POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
W podręczniku zaprezentowano istotę oraz najważniejsze koncepcje zarządzania jakością służące usprawnieniu ogólnego zarządzania organizacją. Ponadto przedstawiono kwestie związane z systemem oceny zgodności, wykorzystywane w celu weryfikacji spełnienia określonych wymagań dotyczących organizacji, procesu, usługi, produktu, systemu czy osoby, zawierające wyjaśnienia w zakresie normalizacji, certyfikacji, akredytacji oraz audytu. Przybliżono podstawowe wymagania dotyczące zastosowania systemowego podejścia do zarządzania jakością w organizacjach w aspekcie normatywnym, przy wykorzystaniu normy ISO 9001. Uwzględniono kwestie dotyczące branżowych systemów zarządzania jakością mających zastosowanie w branży żywnościowej, motoryzacyjnej, usług IT, medycznej, lotniczej, telekomunikacyjnej i kolejowej oraz wymagania NATO w tym zakresie. Przedstawiono definicje kosztów jakości i ich klasyfikację, a także wybrane modele kosztów jakości oraz rachunek kosztów jakości. Ponadto zawarto zagadnienia dotyczące wykorzystania głównych narzędzi zarządzania jakością stosowanych w organizacjach w celu zapewnienia jakości oraz doskonalenia procesów i wyrobów.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 325 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu |
ISBN-13 | 978-83-8211-073-9 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | |
1. Zarządzanie jakością w zarządzaniu organizacją | |
1.1. Istota i pojęcie jakości | |
1.2. Jakość w działalności organizacji | |
1.3. Geneza i ewolucja podejścia do zarządzania jakością | |
1.4. Prekursorzy koncepcji zarządzania jakością | |
1.5. Nagrody jakości | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
2. Koncepcje zarządzania jakością | |
2.1. Istota koncepcji kompleksowego zarządzania jakością (TQM) | |
2.2. Koncepcje lean | |
2.3. Koncepcja six sigma | |
2.4. Koncepcja lean six sigma | |
2.5. Znormalizowane systemy zarządzania | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
3. System oceny zgodności | |
3.1. Podstawowe definicje związane z oceną zgodności | |
3.2. Normalizacja | |
3.3. Certyfikacja | |
3.4. Akredytacja | |
3.5. Audyt | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
4. System zarządzania jakością | |
4.1. Projakościowe zarządzanie w organizacji | |
4.2. Podejście oparte na ryzyku | |
4.3. Znormalizowane zarządzanie jakością | |
4.4. Skuteczność systemu zarządzania jakością | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
5. Systemy zarządzania jakością w branży żywnościowej | |
5.1. Prawne aspekty zarządzania jakością w branży żywnościowej | |
5.2. Istota kształtowania jakości produktów żywnościowych | |
5.3. Międzynarodowe standardy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności | |
5.4. Międzynarodowe systemy zapewnienia jakości żywności | |
5.5. Polskie systemy jakości żywności | |
5.6. Polskie znaki na produktach spożywczych | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
6. Wybrane branżowe standardy w zakresie zarządzania jakością | |
6.1. Zarządzanie jakością w branży motoryzacyjnej | |
6.2. System zarządzania jakością usług IT | |
6.3. Zarządzanie jakością w branży medycznej | |
6.4. Zapewnienie jakości dostaw w przemyśle lotniczym | |
6.5. System zarządzania w branży telekomunikacyjnej | |
6.6. Wymagania NATO w zakresie zarządzania jakością | |
6.7. Zarządzanie łańcuchem dostaw w branży kolejowej | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
7. Ekonomiczne aspekty jakości | |
7.1. Podstawy ekonomiki jakości | |
7.2. Koszty jakości – zarys problematyki | |
7.3. Modele kosztów jakości | |
7.4. Rachunek kosztów jakości jako narzędzie wspomagające zarządzanie organizacją | |
7.5. Implementacja rachunku kosztów jakości – aspekty praktyczne | |
7.6. Rachunek kosztów jakości – uwagi końcowe | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
8. Tradycyjne narzędzia zarządzania jakością | |
8.1. Istota i klasyfikacja metod i narzędzi zarządzania jakością w organizacji | |
8.2. Podstawowe narzędzia rozwiązywania problemów jakościowych w organizacjach | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
9. Pozostałe metody i narzędzia wspierające zarządzanie jakością | |
9.1. Diagram pokrewieństwa | |
9.2. Diagram relacji | |
9.3. Diagram systematyki | |
9.4. Diagram macierzowy | |
9.5. Macierzowa analiza danych | |
9.6. Wykres programowy procesu decyzji | |
9.7. Diagram sieciowy | |
9.8. Burza mózgów (ang. brainstorming) | |
Zagadnienia | |
Bibliografia | |
Quality management (Summary) | |