POLECAMY
Wydawca:
Format:
ibuk
Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały.
Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych (diety w różnych stanach chorobowych) oraz dla osób planujących jadłospisy w szpitalach i placówkach zbiorowego żywienia.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 633 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-2982-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 5 |
Część ogólna | 7 |
Ekologiczne i zdrowotne podstawy żywienia | 7 |
Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmera) | 12 |
Zapotrzebowanie energetyczne | 13 |
Składniki pokarmowe | 14 |
Białka | 14 |
Tłuszcze | 15 |
Rola i znaczenie tłuszczów | 16 |
źródła tłuszczów | 16 |
Wartość odżywcza tłuszczów | 17 |
Zastosowanie tłuszczów w żywieniu | 18 |
Normy spożycia tłuszczów | 18 |
Węglowodany | 19 |
Klasyfikacja i źródła węglowodanów | 19 |
Normy spożycia węglowodanów | 20 |
Witaminy | 21 |
Składniki mineralne | 23 |
Wapń | 24 |
Magnez | 24 |
Żelazo | 24 |
Sód i potas | 25 |
Selen | 25 |
Woda | 26 |
Równowaga kwasowo-zasadowa | 26 |
Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych | 28 |
Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami | 28 |
Produkty zbożowe | 34 |
Pieczywo | 34 |
Mąka | 36 |
Kasze | 36 |
Muesli | 39 |
Całe ziarno – pszenica | 39 |
Makarony | 39 |
Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie | 40 |
Nasiona roślin strączkowych | 40 |
Mleko | 41 |
Mleko kozie | 42 |
Sery | 42 |
Tofu | 42 |
Ziemniaki | 42 |
Słodkie ziemniaki | 43 |
Warzywa i owoce | 44 |
Tłuszcze | 44 |
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory | 45 |
Jaja | 46 |
Substytuty jajek | 46 |
Cukier i słodycze | 46 |
Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych | 47 |
Amarantus (szkarłat) | 47 |
Bakłażan | 47 |
Banany | 48 |
Borówka (czarna jagoda, czernica) | 48 |
Brokuły | 48 |
Buraki | 48 |
Cebula | 49 |
Chrzan | 49 |
Czarna porzeczka | 49 |
Czosnek | 49 |
Cytryny | 50 |
Dyniowate | 50 |
Fasola, soja, soczewica | 51 |
Grejpfrut | 51 |
Herbata | 51 |
Jabłka | 52 |
Jarmuż | 52 |
Jogurt | 52 |
Kapusta | 53 |
Karczochy | 53 |
Kawa | 54 |
Kiełki | 54 |
Kukurydza | 54 |
Marchew | 55 |
Miód | 55 |
Mleko | 55 |
Oliwa z oliwek | 56 |
Orzechy | 56 |
Otręby | 56 |
Owies | 57 |
Pyłek kwiatowy | 57 |
Ryby i owoce morza | 57 |
Seler | 58 |
Warzywa i owoce | 58 |
Ziołowe herbatki | 59 |
Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących | 59 |
Przyprawy korzenne | 61 |
Przyprawy ziołowe | 62 |
Warzywa przyprawowe | 65 |
Dodatki słodzące | 68 |
Naturalne środki słodzące | 68 |
Sztuczne środki słodzące | 69 |
Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 70 |
Miary gospodarcze | 70 |
Naczynia kuchenne | 73 |
Konserwowanie i przechowywanie żywności | 74 |
Dodatki do żywności | 75 |
Sposoby przyrządzania potraw | 75 |
Obróbka wstępna surowca | 75 |
Obróbka cieplna (termiczna) | 76 |
Podprawianie i wykańczanie potraw | 79 |
Charakterystyka i zastosowanie diet w profilaktyce i leczeniu | 80 |
1. Dieta profilaktyczna – racjonalne żywienie z odpowiednią ilością włókna roślinnego | 81 |
Zasady diety profilaktycznej | 82 |
Przykłady tygodniowych jadłospisów | 86 |
2. Dieta łatwo strawna ze zwiększoną zawartością białka | 94 |
Zasady diety ze zwiększoną zawartością białka | 96 |
Tygodniowy jadłospis dla diety ze zwiększoną zawartością białka | 102 |
3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka | 104 |
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka | 105 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40–50 g) | 111 |
4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego | 113 |
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego . | 114 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego | 121 |
5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | 123 |
Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | 124 |
Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | 130 |
6. Dieta z ograniczeniem sodu | 132 |
Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej | 133 |
Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu | 137 |
7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna | 139 |
Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej | 139 |
Sposób sporządzania kleików | 140 |
Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej | 140 |
Część szczegółowa | 141 |
Napoje | 141 |
Uwagi ogólne | 142 |
Przepisy szczegółowe | 144 |
Chleb domowy | 175 |
Uwagi ogólne | 175 |
Przepisy szczegółowe | 176 |
Dodatki do pieczywa | 187 |
Uwagi ogólne | 187 |
Przepisy szczegółowe | 188 |
Przystawki | 196 |
Uwagi ogólne | 196 |
Przepisy szczegółowe | 197 |
Zupy | 210 |
Uwagi ogólne | 211 |
Przygotowanie wywaru z warzyw | 212 |
Przygotowanie wywaru z owoców | 212 |
Przygotowanie zup mlecznych | 212 |
Przygotowanie głównego składnika zupy | 213 |
Podprawianie zup dietetycznych | 213 |
Przyprawianie zup | 213 |
Przepisy szczegółowe | 214 |
Dodatki do zup | 251 |
Uwagi ogólne | 251 |
Przepisy szczegółowe | 251 |
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb | 260 |
Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego | 260 |
Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny | 261 |
Potrawy z ryb | 262 |
Uwagi ogólne | 263 |
Obróbka wstępna mięsa | 263 |
Obróbka termiczna | 264 |
Przepisy szczegółowe | 265 |
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb – tzw. potrawy półmięsne | 356 |
Uwagi ogólne | 357 |
Przepisy szczegółowe | 358 |
Potrawy jarskie | 410 |
Uwagi ogólne | 411 |
Przepisy szczegółowe | 412 |
Potrawy z warzyw i owoców | 465 |
Surówki | 465 |
Sałatki | 465 |
Warzywa gotowane | 466 |
Uwagi ogólne | 467 |
Obróbka wstępna | 468 |
Obróbka termiczna | 469 |
Zalecenia przy gotowaniu warzyw | 469 |
Surówki | 470 |
Sałatki | 471 |
Warzywa gotowane | 471 |
Przepisy szczegółowe | 472 |
Sosy | 534 |
Sosy zimne | 534 |
Sosy gorące | 534 |
Sosy do potraw słodkich | 535 |
Uwagi ogólne | 535 |
Przepisy szczegółowe | 536 |
Wypieki domowe | 599 |
Uwagi ogólne | 600 |
Przepisy szczegółowe | 600 |
Piśmiennictwo | 624 |