POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Książka informuje przyszłe matki o tym, co jeść, jak jeść, a czego unikać, aby zachować dobre zdrowie, umożliwić prawidłowy rozwój płodu i uniknąć komplikacji podczas porodu. Łatwiej jest przestrzegać zaleceń lekarza, wiedząc, jakie znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży mają poszczególne składniki pokarmowe. Przykładowe jadłospisy dla kobiet w początkowym i końcowym okresie ciąży, do których dołączono proste przepisy, dodatkowo ułatwiają to zadanie. Mnóstwo uzupełniających wiadomości przynoszą również tabele.
Rok wydania | 2005 |
---|---|
Liczba stron | 144 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6555-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Żywienie osób w wieku starszym
do koszyka
Żywienie roślin ogrodniczych
do koszyka
Żywienie w chorobach nerek
do koszyka
Żywienie chorych ze stomią
do koszyka
Żywienie dzieci
do koszyka
Żywienie chorych z nowotworami
do koszyka
Spis treści
Wprowadzenie - Dorota Szostak-Węgierek | 7 |
Znaczenie prawidłowego żywienia się kobiety podczas ciąży - Dorota Szostak-Węgierek | 9 |
Masa ciała matki przed ciążą i przyrost masy ciała matki podczas ciąży | 10 |
Białko | 13 |
Kwas foliowy | 13 |
Witaminy antyoksydacyjne | 16 |
Witamina A | 17 |
Wapń | 18 |
Żelazo | 19 |
Cynk | 20 |
Jod | 21 |
Magnez | 22 |
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych | 22 |
Ogólne zasady prawidłowego żywienia się kobiet – Dorota Szostak-Węgierek | 27 |
Dekalog prawidłowego żywienia się kobiety w okresie rozrodczym | 30 |
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów | 30 |
2. Strzeż się nadwagi i otyłości, bądź aktywna ruchowo | 30 |
3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii | 32 |
4. Spożywaj codziennie 3 duże szklanki chudego mleka. Mleko można zastąpić jogurtem, kefirem a częściowo także serem | 32 |
5. Mięso spożywaj z umiarem | 34 |
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców | 35 |
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol | 36 |
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy | 37 |
9. Ograniczaj spożycie soli | 38 |
10. Unikaj alkoholu | 38 |
Zasady żywienia kobiety ciężarnej w oparciu o 10 zasad zdrowego żywienia - Dorota Szostak-Węgierek | 39 |
1. Dbaj o różnorodność spożywanych produktów | 41 |
2. Dbaj o prawidłowy przyrost masy ciała | 41 |
3. Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii | 44 |
4. Spożywaj codziennie 3-4 duże szklanki chudego mleka | 46 |
5. Mięso spożywaj codziennie, ale z umiarem | 47 |
6. Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców | 48 |
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol | 53 |
8. Zachowaj umiar w spożyciu cukru i słodyczy | 54 |
9. Ograniczaj spożycie soli | 55 |
10. Zrezygnuj z alkoholu. Ogranicz spożycie kawy i mocnej herbaty | 55 |
Najczęstsze pytania stawiane przez kobiety ciężarne – Dorota Szostak-Węgierek | 60 |
Dieta dla kobiet planujących macierzyństwo oraz dla kobiet w I trymestrze ciąży - Aleksandra Cichocka | 67 |
Dieta dla kobiet w II i III trymestrze ciąży - Aleksandra Cichocka | 91 |
Wybrane przepisy kulinarne - Aleksandra Cichocka | 117 |
Potrawy z płatków owsianych | 117 |
Surówki, sałatki i inne potrawy z warzyw i owoców | 122 |
Dania z ryb | 135 |
Piśmiennictwo | 140 |