Żywienie w sporcie

Żywienie w sporcie

1 ocena

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 8,90 zł  


8,90

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF


Rok wydania2013
Liczba stron296
KategoriaŻywienie
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4522-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp     9
  
  I. CZĘŚĆ OGÓLNA     11
  
  1. Potrzeby energetyczne sportowców     13
  
  1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii     14
  1.2. Całkowita przemiana materii     15
  1.3. Kryteria ciężkości pracy     16
  1.4. Dobowy wydatek energetyczny     28
  1.5. Źródła energii w pracy mięśni     31
  
  2. Składniki pokarmowe     34
  
  2.1. Składniki energetyczne     35
  2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowcow    36
  2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej przemiany tłuszczu i białka    41
  2.1.3. Tłuszcze    43
  2.2. Materiały budulcowe     47
  2.2.1. Białka    47
  2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko    50
  2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców    54
  2.2.4. Gospodarka wodna ustroju    59
  2.2.5. Zwiazki mineralne regulatorem gospodarki wodnej    61
  2.2.6. Zwiazki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa    61
  2.3. Składniki regulujace     63
  2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie    63
  2.3.2. Witaminy grupy B    65
  2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    69
  
  3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów     72
  
  4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu     79
  
  4.1. Podnoszenie ciężarów     83
  4.2. Kolarstwo     85
  4.3. Gry sportowe     87
  4.4. Gimnastyka     87
  4.5. Szermierka     97
  4.6. Lekka atletyka     97
  4.7. Narciarstwo     107
  4.8. Biatlon     107
  4.9. Sporty wodne     114
  4.10. Łyżwiarstwo     117
  4.11. Jeździectwo     122
  4.12. Łucznictwo     122
  4.13. Strzelectwo sportowe     125
  4.14. Sporty walki     125
  4.15. Sport motorowy i żużlowy     130
  4.16. Turystyka     130
  4.17. Studenci wychowania fizycznego     130
  
  II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA     139
  
  1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy     141
  
  1.1. Żywienie w okresie treningu     141
  1.2. Żywienie w okresie zawodów     143
  1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym    143
  1.2.2. Żywienie w czasie zawodów    143
  1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych    145
  1.3. Żywienie w okresie odnowy     146
  
  2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów     148
  
  2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych     150
  2.2. Ostrożnie z konserwami     151
  2.3. Napoje w sporcie     151
  2.4. Alkohol, używki i doping     152
  
  3. Regulowanie masy ciała w sporcie     159
  
  3.1. Racjonalna dieta odchudzająca     163
  3.2. Dieta zwiększajaca masę ciała     169
  
  4. Odżywki w sporcie     171
  
  5. Zatrucia pokarmowe     177
  
  5.1. Zanieczyszczenia żywności     179
  
  6. Produkty spożywcze     183
  
  6.1. Podział produktow na grupy     183
  6.2. Produkty zbożowe     184
  6.3. Mleko i produkty mleczne     185
  6.4. Jaja     186
  6.5. Mięso, wędliny, ryby     187
  6.6. Masło, śmietana     188
  6.7. Inne tłuszcze     188
  6.8. Ziemniaki     189
  6.9. Warzywa i owoce obfitujace w witaminę C     189
  6.10. Warzywa i owoce obfitujace w karoten     190
  6.11. Inne warzywa i owoce     190
  6.12. Rośliny strączkowe suche     191
  6.13. Cukier i słodycze     191
  6.14. Grzyby i orzechy     192
  6.15. Zamiana produktow spożywczych     192
  
  7. Układanie jadłospisów     195
  
  7.1. Zasady układania jadłospisów     195
  7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw     196
  
  8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych     201
  
  8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy)     208
  1. Sezon wiosenny    208
  2. Sezon letni    208
  3. Sezon jesienny    209
  4. Sezon zimowy    210
  8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie – krótkie dystanse)     211
  5. Sezon wiosenny    211
  6. Sezon letni    211
  7. Sezon jesienny    212
  8. Sezon zimowy    213
  8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój)     214
  9. Sezon wiosenny    214
  10. Sezon letni    214
  11. Sezon jesienny    215
  12. Sezon zimowy    216
  8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem)    217
  13. Sezon wiosenny    217
  14. Sezon letni    217
  15. Sezon jesienny    218
  16. Sezon zimowy    218
  8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo)     219
  17. Sezon wiosenny    219
  18. Sezon letni    220
  19. Sezon jesienny    220
  20. Sezon zimowy    221
  8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy)     222
  21. Sezon wiosenny    222
  22. Sezon letni    222
  23. Sezon jesienny    223
  24. Sezon zimowy    223
  8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy)     224
  25. Sezon wiosenny    224
  26. Sezon letni    225
  27. Sezon jesienny    226
  28. Sezon zimowy    226
  8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna)     227
  29. Sezon wiosenny    227
  30. Sezon letni    228
  31. Sezon jesienny    229
  32. Sezon zimowy    229
  
  9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach     231
  
  9.1. Zupy     231
  9.2. Potrawy mięsne     237
  9.3. Potrawy z ryb     245
  9.4. Potrawy z jajek     247
  9.5. Potrawy z warzyw     249
  9.6. Zupy mleczne     263
  9.7. Potrawy mączne     265
  9.8. Kompoty     268
  9.9. Napoje     271
  9.10. Desery     276
  9.11. Owoce z cukrem     283
  9.12. Przystawki     284
  9.13. Dodatki do pieczywa     286
  
  Zakończenie     288
  Piśmiennictwo     291
RozwińZwiń