Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego

3 oceny

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat diet w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, a także przy nowotworach. Zaletą tej książki jest niewątpliwie bardzo duża liczba sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy.


Rok wydania2014
Liczba stron232
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4862-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  Część ogólna 9
  Zapotrzebowanie energetyczne     9
  Składniki pokarmowe    11
    Białko    11
    Tłuszcze    13
    Węglowodany    14
    Błonnik    16
    Witaminy    16
    Składniki mineralne    19
    Równowaga kwasowo-zasadowa    22
    Woda    22
  Ocena zdrowotna produktów spożywczych     23
    Produkty zbożowe     23
    Nasiona roślin strączkowych     27
    Mleko     27
    Ziemniaki     28
    Warzywa i owoce     29
    Tłuszcze     30
    Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory    30
    Jaja     30
    Cukier i słodycze     31
  Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw     32
    Miary gospodarcze     32
    Naczynia kuchenne     35
    Konserwowanie i przechowywanie żywności     36
    Sposoby przyrządzania potraw     37
  Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne przyjazne w chorobach przewodu pokarmowego    42
    Przyprawy ziołowe     42
    Warzywa przyprawowe     45
    Przyprawy korzenne     47
  Charakterystyka i zastosowanie diet w chorobach przewodu pokarmowego     48
    1. Dieta podstawowa łatwo strawna     49
    2. Dieta oszczedzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    55
    3. Dieta łatwostrawna ze zwiększoną ilością białka    61
    4. Dieta bogatoresztkowa     68
    5. Diety o zmiennej konsystencji     76
    Dieta płynna     76
    Dieta płynna wzmocniona     78
    Dieta papkowata     81
  
  Część szczegółowa     83
  Przepisy potraw stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego    83
    Napoje     83
    Chleb domowy     92
    Dodatki do pieczywa     97
    Przystawki    100
    Zupy     107
    Dodatki do zup    120
    Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb    124
    Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb—tzw. potrawy półmięsne    147
    Potrawy jarskie     159
    Potrawy z warzyw i owoców     174
    Sosy     192
    Desery    201
    Wypieki domowe     207
  Piśmiennictwo     223
  Alfabetyczny spis potraw 225
  
RozwińZwiń