POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból kręgosłupa, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu. Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
Rok wydania | 2010 |
---|---|
Liczba stron | 200 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5840-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Diety na obniżenie masy ciała
do koszyka
Diety oczami naukowców
do koszyka
Diety odchudzające
do koszyka
Biblia diety wegańskiej
do koszyka
Kilogramy to nie wszystko, czyli jak...
do koszyka
Spis treści
Część ogólna | 11 |
1. Dieta niskoenergetyczna (wg IŻŻ) | 11 |
Epidemia otyłości | 11 |
Wpływ węglowodanów na wydzielanie insuliny | 12 |
Ocena stopnia nadwagi i otyłości | 13 |
Przyczyny otyłości | 15 |
Skutki zdrowotne i ekonomiczne nadwagi i otyłości | 18 |
Zespół metaboliczny | 19 |
Zwiększona umieralność ogółem | 20 |
Choroby układu krążenia | 20 |
Stan przedcukrzycowy i cukrzyca | 20 |
Nowotwory | 21 |
Osteoporoza | 21 |
Inne powikłania otyłości | 22 |
Skutki ekonomiczne otyłości | 23 |
Profilaktyka otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych | 24 |
Profilaktyka i leczenie otyłości | 24 |
Aktywność fizyczna | 27 |
Kształtowanie nawyków zdrowego życia | 27 |
Profilaktyka chorób układu krążenia | 28 |
Zasady żywienia jako główne ogniwo profilaktyki | 28 |
Udział produktów spożywczych w diecie | 29 |
Profilaktyka zespołu metabolicznego | 30 |
Profilaktyka i leczenie dietetyczne cukrzycy | 30 |
Profilaktyka osteoporozy | 32 |
Przykłady diety niskoenergetycznej | 34 |
1 a. Dieta niskoenergetyczna — 1000 kalorii (4184kJ) | 34 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 34 |
1 b. Dieta niskoenergetyczna — 1200 kalorii (5020 kJ) | 38 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 39 |
1 c. Dieta niskoenergetyczna — 1500 kalorii (6276 kJ) | 43 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 44 |
Miary gospodarcze | 48 |
2. Dieta oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal — 2510 kJ) | 50 |
Program oczyszczania organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej | 51 |
Żywienie wewnętrzne i korzyści wynikające ze stosowania diety warzywno-owocowej | 52 |
Ostrzeżenia | 53 |
Skład diety warzywno-owocowej | 54 |
Zasady sporządzania surówek | 54 |
Zalecenia przy gotowaniu warzyw | 55 |
Zalecenia przy sporządzaniu soków | 55 |
Zalecenia przy sporządzaniu zup | 56 |
Przykład tygodniowego jadłospisu | 56 |
3. Dieta niskoenergetyczna niskoglikemiczna | 58 |
Indeks glikemiczny | 59 |
Ładunek glikemiczny | 61 |
Rola insuliny | 66 |
Insulina a nietolerancja zwiększonego stężenia glukozy we krwi | 66 |
Makroskładniki i ich zalecane ilości w diecie niskoglikemicznej | 68 |
Białka | 68 |
Zapotrzebowanie na białko | 69 |
Źródła białka | 69 |
Produkty węglowodanowe | 71 |
Zalecane produkty węglowodanowe | 71 |
Produkty węglowodanowe mniej korzystne | 72 |
Tłuszcze | 73 |
Zastosowanie tłuszczów i olejów | 74 |
Ilości produktów spożywczych zalecane w diecie niskoglikemicznej | 76 |
Zalety diety niskoglikemicznej | 79 |
Zasady diety niskoglikemicznej | 79 |
Przykład tygodniowego jadłospisu w diecie niskoglikemicznej | 82 |
4. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością | 84 |
Akupresura psychologiczna | 85 |
Uzależnienie od węglowodanów | 87 |
Program żywieniowy diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością | 88 |
4 a. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza wstępna | 88 |
4 b. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza stabilizująca | 89 |
4 c. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością — faza stała | 89 |
Indywidualne dostosowanie diety | 91 |
Zasady diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością | 92 |
Wytyczne do planowania jadłospisów | 97 |
Przykłady jadłospisów | 98 |
Faza wstępna — trzydniowy jadłospis | 98 |
Wspomagający plan żywieniowy — faza wstępna i stabilizująca | 100 |
Podstawowy plan żywieniowy — faza wstępna i wspomagająca | 102 |
Zaawansowany plan żywieniowy — faza wstępna i stabilizująca | 104 |
Wspomagający plan żywieniowy — faza stała | 107 |
Podstawowy plan żywieniowy — faza stała | 109 |
Zaawansowany plan żywieniowy — faza stała | 111 |
Czynniki wspomagające dietę niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością | 114 |
Psychologiczne podstawy odchudzania | 116 |
Myślenie wyszczuplające | 116 |
Psychologiczny program odchudzania według J. Beck | 117 |
Część szczegółowa | 125 |
Wybrane potrawy niskoenergetyczne | 125 |
Ważniejsze zagadnienia z technologii sporządzania potraw | 125 |
Obróbka wstępna | 125 |
Obróbka termiczna | 126 |
Podprawianie i wykańczanie potraw | 127 |
Przepisy | 127 |
Napoje | 127 |
Pieczywo | 134 |
Zupy | 138 |
Przekąski | 145 |
Potrawy z mięsa | 153 |
Potrawy z ryb | 160 |
Potrawy jarskie | 163 |
Potrawy z warzyw | 167 |
Surówki | 167 |
Sałatki | 173 |
Sosy i pasty | 180 |
Desery | 186 |
Piśmiennictwo | 193 |
Alfabetyczny spis potraw | 195 |