POLECAMY
-20%
Autor:
Wydawca:
Format:
Podręcznik obejmuje wiedzę o zarządzaniu jakością produkcji i bezpieczeństwem produktu. Autorzy przedstawili: historię, filozofię i istotę jakości; pomiar i ocenę jakości; środowisko i zasady zarządzania jakością; normalizację (system zarządzania jakością według norm ISO serii 9000); systemy oceny zgodności (bezpieczeństwa produktu); samoocenę organizacji; koszty jakości; metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością; metody kontroli i sterowania procesami; metodyki doskonalenia jakości; system zarządzania środowiskowego; system zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy; integrację normatywnych systemów zarządzania; projektowanie strategii przedsiębiorstwa z uwzględnieniem jakości, środowiska oraz bezpieczeństwa i higieny pracy; kierunki rozwoju zarządzania jakością i bezpieczeństwem. Podręcznik uzupełniają liczne przykłady i zestawy pytań kontrolnych wspomagające przyswajanie wiedzy.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni technicznych na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 334 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | PWE |
ISBN-13 | 978-83-208-2105-5 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | |
Rozdział 1. Historia, filozofia, istota jakości | |
1.1. Historia i istota jakości | |
1.1.1. Wprowadzenie | |
1.1.2. Jakość w prehistorii i początkach cywilizacji | |
1.1.3. Filozoficzny wkład starożytności do zarządzania jakością | |
1.1.4. Średniowieczne organizacje cechowe jako pierwsza generacja zarządzania jakością | |
1.1.5. Jakość w masowej produkcji epoki industrializacji | |
1.1.6. Eksperymenty w obszarze jakości w amerykańskiej telefonizacji | |
1.1.7. Japońska rewolucja jakości | |
1.1.8. Jakość w erze wiedzy i informacji | |
1.1.9. Kształtowanie się filozofii TQM | |
1.2. Terminologia związana z jakością | |
1.3. Koncepcje zarządzania jakością | |
1.3.1. Triada J.M. Jurana | |
1.3.2. 14 zasad E.W. Deminga | |
1.3.3. Absoluty jakości Ph.B. Crosby’ego | |
1.3.4. Odporność wyrobu na zakłócenia G. Taguchi | |
1.3.5. Marnotrawstwo zasobów T. Ohno | |
1.4. Znaczenie zarządzania jakością w przedsiębiorstwie | |
1.4.1. Jakość jako konieczność w konkurowaniu | |
1.4.2. Jakość w tworzeniu wartości dla klienta | |
1.4.3. Macierzowy model przepływu błędów (niezgodności z wymaganiami jakościowymi) w procesach przedsiębiorstwa | |
1.5. Jakość w cyklu życia wyrobu | |
1.5.1. Integracja jakości i marketingu w działalności przedsiębiorstwa | |
1.5.2. Rodzaje błędów (niezgodności) w cyklu życia wyrobu | |
1.5.3. Odpowiedzialność producenta za jakość i bezpieczeństwo produktu | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 2. Pomiar i ocena jakości | |
2.1. Podstawowe pojęcia | |
2.2. Jakość produktu a jakość procesu | |
2.3. Pomiar i ocena jakości przez klienta | |
2.4. Jakość w procesach realizacji produktu | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 3. Zasady zarządzania jakością | |
3.1. Orientacja na klienta | |
3.2. Przywództwo | |
3.3. Zaangażowanie ludzi | |
3.4. Podejście procesowe | |
3.5. Podejście systemowe do zarządzania | |
3.6. Ciągłe doskonalenie | |
3.7. Podejmowanie decyzji na podstawie faktów | |
3.8. Wzajemnie korzystne powiązania z dostawcami | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 4. Normalizacja | |
4.1. Geneza, znaczenie i cele normalizacji | |
4.2. Pojęcie normy i normalizacji | |
4.3. Normy a przepisy prawne | |
4.4. Powoływanie się na normy | |
4.5. Korzyści z normalizacji | |
4.6. Etapy rozwoju normalizacji | |
4.7. Szczeble normalizacji | |
4.7.1. Normalizacja międzynarodowa | |
4.7.2. Normalizacja regionalna | |
4.7.3. Normalizacja krajowa | |
4.8. Normy i wymagania wyznaczające standardy systemów zarządzania jakością | |
4.8.1. Przesłanki zainteresowania systemowymi normami jakości i ich ewolucja | |
4.8.2. Projakościowe rozwiązania systemowe w przemysłach militarnym i nuklearnym USA | |
4.8.3. Adaptacja amerykańskich norm militarnych w przemyśle cywilnym Wielkiej Brytanii | |
4.8.4. Powody powstania międzynarodowych norm ISO serii 9000 | |
4.9. Normy ISO serii 9000 w kolejnych nowelizacjach . | |
4.9.1. Pierwsze wydanie norm z 1987 roku | |
4.9.2. Pierwsza nowelizacja norm w 1994 roku | |
4.9.3. Druga nowelizacja norm w 2000 roku | |
4.9.4. Trzecia nowelizacja norm w 2008 roku | |
4.10. Norma modelowa ISO 9001:2008 | |
4.10.1. Wprowadzenie — postanowienia ogólne, podejście procesowe, powiązania z normą ISO 9004, kompatybilność z innymi systemami zarządzania | |
4.10.2. Systemy zarządzania jakością — wymagania | |
4.10.3. System zarządzania jakością | |
4.10.4. Odpowiedzialność kierownictwa | |
4.10.5. Zarządzanie zasobami | |
4.10.6. Realizacja wyrobu | |
4.10.7. Pomiary, analiza i doskonalenie | |
4.11. Korzyści i utrudnienia w procesie wdrażania i stosowania systemu zarządzania jakością | |
4.12. Certyfikowanie systemów zarządzania jakością | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 5. Systemy oceny zgodności (bezpieczeństwo produktu) | |
5.1. Przesłanki oceny zgodności | |
5.2. Zapewnienie bezpieczeństwa użytkowania wyrobów | |
5.2.1. Europejski model rozwiązań projakościowych | |
5.2.2. Obszary regulowany i nieregulowany | |
5.3. Dyrektywy starego podejścia | |
5.4. Nowe podejście do harmonizacji i normalizacji technicznej | |
5.5. Globalne podejście | |
5.6. Oznakowanie CE | |
5.6.1. Kryteria związane ze stosowaniem oznakowania CE | |
5.6.2. Moduły oceny zgodności | |
5.6.3. Procedury oceny zgodności | |
5.7. Regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa produktów | |
5.7.1. Ogólne bezpieczeństwo produktów | |
5.7.2. Odpowiedzialność za produkt niebezpieczny | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 6. Samoocena — modele nagród jakości | |
6.1. Istota i funkcje samooceny | |
6.2. Japońska Nagroda Jakości im. E.W. Deminga (The Deming Prize) | |
6.3. Narodowa Nagroda Jakości im. M. Baldrige’a (The Malcolm Baldrige National Quality Award) | |
6.4. Nagroda EFQM za Doskonałość (The EFQM Excellence Award) | |
6.4.1. Założenia | |
6.4.2. Zasady | |
6.4.3. Kryteria Modelu Doskonałości EFQM oparte na metodzie RADAR | |
6.4.4. Kategorie przyznawania nagród | |
6.5. Model Doskonalenia Zarządzania Polskiej Nagrody Jakości | |
6.5.1. Kryteria i wartości w modelu oceny | |
6.5.2. Rozwinięcie kryteriów w moduły i elementy | |
6.5.3. Regulamin i terminarz konkursu | |
6.5.4. Regionalne Nagrody Jakości | |
6.5.5. Bariery wdrażania koncepcji TQM w polskich organizacjach (na podstawie wyników kolejnych edycji konkursu) | |
6.6. Kierunki rozwoju w ocenie konkursowej | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 7. Koszty jakości | |
7.1. Znaczenie kosztów jakości w przedsiębiorstwie | |
7.2. Pojęcie i istota kosztów jakości | |
7.3. Koszty jakości w koncepcjach wybranych autorytetów z dziedziny zarządzania jakością | |
7.3.1. Koncepcja akceptowalnego poziomu wadliwości J.M. Jurana | |
7.3.2. Koncepcja kosztów jakości w cyklu życia produktu A.V. Feigenbauma | |
7.3.3. Koncepcja zero defects Ph.B. Crosby’ego | |
7.3.4. Koncepcja społecznych strat jakości G. Taguchi | |
7.4. Modele strukturalne kosztów jakości | |
7.4.1. Model A.V. Feigenbauma | |
7.4.2. Model ASQC | |
7.4.3. Modele w normie BS 6143 | |
7.4.4. Model J. Banka | |
7.4.5. Modele ISO 9004-1 i ISO 9004-3 | |
7.4.6. Inne modele | |
7.5. Rachunek kosztów jakości | |
7.5.1. Istota rachunku kosztów jakości | |
7.5.2. Pozyskiwanie informacji o kosztach jakości | |
7.5.3. Ewidencjonowanie kosztów jakości | |
7.6. Analizowanie kosztów jakości | |
7.6.1. Istota analizy kosztów jakości | |
7.6.2. Modele ekonomiczne J.M. Jurana i A.M. Schneidermana | |
7.6.3. Mierniki kosztów jakości | |
7.6.4. Sprawozdania o kształtowaniu się kosztów jakości | |
7.7. Wykorzystanie informacji o kosztach jakości w procesach decyzyjnych | |
7.8. Bariery i utrudnienia w zarządzaniu kosztami jakości | |
7.9. Kierunki rozwoju zarządzania kosztami jakości | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 8. Metody i narzędzia wspomagające zarządzanie jakością | |
8.1. Klasyfikacja i zastosowanie narzędzi i metod | |
8.2. Klasyczne narzędzia zarządzania jakością | |
8.2.1. Schemat blokowy (diagram przepływu) | |
8.2.2. Diagram Ishikawy | |
8.2.3. Diagram Pareto | |
8.2.4. Arkusz kontrolny | |
8.2.5. Diagramy macierzowe | |
8.3. Narzędzia statystyczne | |
8.3.1. Wskaźniki zdolności jakościowej procesu | |
8.3.2. Karty kontrolne procesu | |
8.3.2.1. Idea karty kontrolnej | |
8.3.2.2. Klasyfikacja kart kontrolnych | |
8.3.2.3. Projektowanie i prowadzenie karty kontrolnej | |
8.4. Metody stosowane w projektowaniu | |
8.4.1. Metoda QFD (Quality Function Deployment) | |
8.4.2. Metoda FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) | |
8.4.3. Metoda DoE (Design of Experiments) | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 9. Kontrola, sterowanie i doskonalenie jakości | |
9.1. Kontrola, sterowanie i doskonalenie | |
9.2. Kontrola | |
9.2.1. Znaczenie kontroli | |
9.2.2. Planowanie kontroli | |
9.2.3. Statystyczna kontrola odbiorcza | |
9.2.4. Statystyczne sterowanie procesem | |
9.3. Ciągłe doskonalenie | |
9.3.1. Cykl doskonalenia E.W. Deminga | |
9.3.2. Cykl doskonalenia six sigma | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 10. System zarządzania środowiskowego | |
10.1. Geneza systemu zarządzania środowiskowego | |
10.2. Normy ISO serii 14000 | |
10.3. Struktura i interpretacja wymagań normy ISO 14001 | |
10.3.1. Polityka środowiskowa | |
10.3.2. Planowanie | |
10.3.2.1. Aspekty środowiskowe (pkt 4.3.1) | |
10.3.2.2. Wymagania prawne i inne (pkt 4.3.2) | |
10.3.2.3. Cele, zadania, programy (pkt 4.3.3) | |
10.3.3. Wdrażanie i funkcjonowanie | |
10.3.3.1. Zasoby, role, odpowiedzialność i uprawnienia (pkt 4.4.1) | |
10.3.3.2. Kompetencje, szkolenie i świadomość (pkt 4.4.2) | |
10.3.3.3. Komunikacja (pkt 4.4.3) | |
10.3.3.4. Dokumentacja (pkt 4.4.4) | |
10.3.3.5. Nadzór nad dokumentami (pkt 4.4.5) | |
10.3.3.6. Sterowanie operacyjne (pkt 4.4.6) | |
10.3.3.7. Gotowość i reagowanie na awarie (pkt 4.4.7) | |
10.3.4. Sprawdzanie | |
10.3.4.1. Monitorowanie i pomiary (pkt 4.5.1) | |
10.3.4.2. Ocena zgodności (pkt 4.5.2) | |
10.3.4.3. Niezgodności, działania korygujące i zapobiegawcze (pkt 4.5.3) | |
10.3.4.4. Nadzór nad zapisami (pkt 4.5.4) | |
10.3.4.5. Audit wewnętrzny (pkt 4.5.5) | |
10.3.5. Przegląd zarządzania środowiskowego | |
10.4. Norma ISO 14004 | |
10.5. System EMAS a system zarządzania środowiskowego według normy ISO 14001 | |
10.6. Wdrażanie systemu zarządzania środowiskowego | |
10.6.1. Faza wstępna | |
10.6.1.1. Decyzja zarządu | |
10.6.1.2. Przygotowanie projektu | |
10.6.1.3. Formułowanie polityki środowiskowej | |
10.6.1.4. Przeprowadzanie analizy oddziaływań środowiskowych i ocena sytuacji środowiskowej | |
10.6.1.5. Analiza istniejących elementów zarządzania środowiskowego | |
10.6.2. Faza tworzenia systemu zarządzania środowiskowego | |
10.6.2.1. Weryfikacja polityki środowiskowej | |
10.6.2.2. Ustalenie celów środowiskowych | |
10.6.2.3. Opracowanie programu środowiskowego | |
10.6.2.4. Przeprowadzenie zmian organizacyjnych | |
10.6.2.5. Przeprowadzenie działań technicznych | |
10.6.2.6. Dokumentacja systemu | |
10.6.2.7. Przeprowadzenie auditu systemu | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 11. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy | |
11.1. Geneza systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy | |
11.2. Dokumenty dotyczące systemowego zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy | |
11.3. Wymagania normy PN-N-18001 | |
11.3.1. Zaangażowanie naczelnego kierownictwa oraz polityka bezpieczeństwa i higieny pracy | |
11.3.1.1. Zaangażowanie naczelnego kierownictwa | |
11.3.1.2. Polityka bezpieczeństwa i higieny pracy | |
11.3.1.3. Współudział pracowników | |
11.3.2. Planowanie | |
11.3.2.1. Wymagania ogólne | |
11.3.2.2. Wymagania prawne i inne (pkt 4.3.2) | |
11.3.2.3. Cele ogólne i szczegółowe (pkt 4.3.3) | |
11.3.2.4. Planowanie działań (pkt 4.3.4) | |
11.3.3. Wdrażanie i funkcjonowanie | |
11.3.3.1. Struktura, odpowiedzialność i uprawnienia (pkt 4.4.1) | |
11.3.3.2. Zapewnienie zasobów (pkt 4.4.2) | |
11.3.3.3. Szkolenie, świadomość, kompetencje i motywacja (pkt 4.4.3) | |
11.3.3.4. Komunikowanie się (pkt 4.4.4) | |
11.3.3.5. Dokumentacja systemu zarządzania bhp (pkt 4.4.5) | |
11.3.3.6. Zarządzanie ryzykiem zawodowym (pkt 4.4.6) | |
11.3.3.7. Organizowanie prac i działań związanych ze znaczącymi zagrożeniami (pkt 4.4.7) | |
11.3.3.8. Zapobieganie, gotowość i reagowanie na wypadki przy pracy i poważne awarie (pkt 4.4.8) | |
11.3.3.9. Zakupy (pkt 4.4.9) | |
11.3.3.10. Podwykonawstwo (pkt 4.4.10) | |
11.3.4. Sprawdzanie oraz działania korygujące i zapobiegawcze | |
11.3.4.1. Monitorowanie (pkt 4.5.1) | |
11.3.4.2. Badanie wypadków przy pracy, chorób zawodowych i zdarzeń potencjalnie wypadkowych (pkt 4.5.2) | |
11.3.4.3. Auditowanie (pkt 4.5.3) | |
11.3.4.4. Niezgodności oraz działania korygujące i zapobiegawcze (pkt 4.5.4) | |
11.3.5. Przegląd zarządzania | |
11.3.6. Ciągłe doskonalenie | |
11.4. Wykorzystanie innych norm dotyczących systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 12. Integracja normatywnych systemów zarządzania | |
12.1. Cechy wspólne i różnice najważniejszych normatywnych systemów zarządzania | |
12.2. Problemy związane z integracją normatywnych systemów zarządzania | |
12.3. Zalety zintegrowanego systemu zarządzania | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 13. Projektowanie strategii przedsiębiorstwa z uwzględnieniem jakości, środowiska oraz bezpieczeństwa i higieny pracy | |
13.1. Orientacja procesowa jako podstawa projektowania strategii przedsiębiorstwa | |
13.2. Identyfikacja kluczowych procesów z punktu widzenia jakości, środowiska i bhp oraz ich związek ze strategią przedsiębiorstwa | |
13.3. Projektowanie strategii z uwzględnieniem różnych aspektów działalności przedsiębiorstwa a skuteczność normatywnych systemów zarządzania | |
Pytania kontrolne | |
Słownik ważniejszych pojęć | |
Bibliografia | |
Indeks | |