POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Często przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są błędy żywieniowe wynikające z braku znajomości zasad przygotowywania posiłków. W tej publikacji Czytelnicy znajdą informacje na temat diet w różnych schorzeniach przewodu pokarmowego, m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w stanach po resekcji żołądka, w zespołach upośledzonego trawienia, stanach zapalnych, a także przy nowotworach. Zaletą tej książki jest niewątpliwie bardzo duża liczba sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 232 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4862-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 5 |
Część ogólna 9 | |
Zapotrzebowanie energetyczne | 9 |
Składniki pokarmowe | 11 |
Białko | 11 |
Tłuszcze | 13 |
Węglowodany | 14 |
Błonnik | 16 |
Witaminy | 16 |
Składniki mineralne | 19 |
Równowaga kwasowo-zasadowa | 22 |
Woda | 22 |
Ocena zdrowotna produktów spożywczych | 23 |
Produkty zbożowe | 23 |
Nasiona roślin strączkowych | 27 |
Mleko | 27 |
Ziemniaki | 28 |
Warzywa i owoce | 29 |
Tłuszcze | 30 |
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory | 30 |
Jaja | 30 |
Cukier i słodycze | 31 |
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 32 |
Miary gospodarcze | 32 |
Naczynia kuchenne | 35 |
Konserwowanie i przechowywanie żywności | 36 |
Sposoby przyrządzania potraw | 37 |
Przyprawy ziołowe, warzywne i korzenne przyjazne w chorobach przewodu pokarmowego | 42 |
Przyprawy ziołowe | 42 |
Warzywa przyprawowe | 45 |
Przyprawy korzenne | 47 |
Charakterystyka i zastosowanie diet w chorobach przewodu pokarmowego | 48 |
1. Dieta podstawowa łatwo strawna | 49 |
2. Dieta oszczedzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | 55 |
3. Dieta łatwostrawna ze zwiększoną ilością białka | 61 |
4. Dieta bogatoresztkowa | 68 |
5. Diety o zmiennej konsystencji | 76 |
Dieta płynna | 76 |
Dieta płynna wzmocniona | 78 |
Dieta papkowata | 81 |
Część szczegółowa | 83 |
Przepisy potraw stosowanych w chorobach przewodu pokarmowego | 83 |
Napoje | 83 |
Chleb domowy | 92 |
Dodatki do pieczywa | 97 |
Przystawki | 100 |
Zupy | 107 |
Dodatki do zup | 120 |
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb | 124 |
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb—tzw. potrawy półmięsne | 147 |
Potrawy jarskie | 159 |
Potrawy z warzyw i owoców | 174 |
Sosy | 192 |
Desery | 201 |
Wypieki domowe | 207 |
Piśmiennictwo | 223 |
Alfabetyczny spis potraw 225 | |