INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
Rok wydania | 2004 |
---|---|
Liczba stron | 158 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-2926-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Choroby reumatyczne
do koszyka
Choroby żołądka i dwunastnicy
do koszyka
Choroby skóry
do koszyka
Choroby alergiczne u dzieci
do koszyka
Choroby autoimmunizacyjne u dzieci
do koszyka
Spis treści
Wprowadzenie | 9 |
Rola trzustki w organizmie człowieka - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 11 |
Budowa i położenie trzustki | 11 |
Fizjologia trzustki | 13 |
Czynność zewnątrzwydzielnicza trzustki | 14 |
Czynność wewnątrzwydzielnicza trzustki (regulacja stężenia glukozy we krwi) | 21 |
Choroby trzustki - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 25 |
Ostre zapalenie trzustki -Jan Dzieniszewski, Mirosław Jarosz | 28 |
Definicja, epidemiologia i czynniki etiologiczne | 28 |
Definicja | 28 |
Epidemiologia | 29 |
Czynniki etiologiczne | 29 |
Patogeneza i objawy kliniczne | 30 |
Patogeneza | 30 |
Objawy | 33 |
Badania diagnostyczne | 35 |
Powikłania | 38 |
Leczenie i rokowanie | 39 |
Leczenie | 39 |
Rokowanie | 39 |
Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki (po wypisaniu ze szpitala) -Jan Dzieniszewski, Mirosław Jarosz | 40 |
Zasady postępowania z pacjentem po przebyciu ostrego zapalenia trzustki | 40 |
Zasady żywienia w okresie zdrowienia | 42 |
Jak zapobiec ponownemu atakowi ostrego zapalenia trzustki? | 47 |
Jadłospisy dla chorych w okresie zdrowienia po ostrym zapaleniu trzustki - Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka | 48 |
Pierwszy etap rekonwalescencji | 50 |
Drugi etap rekonwalescencji | 62 |
Trzeci etap rekonwalescencji - przejście na dietę normalną | 74 |
Przewlekle zapalenie trzustki - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 86 |
Definicja | 86 |
Epidemiologia | 86 |
Główne przyczyny choroby, patogeneza | 88 |
Czynniki sprzyjające wystąpieniu przewlekłego zapalenia trzustki | 88 |
Patogeneza przewlekłego zapalenia trzustki | 94 |
Objawy kliniczne, powikłania, badania diagnostyczne | 97 |
Objawy kliniczne | 97 |
Powikłania | 98 |
Badania diagnostyczne | 100 |
Leczenie i rokowanie | 103 |
Leczenie chirurgiczne i zachowawcze | 103 |
Leczenie preparatami trzustkowymi | 108 |
Dawkowanie | 110 |
Sposób podawania preparatów trzustkowych | 111 |
Tolerancja, interakcje, objawy niepożądane | 111 |
Rokowanie | 113 |
Zasady żywienia chorych na przewlekle zapalenie trzustki | 114 |
Jadłospisy dla chorych na przewlekłe zapalenie trzustki - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik | 121 |
Gdy nie występują objawy zespołu złego wchłaniania | 122 |
Gdy występują objawy zespołu złego wchłaniania | 134 |
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach spożywczych i potrawach -Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka | 146 |
Tłuszcze | 148 |
Białka | 152 |
Węglowodany | 153 |
Błonnik | 154 |
Cholesterol | 156 |
Piśmiennictwo | 157 |