POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
W książce zostały połączone elementy psychologii i teorii organizacji. Autorzy skupili się na kwestiach związanych z zarządzaniem zasobami ludzkimi, takich jak: wielokulturowość w organizacji, kariera i rozwój zawodowy, motywowanie, zaangażowanie i emocje w pracy, wizerunek i reputacja przedsiębiorstwa. Psychologiczne ujęcie pomaga w zrozumieniu mechanizmów zachodzących wewnątrz organizacji i przyczynić się do bardziej efektywnego jej funkcjonowania.
W naukowej literaturze światowej tematyka psychologicznego podejścia do kierowania organizacjami, jak również funkcjonowania osób w ich ramach jest popularna i rozbudowana. [...] Dziedzina ta jest też owocnym obszarem współpracy interdyscyplinarnej, gdzie coraz wyraźniej zaznacza się przenikanie podejść naukowych i badawczych charakterystycznych dla psychologii, nauki o organizacji i zarządzaniu, socjologii czy marketingu.
(Z recenzji dr. hab. Wojciecha Cwaliny, prof. SWPS)
Rok wydania | 2010 |
---|---|
Liczba stron | 304 |
Kategoria | Psychologia stosowana |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-20667-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie; Anna Maria Zawadzka | 9 |
CZĘŚĆ I. KSZTAŁTOWANIE KULTURY ORGANIZACYJNEJ – TRENDY | 13 |
Rozdział 1. Kształtowanie marki organizacji przez kulturę organizacyjną firmy; Agnieszka Lipińska-Grobelny | 15 |
Wprowadzenie | 15 |
Kultura czy klimat organizacyjny – synonim czy antonim? | 16 |
Kategorie klimatu i kultury organizacyjnej na podstawie wybranych koncepcji | 19 |
Wpływ kultury w organizacji na wybrane aspekty funkcjonowania pracowników w pracy – przegląd badań | 22 |
Kultura organizacyjna a system wartości pracowników | 23 |
Klimat organizacyjny a style sprawowania władzy | 31 |
Klimat organizacyjny a preferowane style komunikowania się w środowisku pracy | 33 |
Klimat organizacyjny a postawy pracowników wobec zmian | 34 |
Klimat organizacyjny a stres roli zawodowej | 36 |
Podsumowanie | 38 |
Rozdział 2. Wielokulturowość w organizacji – wyzwania dla zarządzania; Aneta Chybicka, Natasza Kosakowska-Berezecka, Paulina Petrus | 41 |
Wprowadzenie | 41 |
Trzy klucze porównań międzykulturowych | 44 |
Koncepcja wymiarów kulturowych Geerta Hofstede’a | 46 |
Koncepcja wzorców zachowań – projekt GLOBE | 54 |
Kultura jako system wspólnych przekonań | 62 |
Zarządzanie pracownikami w organizacji wielokulturowej– rozwijanie inteligencji kulturowej | 68 |
CZĘŚĆ II. ROZWIJANIE SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA POTENCJAŁEM SPOŁECZNYM – KIERUNKI | 75 |
Rozdział 3. Zarządzanie kompetencjami zawodowymi pracowników w nowoczesnych organizacjach; Paweł Jurek | 77 |
Wprowadzenie | 77 |
Kompetencje zawodowe – przegląd podejść do zagadnienia | 79 |
Koncepcje kompetencji w ujęciu behawioralnym | 80 |
Koncepcje kompetencji w ujęciu psychologii różnic indywidualnych | 84 |
Dwupoziomowy Model Kompetencji Zawodowych – propozycja własnej koncepcji | 87 |
Pomiar kompetencji zawodowych w Dwupoziomowym Modelu Kompetencji Zawodowych | 92 |
Zalety i ograniczenia Dwupoziomowego Modelu Kompetencji Zawodowych | 98 |
Zastosowanie kompetencji zawodowych w praktyce zarządzania potencjałem społecznym | 103 |
Opisy stanowisk | 103 |
Rekrutacja i selekcja | 106 |
Analiza potrzeb rozwojowych i ewaluacja działań rozwojowych | 108 |
Ocena okresowa pracowników | 110 |
System motywacyjny | 111 |
Podsumowanie | 112 |
Rozdział 4. Nowe tendencje w podejściu do szkoleń w organizacji; Mariola Łaguna | 115 |
Wprowadzenie | 115 |
Cele szkoleń z perspektywy budowania konkurencyjności firmy | 118 |
Przebieg i organizacja procesu szkoleniowego | 123 |
Metody uczenia się w organizacji | 128 |
Planowanie sesji szkoleniowych | 132 |
Podsumowanie | 138 |
CZĘŚĆ III. JEDNOSTKA W ORGANIZACJI – NOWE ZAGADNIENIA | 141 |
Rozdział 5. Zaangażowanie w pracy i organizacji– przegląd problematyki i narzędzi pomiaru; Anna Szabowska-Walaszczyk | 143 |
Wprowadzenie | 143 |
Źródła teorii zaangażowania | 146 |
Charakterystyka zaangażowania | 149 |
Zaangażowanie zawodowe a organizacyjne | 149 |
Czynniki osobnicze i sytuacyjne (organizacyjne) | 151 |
Zaangażowanie jako stan lub zespół zachowań | 153 |
Model zaangażowania jako stanu według Wilmara Schaufeliego | 156 |
Podstawowe założenia | 156 |
Zaangażowanie według Schaufeliego a inne podejścia | 158 |
Pomiar zaangażowania – zalety i wady dostępnych narzędzi | 160 |
Zaangażowanie a funkcjonowanie organizacji i jednostki | 165 |
Podsumowanie | 168 |
Rozdział 6. Strategie pracy emocjonalnej – konstrukcja i trafność Skali Pracy Emocjami; Róża Bazińska, Roma Kadzikowska-Wrzosek, Sylwiusz Retowski, Dorota Szczygieł | 170 |
Wprowadzenie | 170 |
Praca emocjonalna jako proces regulacji emocji – podstawy teoretyczne SPE | 173 |
Konstrukcja Skali Pracy Emocjonalnej (SPE). Przygotowanie wstępnej puli pozycji | 177 |
Trafność czynnikowa SPE | 178 |
Podstawowe własności psychometryczne SPE | 181 |
Trafność Skali Pracy Emocjonalnej (SPE) | 183 |
Czynniki indywidualne a praca emocjonalna: wpływ obserwacyjnejsamokontroli, inteligencji emocjonalnej oraz płci | 184 |
Czynniki organizacyjne a praca emocjonalna: wpływ stażu pracyi czasu poświęcanego na kontakt z klientami | 188 |
Konsekwencje pracy emocjonalnej: wypalenie zawodowe i stan zdrowia | 189 |
Podsumowanie | 192 |
Załącznik. Skala Pracy Emocjami (SPE) | 195 |
Część IV. Kształtowanie wizerunku organizacjii marki– nowe możliwości i metody | 197 |
Rozdział 7. Wizerunek i reputacja przedsiębiorstwa – przegląd pojęć i metod pomiaru; Oleg Gorbaniuk | 199 |
Wprowadzenie | 199 |
Tożsamość, wizerunek i reputacja organizacji – przybliżenie pojęć | 200 |
Rola metafory w eksploracji wizerunku przedsiębiorstw | 208 |
Dynamika wizerunku i reputacji | 211 |
Pomiar reputacji przedsiębiorstwa – przegląd metod | 214 |
Propozycja narzędzia do pomiaru symbolicznego wizerunku przedsiębiorstwa | 221 |
Podsumowanie | 226 |
Załacznik. Skrócona wersja skali do badania „osobowości” organizacji | 228 |
Załącznik. Pełna wersja skali do badania „osobowości” organizacji | 229 |
Rozdział 8. O roli i znaczeniach marki produktu w kontekście nowoczesnych organizacji; Anna Maria Zawadzka | 231 |
Wprowadzenie | 231 |
Pojęcie marki i wymiary wartości marki | 235 |
Perspektywa procesu podejmowania decyzji, czyli marka jako strategia wyboru | 235 |
Perspektywa procesu poszerzania Ja-Marka jako koncepcja Ja i styl życia | 240 |
Między marką produktu a organizacją jako marką – marka ewoluująca | 252 |
Skuteczne zarządzanie marką – marka jako polityka społeczna | 254 |
Podsumowanie | 259 |
Bibliografia | 261 |
Indeks nazwisk | 287 |
Indeks rzeczowy | 295 |
O Autorach | 299 |