOWA VII
  ALFABETYCZNY WYKAZ HASEŁ IX
  I. WSTĘP    1
    1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia    1
    2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem    5
  II. ŻYWNOŚĆ    17
    1. Definicje i podział produktów żywnościowych    17
    2. Jakość żywności i jej uwarunkowania    23
    3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności    51
    4. Biotechnologia w produkcji żywności    85
    5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie    156
    6. Znakowanie żywności    164
    7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności    174
  III. ŻYWIENIE    201
    1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane    201
    2. Podstawowe składniki pożywienia    206
    3. Żywność jako Źródło składników odżywczych    250
    4. Trawienie i przyswajanie pożywienia    265
    5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia    286
    6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna    319
    7. Żywienie dietetyczne    327
    8. Interakcje leków ze składnikami żywności    341
  IV. ZDROWIE    354
    1. Biologiczne podstawy zdrowia    354
    2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych    395
    3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka    404
    4. Inne zagrożenia dla zdrowia    436
    5. Instrumenty polityki prozdrowotnej    441
RozwińZwiń