POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
ibuk
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 296 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4522-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 9 |
I. CZĘŚĆ OGÓLNA | 11 |
1. Potrzeby energetyczne sportowców | 13 |
1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii | 14 |
1.2. Całkowita przemiana materii | 15 |
1.3. Kryteria ciężkości pracy | 16 |
1.4. Dobowy wydatek energetyczny | 28 |
1.5. Źródła energii w pracy mięśni | 31 |
2. Składniki pokarmowe | 34 |
2.1. Składniki energetyczne | 35 |
2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowcow | 36 |
2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej przemiany tłuszczu i białka | 41 |
2.1.3. Tłuszcze | 43 |
2.2. Materiały budulcowe | 47 |
2.2.1. Białka | 47 |
2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko | 50 |
2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców | 54 |
2.2.4. Gospodarka wodna ustroju | 59 |
2.2.5. Zwiazki mineralne regulatorem gospodarki wodnej | 61 |
2.2.6. Zwiazki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa | 61 |
2.3. Składniki regulujace | 63 |
2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 63 |
2.3.2. Witaminy grupy B | 65 |
2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 69 |
3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów | 72 |
4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu | 79 |
4.1. Podnoszenie ciężarów | 83 |
4.2. Kolarstwo | 85 |
4.3. Gry sportowe | 87 |
4.4. Gimnastyka | 87 |
4.5. Szermierka | 97 |
4.6. Lekka atletyka | 97 |
4.7. Narciarstwo | 107 |
4.8. Biatlon | 107 |
4.9. Sporty wodne | 114 |
4.10. Łyżwiarstwo | 117 |
4.11. Jeździectwo | 122 |
4.12. Łucznictwo | 122 |
4.13. Strzelectwo sportowe | 125 |
4.14. Sporty walki | 125 |
4.15. Sport motorowy i żużlowy | 130 |
4.16. Turystyka | 130 |
4.17. Studenci wychowania fizycznego | 130 |
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA | 139 |
1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy | 141 |
1.1. Żywienie w okresie treningu | 141 |
1.2. Żywienie w okresie zawodów | 143 |
1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym | 143 |
1.2.2. Żywienie w czasie zawodów | 143 |
1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych | 145 |
1.3. Żywienie w okresie odnowy | 146 |
2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów | 148 |
2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych | 150 |
2.2. Ostrożnie z konserwami | 151 |
2.3. Napoje w sporcie | 151 |
2.4. Alkohol, używki i doping | 152 |
3. Regulowanie masy ciała w sporcie | 159 |
3.1. Racjonalna dieta odchudzająca | 163 |
3.2. Dieta zwiększajaca masę ciała | 169 |
4. Odżywki w sporcie | 171 |
5. Zatrucia pokarmowe | 177 |
5.1. Zanieczyszczenia żywności | 179 |
6. Produkty spożywcze | 183 |
6.1. Podział produktow na grupy | 183 |
6.2. Produkty zbożowe | 184 |
6.3. Mleko i produkty mleczne | 185 |
6.4. Jaja | 186 |
6.5. Mięso, wędliny, ryby | 187 |
6.6. Masło, śmietana | 188 |
6.7. Inne tłuszcze | 188 |
6.8. Ziemniaki | 189 |
6.9. Warzywa i owoce obfitujace w witaminę C | 189 |
6.10. Warzywa i owoce obfitujace w karoten | 190 |
6.11. Inne warzywa i owoce | 190 |
6.12. Rośliny strączkowe suche | 191 |
6.13. Cukier i słodycze | 191 |
6.14. Grzyby i orzechy | 192 |
6.15. Zamiana produktow spożywczych | 192 |
7. Układanie jadłospisów | 195 |
7.1. Zasady układania jadłospisów | 195 |
7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw | 196 |
8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych | 201 |
8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy) | 208 |
1. Sezon wiosenny | 208 |
2. Sezon letni | 208 |
3. Sezon jesienny | 209 |
4. Sezon zimowy | 210 |
8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie – krótkie dystanse) | 211 |
5. Sezon wiosenny | 211 |
6. Sezon letni | 211 |
7. Sezon jesienny | 212 |
8. Sezon zimowy | 213 |
8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój) | 214 |
9. Sezon wiosenny | 214 |
10. Sezon letni | 214 |
11. Sezon jesienny | 215 |
12. Sezon zimowy | 216 |
8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem) | 217 |
13. Sezon wiosenny | 217 |
14. Sezon letni | 217 |
15. Sezon jesienny | 218 |
16. Sezon zimowy | 218 |
8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo) | 219 |
17. Sezon wiosenny | 219 |
18. Sezon letni | 220 |
19. Sezon jesienny | 220 |
20. Sezon zimowy | 221 |
8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy) | 222 |
21. Sezon wiosenny | 222 |
22. Sezon letni | 222 |
23. Sezon jesienny | 223 |
24. Sezon zimowy | 223 |
8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy) | 224 |
25. Sezon wiosenny | 224 |
26. Sezon letni | 225 |
27. Sezon jesienny | 226 |
28. Sezon zimowy | 226 |
8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna) | 227 |
29. Sezon wiosenny | 227 |
30. Sezon letni | 228 |
31. Sezon jesienny | 229 |
32. Sezon zimowy | 229 |
9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach | 231 |
9.1. Zupy | 231 |
9.2. Potrawy mięsne | 237 |
9.3. Potrawy z ryb | 245 |
9.4. Potrawy z jajek | 247 |
9.5. Potrawy z warzyw | 249 |
9.6. Zupy mleczne | 263 |
9.7. Potrawy mączne | 265 |
9.8. Kompoty | 268 |
9.9. Napoje | 271 |
9.10. Desery | 276 |
9.11. Owoce z cukrem | 283 |
9.12. Przystawki | 284 |
9.13. Dodatki do pieczywa | 286 |
Zakończenie | 288 |
Piśmiennictwo | 291 |