POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 464 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-3421-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 5 |
1. Wprowadzenie – Barbara Bułhak-Jachymczyk, Mirosław Jarosz | 15 |
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia | 16 |
1.2. Współczesne metody opracowywania norm | 19 |
1.3. Rodzaje norm żywienia | 22 |
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski | 24 |
Piśmiennictwo | 27 |
2. Energia – Barbara Bułhak-Jachymczyk | 32 |
2.1. Wiadomości podstawowe | 32 |
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energię | 34 |
2.3. Metody ustalania norm na energii | 37 |
2.4. Normy na energii dla ludności Polski | 50 |
Piśmiennictwo | 57 |
3. Białko – Barbara Bułhak-Jachymczyk | 61 |
3.1. Wiadomości podstawowe | 61 |
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy | 66 |
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne | 69 |
3.4. Metody ustalania norm na białko | 75 |
3.5. Normy na białko dla ludności Polski | 85 |
Piśmiennictwo | 88 |
4. Tłuszcze – Lucjan Szponar, Hanna Mojska, Maciej G. Ołtarzewski | 91 |
4.1. Wprowadzenie | 91 |
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych | 92 |
4.3. Normy spożycia tłuszczu | 108 |
Piśmiennictwo | 125 |
5. Cholesterol – Wiktor B. Szostak, Dorota Szostak-Węgierek | 130 |
5.1. Wprowadzenie | 130 |
5.2. Metabolizm cholesterolu | 130 |
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu | 131 |
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy | 132 |
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu | 133 |
Piśmiennictwo | 134 |
6. Węglowodany – Grażyna Nowicka, Bogumiła Panczenko-Kresowska | 137 |
6.1. Wiadomości podstawowe | 137 |
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne | 146 |
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów | 150 |
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia – zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów | 150 |
6.5. Podsumowanie | 156 |
Piśmiennictwo | 157 |
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) – Hanna Kunachowicz, Małgorzata Paczkowska | 159 |
7.1. Wprowadzenie | 159 |
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego | 168 |
Piśmiennictwo | 169 |
8. Witaminy – Barbara Bułhak-Jachymczyk | 172 |
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 174 |
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 193 |
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin | 225 |
Piśmiennictwo | 228 |
9. Składniki mineralne – Anna Wojtasik, Barbara Bułhak-Jachymczyk | 233 |
9.1. Wapń | 234 |
9.2. Fosfor | 240 |
9.3. Magnez | 245 |
9.4. Żelazo | 250 |
9.5. Cynk | 256 |
9.6. Jod | 261 |
9.7. Selen | 265 |
9.8. Miedź | 271 |
9.9. Fluor | 275 |
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych | 282 |
Piśmiennictwo | 286 |
10. Woda i elektrolity – Mirosław Jarosz, Lucjan Szponar, Ewa Rychlik | 291 |
10.1. Woda | 291 |
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa | 299 |
10.3. Sód i chlor | 302 |
10.4. Potas | 310 |
Piśmiennictwo | 316 |
11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym – Jadwiga Charzewska, Zofia Chwojnowska, Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Bożena Wajszczyk | 320 |
11.1. Wprowadzenie | 320 |
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności | 321 |
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego | 324 |
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób | 328 |
Piśmiennictwo | 335 |
12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności– Małgorzata Rogalska-Niedźwiedź, Jadwiga Charzewska, Elżbieta Chabros | 337 |
12.1. Wprowadzenie | 337 |
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia | 338 |
12.3. Wybór poziomu normy | 339 |
12.4 Etapy planowania diety | 340 |
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym | 342 |
12.6. Planowanie diet dla grup osób | 344 |
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety | 348 |
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia | 349 |
Piśmiennictwo | 350 |
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym – Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 353 |
13.1. Wprowadzenie | 353 |
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych | 354 |
13.3. Nadwaga i otyłość | 356 |
13.4. Choroby układu krążenia | 357 |
13.5. Nowotwory złośliwe | 360 |
13.6. Osteoporoza | 362 |
13.7. Aktywność fizyczna | 363 |
13.8. Podsumowanie | 368 |
Piśmiennictwo | 369 |
14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – Włodzimierz Sekuła, Katarzyna Figurska | 372 |
14.1. Wprowadzenie | 372 |
14.2. Omówienie stosowanych określeń | 373 |
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych | 374 |
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie | 380 |
Piśmiennictwo | 386 |
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania raz wzbogacania żywności– Hanna Kunachowicz, Alicja Walkiewicz, Beata Przygoda, Iwona Traczyk | 388 |
15.1. żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej | 388 |
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania | 392 |
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej | 397 |
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku | 398 |
Piśmiennictwo | 401 |
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia – Longina Kłosiewicz-Latoszek, Katarzyna Stoś, Wioleta Respondek | 403 |
16.1. Definicja i składniki suplementów | 403 |
16.2. Rola suplementów | 404 |
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety | 405 |
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne | 406 |
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce | 409 |
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej | 412 |
Piśmiennictwo | 413 |
17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym – Katarzyna Stoś, Hanna Kunachowicz, Lucjan Szponar | 415 |
17.1. Wprowadzenie | 415 |
17.2. Definicja nowej żywności | 416 |
17.3. Aspekty legislacyjne | 416 |
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej | 416 |
Piśmiennictwo | 420 |
18. Żywność genetycznie zmodyfikowana – potencjalne źródło składników odżywczych w diecie – Iwona Traczyk, Alicja Walkiewicz | 423 |
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności | 423 |
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku | 424 |
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia | 426 |
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowana od żywności tradycyjnej? | 429 |
Piśmiennictwo | 430 |
Normy żywienia dla ludności Polski – tabele zbiorcze | 432 |
Skorowidz | 447 |