POLECAMY
Redakcja:
Format:
ibuk
Celem opracowania jest analiza istoty oraz najważniejszych determinant konkurencyjności i efektywności banku, a następnie określenie znaczenia najważniejszych zasobów i umiejętności banku z punktu widzenia jego pozycji rynkowej oraz osiąganych wyników finansowych.
Książka została podzielona na dwie części. Pierwsza zawiera teoretyczne ujęcie kwestii konkurencyjności i efektywności działania banku oraz ich źródeł. Składają się na nią dwa opracowania. W pierwszym z nich opisano specyfikę konkurencji w sektorze bankowym, przedstawiono różne podejścia do kwestii konkurencyjności banku, podjęto próbę określenia relacji zachodzących między konkurencyjnością, efektywnością i wartości banku oraz dokonano identyfikacji źródeł przewagi konkurencyjnej w sektorze bankowym. W drugim zaprezentowano kategorie, wymiary i determinanty efektywności działania banku oraz scharakteryzowano tradycyjne i nowe metody jej pomiaru. W części drugiej przedstawiono wybrane, najważniejsze zasoby i umiejętności banku, których właściwe wykorzystanie pozwala na podnoszenie konkurencyjności banku oraz zwiększenie efektywności jego działania. Część tę tworzą cztery opracowania, w których kolejno zaprezentowano zasoby niematerialne, zasoby finansowe (kapitał i fundusze własne banku), technologię oraz kapitał ludzki i jakość usług bankowych oraz dokonano oceny ich wpływu na konkurencyjność i efektywność działania banków.
Rok wydania | 2009 |
---|---|
Liczba stron | 194 |
Kategoria | Finanse i bankowość |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach |
ISBN-13 | 978-83-7246-405-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WSTĘP | 9 |
CZĘŚĆ I. TEORETYCZNE UJĘCIE KONKURENCYJNOŚCI I EFEKTYWNOŚCI | 13 |
Janina Harasim: ISTOTA I ŹRÓDŁA KONKURENCYJNOŚCI BANKU | 15 |
1. Konkurencja w sektorze bankowym a konkurencyjność banku | 15 |
1.1. Konkurencja i jej specyfika w sektorze bankowym | 15 |
1.2. Istota i cechy konkurencyjności | 20 |
1.3. Konkurencyjność i efektywność banku a jego wartość | 23 |
2. Źródła przewagi konkurencyjnej w sektorze bankowym | 28 |
2.1. Przewaga konkurencyjna – jej cechy i warunki trwałości | 28 |
2.2. Wybrane modele przewagi konkurencyjnej i jej potencjalne źródła | 31 |
2.3. Identyfikacja źródeł przewagi konkurencyjnej w sektorze bankowym | 35 |
Bibliografia | 40 |
Mirosława Capiga: DETERMINANTY I POMIAR EFEKTYWNOŚCI DZIAŁANIA BANKU | 43 |
1. Kategorie i wymiary oceny efektywności działania banku | 43 |
2. Determinanty efektywności działania banku | 48 |
2.1. Determinanty zewnętrzne i wewnętrzne efektywności działania banku i ich dekompozycja | 48 |
2.2. Ryzyko jako szczególna determinanta efektywności działania banku | 54 |
3. Ewolucja metod pomiaru efektywności działania banku | 56 |
4. Metody wskaźnikowe pomiaru efektywności działania banku | 58 |
4.1. Klasyczny wskaźnikowy pomiar efektywności działania banku | 58 |
4.2. Nowe aspekty w ocenie wskaźnikowej efektywności działania banku | 60 |
5. Parametryczne i nieparametryczne metody pomiaru efektywności banku | 63 |
6. Efektywność działania banku w ocenie zintegrowanej | 66 |
7. Relacje efektywność-konkurencyjność w ocenie działania banku | 75 |
Bibliografia | 77 |
CZĘŚĆ II. WYBRANE ŹRÓDŁA PODNOSZENIA KONKURENCYJNOŚCI BANKÓW I ZWIĘKSZANIA ICH EFEKTYWNOŚCI | 79 |
Janina Harasim: ZASOBY NIEMATERIALNE A KONKURENCYJNOŚĆ BANKU I JEGO EFEKTYWNOŚĆ | 81 |
1. Rola zasobów w kształtowaniu konkurencyjności i efektywności przedsiębiorstwa | 81 |
1.1. Klasyfikacja zasobów przedsiębiorstwa | 81 |
1.2. Zasoby strategiczne jako potencjalne źródło przewagi konkurencyjnej | 83 |
2. Zasoby niematerialne jako podstawa budowy przewagi konkurencyjnej banku | 86 |
2.1. Wzrost roli zasobów niematerialnych w kształtowaniu wartości przedsiębiorstwa | 86 |
2.2. Zasoby niematerialne jako zasoby o charakterze strategicznym dla przedsiębiorstwa | 88 |
2.3. Znaczenie zasobów niematerialnych w procesie budowy długookresowej przewagi banku na rynku | 92 |
3. Zasoby niematerialne a efektywność banku i jego konkurencyjność | 95 |
3.1. Efektywność banku a poziom wykorzystania jego zasobów | 95 |
3.2. Metody oceny zasobów niematerialnych banku w kontekście jego efektywności i konkurencyjności | 97 |
Bibliografia | 102 |
Grażyna Szustak: KAPITAŁ WŁASNY A BEZPIECZEŃSTWO, EFEKTYWNOŚĆ I KONKURENCYJNOŚĆ BANKU | 105 |
1. Kapitały własne a fundusze własne banku | 105 |
1.1. Rola kapitałów (funduszy) własnych banku | 105 |
1.2. Kapitał regulacyjny a kapitał księgowy banku | 106 |
2. Charakterystyka elementów funduszy własnych banku | 110 |
2.1. Fundusze podstawowe | 110 |
2.2. Fundusze uzupełniające | 115 |
3. Funkcje funduszy (kapitałów) własnych banków | 116 |
4. Fundusze własne jako miara bezpieczeństwa działania banku i element jego konkurencyjności | 119 |
4.1. Regulacje ostrożnościowe a stopień konkurencyjności banku | 119 |
4.2. Normy koncentracji zaangażowań | 120 |
4.3. Całkowity wymóg kapitałowy | 122 |
4.4. Współczynnik wypłacalności banku | 125 |
5. Dźwignia finansowa i jej związek z konkurencyjnością banku | 128 |
Bibliografia | 134 |
Bożena Frączek: WYKORZYSTANIE NOWOCZESNEJ TECHNOLOGII A EFEKTYWNOŚĆ DZIAŁANIA BANKU I JEGO KONKURENCYJNOŚĆ | 137 |
1. Konieczność rozwoju zasobów technologicznych w bankach | 137 |
2. Obszary wykorzystania nowoczesnej technologii w banku a jego konkurencyjność | 139 |
2.1. Rozwój elektronicznych kanałów komunikacji i dystrybucji | 139 |
2.2. Nowoczesne rozwiązania w zarządzaniu informacją | 144 |
2.3. Nowoczesne front office i back office w bankach | 147 |
2.4. Wykorzystanie nowoczesnych technologii w systemach zarządzania | 149 |
3. Zalety i wady stosowania IT w działalności banku | 152 |
4. Wpływ wykorzystania nowoczesnej technologii na efekty finansowe w bankach | 156 |
4.1. Główne aspekty pozytywnego wpływu nowoczesnej technologii na wynik finansowy | 156 |
4.2. Obszary niekorzystnego wpływu IT na wyniki finansowe banków | 160 |
Bibliografia | 164 |
Janusz Cichy: JAKOŚĆ W USŁUGACH BANKOWYCH I JEJ ROLA W PODNOSZENIU KONKURENCYJNOŚCI BANKU | 167 |
1. Kapitał ludzki jako źródło jakości w banku | 167 |
1.1. Kapitał ludzki jako składnik kapitału intelektualnego | 167 |
1.2. Wymagania stawiane pracownikom banku i ich kompetencje w kontekście tworzenia jakości usług | 169 |
2. Istota jakości w sektorze usług bankowych | 172 |
2.1. Teoretyczne aspekty jakości usług bankowych | 172 |
2.2. Czynniki kształtujące jakość usług bankowych | 174 |
3. Jakość jako czynnik przewagi konkurencyjnej banku | 178 |
3.1. Jakość jako warunek satysfakcji i lojalności klienta | 178 |
3.2. Jakość usług bankowych a efektywność i konkurencyjność banku | 182 |
4. Personel banku jako gwarant jakości usług świadczonych przez bank oraz efektywności jego działania | 186 |
4.1. Rola poszczególnych grup pracowników w zapewnianiu jakości usług bankowych | 186 |
4.2. Uwarunkowania pozytywnego wpływu personelu na jakość usług bankowych | 188 |
Bibliografia | 191 |
ZAKOŃCZENIE | 193 |