POLECAMY
Format:
ibuk
Konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw na polskim rynku turystycznym to książka będąca rezultatem badań przeprowadzonych w latach 2004-2005, wzbogaconych doświadczeniem praktycznym, przeprowadzonych w latach 2004-2005 przez zespół Katedry Zarządzania w Turystyce Uniwersytetu Jagiellońskiego. Pracownicy Katedry specjalizują się we wdrażaniu nowoczesnych metod zarządzania przedsiębiorstwami hotelarskimi, gastronomicznymi i uzdrowiskowymi. Działalność edukacyjna Katedry obejmuje kształcenie menadżerów dla sektora turystycznego i publicznego, jest zorientowana na kreowanie postaw przedsiębiorczych i programowanie produktów turystycznych w tamach kierunku Zarządzanie w turystyce. Katedra Zarządzania w Turystyce wraz z Polską Akademią Olimpijską od kilku lat prowadzi studia podyplomowe – Zarządzanie organizacjami sportowymi. Zapraszam studentów, naukowców i praktyków: przedsiębiorców i menadżerów sportu do lektury najnowszej publikacji Zespołu.
Prof. zw. dr hab. Małgorzata Bednarczyk, Kierownik katedry Zarządzania w Turystyce
Rok wydania | 2006 |
---|---|
Liczba stron | 192 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
ISBN-13 | 978-83-233-2230-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Część I. Turystyka szansą rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce | 13 |
1. Sektorowe ujęcie turystyki | 13 |
1.1. Turystyka – fenomenem XXI wieku | 13 |
1.2. Ekonomiczne znaczenie sektora turystycznego w Polsce | 17 |
1.3. Budowa gospodarki turystycznej opartej na wiedzy | 27 |
2. Przedsiębiorstwo turystyczne w nowym otoczeniu biznesu | 35 |
2.1. Globalizacja a konkurencyjność przedsiębiorstw turystycznych | 35 |
2.2. Specyfika zarządzania małymi przedsiębiorstwami turystycznymi | 39 |
2.3. Szanse i zagrożenia rozwoju przedsiębiorstw turystycznych | 47 |
Część II. Konkurencyjność MSP turystycznych w województwie małopolskim: wyniki badań empirycznych | 55 |
1. Podstawy metodyczne badań konkurencyjności | 55 |
2. Województwo małopolskie jako region rozwoju biznesu turystycznego | 73 |
2.1. Charakterystyka sektora turystycznego w województwie małopolskim | 73 |
2.2. Jakość uwarunkowań regionalnych | 81 |
2.2.1. Znaczenie otoczenia regionalnego w rozwoju MSP | 81 |
2.2.2. Regionalne wsparcie instytucjonalne przedsiębiorstw turystycznych | 90 |
2.2.3. Krajowe determinanty fiskalno-finansowe rozwoju MSP turystycznych | 96 |
2.2.4. Regionalne determinanty rozwoju MSP turystycznych | 99 |
2.2.5. Turystyczny samorząd gospodarczy | 112 |
2.3. Klimat dla rozwoju przedsiębiorczości w opinii przedsiębiorców | 117 |
3. Potencjał konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw turystycznych województwa małopolskiego | 123 |
3.1. Potencjał konkurencyjności MSP turystycznych | 123 |
3.1.1. Innowacyjność | 126 |
3.1.2. Wykorzystanie zaawansowanej technologii informacyjnej | 135 |
3.1.3. Zarządzanie wiedzą | 147 |
3.2. Pozyskiwanie wiedzy jako szansa rozwoju konkurencyjności | 155 |
Zakończenie | 159 |
Bibliografia | 161 |
Spis rycin i tabel | 169 |
Załącznik nr 1 | 173 |
Załącznik nr 2 | 176 |
Załącznik nr 3 | 180 |
Załącznik nr 4 | 189 |