Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska

9 ocen

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 7,90 zł  


7,90

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka doświadczonej dietetyczki zawiera sprawdzone przepisy na smaczne i łatwe do przygotowania potrawy, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały.


Przeznaczona jest dla wszystkich stosujących dietę w warunkach domowych (diety w różnych stanach chorobowych) oraz dla osób planujących jadłospisy w szpitalach i placówkach zbiorowego żywienia.


Rok wydania2011
Liczba stron633
KategoriaŻywienie
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-2982-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  
  Część ogólna    7
  
    Ekologiczne i zdrowotne podstawy żywienia     7
      Sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywiania (wg Trimmera)     12
    Zapotrzebowanie energetyczne     13
    Składniki pokarmowe     14
      Białka     14
      Tłuszcze     15
  Rola i znaczenie tłuszczów     16
  źródła tłuszczów     16
  Wartość odżywcza tłuszczów     17
  Zastosowanie tłuszczów w żywieniu     18
  Normy spożycia tłuszczów     18
      Węglowodany     19
  Klasyfikacja i źródła węglowodanów     19
  Normy spożycia węglowodanów     20
      Witaminy     21
      Składniki mineralne     23
  Wapń     24
  Magnez     24
  Żelazo     24
  Sód i potas     25
  Selen     25
      Woda     26
    Równowaga kwasowo-zasadowa     26
    Ocena zdrowotna jakości produktów spożywczych     28
    Wymienniki produktów w ramach grup i między grupami     28
      Produkty zbożowe     34
  Pieczywo     34
  Mąka     36
  Kasze     36
  Muesli     39
  Całe ziarno – pszenica     39
  Makarony     39
  Ciastka, ciasta, wyroby ciastkarskie     40
      Nasiona roślin strączkowych     40
      Mleko     41
  Mleko kozie     42
      Sery     42
  Tofu     42
      Ziemniaki     42
  Słodkie ziemniaki     43
      Warzywa i owoce     44
      Tłuszcze     44
      Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory     45
      Jaja     46
  Substytuty jajek     46
      Cukier i słodycze     46
    Dietetyczna i zdrowotna ocena ważniejszych produktów spożywczych     47
      Amarantus (szkarłat)     47
      Bakłażan     47
      Banany     48
      Borówka (czarna jagoda, czernica)     48
      Brokuły     48
      Buraki     48
      Cebula     49
      Chrzan     49
      Czarna porzeczka     49
      Czosnek     49
      Cytryny     50
      Dyniowate     50
      Fasola, soja, soczewica     51
      Grejpfrut     51
      Herbata     51
      Jabłka     52
      Jarmuż     52
      Jogurt     52
      Kapusta     53
      Karczochy     53
      Kawa     54
      Kiełki     54
      Kukurydza     54
      Marchew     55
      Miód     55
      Mleko     55
      Oliwa z oliwek     56
      Orzechy     56
      Otręby     56
      Owies     57
      Pyłek kwiatowy     57
      Ryby i owoce morza     57
      Seler     58
      Warzywa i owoce     58
      Ziołowe herbatki     59
    Dietetyczna ocena przypraw i dodatków słodzących     59
      Przyprawy korzenne     61
      Przyprawy ziołowe     62
      Warzywa przyprawowe     65
      Dodatki słodzące     68
  Naturalne środki słodzące     68
  Sztuczne środki słodzące     69
    Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw     70
      Miary gospodarcze     70
      Naczynia kuchenne     73
      Konserwowanie i przechowywanie żywności     74
      Dodatki do żywności     75
      Sposoby przyrządzania potraw     75
  Obróbka wstępna surowca     75
  Obróbka cieplna (termiczna)     76
  Podprawianie i wykańczanie potraw     79
    Charakterystyka i zastosowanie diet w profilaktyce i leczeniu     80
      1. Dieta profilaktyczna – racjonalne żywienie z odpowiednią ilością włókna roślinnego     81
  Zasady diety profilaktycznej     82
  Przykłady tygodniowych jadłospisów     86
      2. Dieta łatwo strawna ze zwiększoną zawartością białka     94
  Zasady diety ze zwiększoną zawartością białka     96
  Tygodniowy jadłospis dla diety ze zwiększoną zawartością białka     102
      3. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem białka     104
  Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka     105
  Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem białka (40–50 g)     111
      4. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego     113
  Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego .    114
  Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu i włókna roślinnego     121
      5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego     123
  Zasady diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego     124
  Tygodniowy jadłospis dla diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego     130
      6. Dieta z ograniczeniem sodu     132
  Zasady diety z ograniczeniem sodu oraz zalecenia w chorobie nadciśnieniowej     133
  Tygodniowy jadłospis dla diety z ograniczeniem sodu     137
      7. Dieta węglowodanowa niskoenergetyczna     139
  Zasady diety węglowodanowej niskoenergetycznej     139
  Sposób sporządzania kleików     140
  Jednodniowy jadłospis dla diety węglowodanowej niskoenergetycznej     140
  
  Część szczegółowa    141
  
    Napoje     141
      Uwagi ogólne     142
      Przepisy szczegółowe     144
    Chleb domowy     175
      Uwagi ogólne     175
      Przepisy szczegółowe     176
    Dodatki do pieczywa     187
      Uwagi ogólne     187
      Przepisy szczegółowe     188
    Przystawki     196
      Uwagi ogólne     196
      Przepisy szczegółowe     197
    Zupy     210
      Uwagi ogólne     211
      Przygotowanie wywaru z warzyw     212
      Przygotowanie wywaru z owoców     212
      Przygotowanie zup mlecznych     212
      Przygotowanie głównego składnika zupy     213
      Podprawianie zup dietetycznych     213
      Przyprawianie zup     213
      Przepisy szczegółowe     214
    Dodatki do zup     251
      Uwagi ogólne     251
      Przepisy szczegółowe     251
    Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb     260
      Potrawy z mięsa cielęcego i wołowego     260
      Potrawy z drobiu, królików i dziczyzny     261
      Potrawy z ryb     262
      Uwagi ogólne     263
      Obróbka wstępna mięsa     263
      Obróbka termiczna     264
      Przepisy szczegółowe     265
    Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb – tzw. potrawy półmięsne     356
      Uwagi ogólne     357
      Przepisy szczegółowe     358
    Potrawy jarskie     410
      Uwagi ogólne     411
      Przepisy szczegółowe     412
    Potrawy z warzyw i owoców     465
      Surówki     465
      Sałatki     465
      Warzywa gotowane     466
      Uwagi ogólne     467
      Obróbka wstępna     468
      Obróbka termiczna     469
  Zalecenia przy gotowaniu warzyw     469
      Surówki     470
      Sałatki     471
      Warzywa gotowane     471
      Przepisy szczegółowe     472
    Sosy     534
      Sosy zimne     534
      Sosy gorące     534
      Sosy do potraw słodkich     535
      Uwagi ogólne     535
      Przepisy szczegółowe     536
    Wypieki domowe     599
      Uwagi ogólne     600
      Przepisy szczegółowe     600
  
  Piśmiennictwo     624
RozwińZwiń