POLECAMY
-14%
Wydawca:
Format:
Logistyka zyskuje coraz większe znaczenie we współczesnej gospodarce. W Polsce, podobnie jak w innych krajach, przedsiębiorstwa i instytucje potrzebują fachowców w tej dziedzinie. Celem książki jest dostarczenie aktualnych informacji z zakresu logistyki osobom studiującym i dokształcającym się. Autorzy starali się przekazać skomplikowaną wiedzę z zakresu logistyki w sposób możliwie najprostszy, charakteryzując najważniejsze obszary współczesnej logistyki.
Szczegółowo omówili między innymi: współczesne kierunki rozwoju transportu, wpływ konteneryzacji i outsourcingu na sprawność usług transportowych, zasady zarządzania zapasami i wybrane modele sterowania poziomem zapasów, zadania magazynów we współczesnych sieciach logistycznych, rolę dystrybucji w prawidłowym funkcjonowaniu logistyki, wykorzystanie w logistyce automatycznej identyfikacji (systemy oparte na kodach kreskowych), klasyfikację i znaczenie przepływu informacji w organizacjach, charakterystykę jednostek niebiznesowych funkcjonujących w Polsce, znaczenie i sposoby przekazywania informacji w sądach, wpływ infrastruktury transportu zewnętrznego na rozwój miast i regionów.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 248 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wolters Kluwer Polska SA |
ISBN-13 | 978-83-264-2218-8 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Podstawowe problemy teorii wychowania...
do koszyka
Podstawowe czynności medyczne i...
do koszyka
Podstawowe czynności pielęgnacyjne i...
do koszyka
Podstawowe kontrowersje dotyczące...
do koszyka
Spis treści
O autorach | 7 |
Przedmowa do wydania trzeciego | 9 |
Część I. Wybrane problemy zarządzania produkcją | 13 |
1. Proces produkcyjny | 15 |
Rola procesu produkcyjnego w działalności przedsiębiorstwa | 15 |
Wybrane klasyfikacje procesów produkcyjnych | 17 |
2. Struktury produkcyjne jednostek wytwórczych | 25 |
3. Organizacja produkcji | 30 |
Ujecie klasyczne i charakterystyki skali ilościowej produkcji | 30 |
Typy produkcji wyróżniane na podstawie cech organizacyjnych | 35 |
Elastyczność produkcji | 39 |
4. Cykl produkcyjny | 43 |
Pojecie i ekonomiczne znaczenie cyklu produkcyjnego | 43 |
Systemy organizacji przepływu przedmiotu pracy | 45 |
Krzywa narastania kosztów | 50 |
5. Przygotowanie produkcji | 53 |
Czynności składające się na przygotowanie produkcji | 53 |
Rozpoznanie zapotrzebowania, przygotowanie zbytu i serwisu | 55 |
Przygotowanie konstrukcyjne | 57 |
Przygotowanie technologiczne | 59 |
Przygotowanie organizacyjne | 61 |
Komputerowe wspomaganie przygotowania produkcji | 64 |
Wdrożenie | 67 |
Sekwencyjny i równoległy przebieg procesu przygotowania produkcji | 70 |
Koszty przygotowania produkcji i ich obniżanie | 72 |
6. Jakość produkcji | 77 |
Jakość produkcji przemysłowej i jej ocena | 77 |
Jakość wzoru (typu) | 78 |
Jakość wykonania | 79 |
Trudności w wykorzystaniu walorów wyrobu | 80 |
Nakłady użytkownika a postrzeganie przez niego jakości | 82 |
Związek ekologiczności wyrobu z oceną jego jakości | 83 |
Organizacja kontroli jakości | 85 |
Systemy zapewnienia jakości | 88 |
Granice opłacalności podnoszenia poziomu jakości | 91 |
7. Gospodarstwa wspomagające podstawową działalność produkcyjną | 93 |
Gospodarka materiałowa | 93 |
Gospodarka parkiem maszynowym | 119 |
Gospodarka narzędziowa | 129 |
8. Wybrane aspekty kosztowe decyzji w obszarze produkcji | 141 |
Koszt a decyzje o wielkości i asortymencie produkcji | 141 |
Rachunek zwrotu kosztów a decyzja o uruchomieniu produkcji | 145 |
9. Planowanie przebiegu produkcji i sterowanie nim | 150 |
Decyzje planistyczne w zarządzaniu produkcją | 150 |
Planowanie krótkookresowe w produkcji ustabilizowanej | 151 |
Systemy uruchamiania partii w produkcji przemiennej | 154 |
Planowanie krótkookresowe w produkcji jednostkowej i krótkoseryjnej | 157 |
Operatywne sterowanie przepływem produkcji przez stanowiska | 161 |
Część II. Przykłady i zadania | 167 |
Bibliografia | 241 |
Indeks | 243 |