INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.
Rok wydania | 2005 |
---|---|
Liczba stron | 108 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5796-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Otyłość. Choroby Psychosomatyczne....
do koszyka
Otyłość. Zagubiony Klucz Do Zdrowia I...
do koszyka
Profilaktyka chorób wzroku, skóry,...
do koszyka
Cholesterol. Zdrowa dieta
do koszyka
Układ krążenia
do koszyka
Nadciśnienie. Zdrowa dieta
do koszyka
Spis treści
Wprowadzenie - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 7 |
Co to jest celiakia? - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 9 |
Częstość występowania celiakii w populacji - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek | 11 |
Jakie są objawy kliniczne celiakii? - Mirosław Jarosz | 13 |
Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? - Mirosław Jarosz | 16 |
Objawy kliniczne | 16 |
Badania laboratoryjne | 19 |
Badania histopatologiczne | 20 |
Inne odchylenia w badaniach laboratoryjnych | 21 |
Leczenie celiakii - Mirosław Jarosz | 22 |
Rokowania - Mirosław Jarosz | 24 |
Produkty spożywcze zawierające gluten - Regina Wierzejska | 26 |
Charakterystyka glutenu i innych białek zbożowych | 26 |
Gluten w środkach spożywczych | 30 |
Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten | 34 |
Produkty spożywcze bezglutenowe - Regina Wierzejska, Anna Taraszewska | 37 |
Charakterystyka zbóż bezglutenowych | 37 |
Wymagania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych | 52 |
Produkcja żywności bezglutenowej - regulacje prawne | 56 |
Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 59 |
Jak wybierać odpowiednie produkty i układać jadłospis? | 59 |
Co na śniadanie? | 64 |
Co na obiad? | 65 |
Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 66 |
Sezon letnio-jesienny | 66 |
Sezon zimowo-wiosenny | 80 |
Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii - Anna Taraszewska | 93 |
Leki a dieta bezglutenowa - Anna Taraszewska, Wioleta Respondek | 98 |
Piśmiennictwo | 105 |