POLECAMY
Osób stosujących dietę wegańską stale przybywa. Weganami są Venus i Serena Williams i znani ultra maratończycy Brendan Brazier i Scott Jurek. Co utwierdza w przekonaniu, że dietę wegańską może stosować każdy. Ta książka to pierwsze i jedyne kompletne źródło wiedzy na temat diety roślinnej. Znajdziesz w niej naukowe fakty i badania kliniczne, które obalają mity o diecie wegańskiej. Potwierdzają, że prawidłowo zbilansowana dieta roślinna zapewnia wszystkie składniki odżywcze. Spożywając produkty pełno zbożowe, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, oleje roślinne, dostarczysz pełnowartościowe białko, żelazo, wapń, i omega-3. Naturalne probiotyki zadbają o mikrobiom jelitowy. Dieta wegańska dla zachowania zdrowia.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 620 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | Vital |
Tłumaczenie | Monika Gadzina |
ISBN-13 | 978-83-8272-132-4 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Biblia CBD
do koszyka
Biblia content marketingu
do koszyka
Biblia czakr
do koszyka
Biblia diabła
do koszyka
Biblia diabła
do koszyka
Biblia dla Dzieci
do koszyka
Biblia dla Dzieci. Historia Mojżesza
do koszyka
Biblia dla Dzieci. Księga Rodzaju
do koszyka
Spis treści
Przedmowa dr Melanie Joy | |
Wstęp | |
Co towarzystwa żywieniowe mówią o diecie wegańskiej | |
Dieta wegańska w czasie ciąży i karmienia piersią | |
Dlatego Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe (jeszcze) nie zaleca diety wegańskiej | |
Dieta wegańska ? pełnowartościowa dieta roślinna | |
Zapewnienie optymalnego żywienia na diecie wegańskiej | |
Białko | |
Podstawowe informacje na temat białka | |
Obliczanie zapotrzebowania na białko | |
Czy weganie otrzymują wystarczającą ilość białka? | |
Źródła białka roślinnego | |
Białko roślinne a białko zwierzęce | |
Niedobór białka oznacza niedobór kalorii | |
Optymalna podaż białka | |
Ocena białek | |
Kombinacje białek | |
Zalecenia dotyczące białka dla wegan | |
Minimalne i maksymalne spożycie białka | |
Wnioski | |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | |
Zaczynając od początku łańcucha pokarmowego | |
Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 chroniące serce i mózg | |
Właściwa dawka kwasów tłuszczowych omega-3 | |
Interakcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 | |
Zoptymalizowana autosynteza długołańcuchowych kwasówtłuszczowych omega-3 | |
Wnioski | |
Witamina B12 | |
Pragnienie naturalności | |
Podstawowe informacje na temat witaminy B12 | |
Dzienna podaż witaminy B12 | |
Krótka podróż po anatomii człowieka | |
Historia witaminy B12 | |
Samowystarczalność w zakresie witaminy B12 | |
Nagromadzenie witaminy B12 w roślinach | |
Kandydaci z niedoborem | |
Na wszelki wypadek: właściwy test | |
Suplementy diety: co i w jakich ilościach? | |
Różne rodzaje witaminy B12 | |
Wielkość dziennego spożycia witaminy B12 | |
Czy witamina B12 sprzyja niedoskonałościom skóry? | |
Czy nadmiar witaminy B12 powoduje raka? | |
Wnioski | |
Witamina B2 (ryboflawina) | |
Zapotrzebowanie człowieka na witaminę B2 | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające witaminę B2 | |
Wnioski | |
Witamina D | |
Synteza witaminy D w organizmie człowieka | |
Optymalna podaż witaminy D | |
Suplementacja przy braku autosyntezy | |
Wyrównanie niedoboru witaminy D | |
Minimalne i maksymalne spożycie | |
Witamina D3 czy witamina D2? | |
Witamina D3 i witamina K2 jako optymalne połączenie? | |
Wnioski | |
Żelazo | |
Zapotrzebowanie człowieka na żelazo | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające żelazo | |
Optymalizacja wchłaniania żelaza | |
Zbyt wiele dobrego? | |
Wnioski | |
Wapń | |
Wapń i inne substancje wpływające na zdrowie kości | |
Zapotrzebowanie człowieka na wapń | |
Minimalne i maksymalne spożycie wapnia | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające wapń | |
Optymalizacja wchłaniania wapnia | |
Wnioski | |
Cynk | |
Zapotrzebowanie człowieka na cynk | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające cynk | |
Optymalizacja wchłaniania cynku | |
Wnioski | |
Selen | |
Selen i zdrowie ludzkie | |
Zapotrzebowanie człowieka na selen | |
Minimalne i maksymalne spożycie selenu | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające selen | |
Wnioski | |
Jod | |
Jod i zdrowie tarczycy | |
Zapotrzebowanie człowieka na jod | |
Minimalne i maksymalne spożycie jodu | |
Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierające jod | |
Sól jodowana | |
Zalecane spożycie dla wegan | |
Zbyt wiele dobrego? | |
Wnioski | |
Pięć najważniejszych grup żywności w diecie wegańskiej | |
Zboża pełnoziarniste | |
Uprawa roli – wyboiste początki | |
Sprytny chleb | |
Geny epoki kamienia a współczesne odżywianie | |
Spadek masy ciała dzięki zbożu? | |
Czy węglowodany tuczą i powodują cukrzycę? | |
Czy gluten jest szkodliwy dla wszystkich ludzi? | |
(Nad)Wrażliwość na gluten i alergia na pszenicę | |
Reakcje zapalne wywołane przez zboża u zdrowych osób | |
Wnioski | |
Rośliny strączkowe | |
Efekt drugiego posiłku | |
Substancje antyodżywcze – przyjaciel czy wróg? | |
Fasolka bez odgłosów | |
Właściwe przygotowanie roślin strączkowych | |
Wnioski | |
Warzywa | |
Nie wszystkie warzywa są sobie równe | |
Wybór i przygotowanie warzyw | |
Surowe jedzenie a ewolucja człowieka | |
Optymalne przygotowanie warzyw kapustnych i cebulowych | |
Warzywa kapustne a zdrowie tarczycy | |
Wnioski | |
Owoce | |
Cukier owocowy i przyrost masy ciała | |
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby | |
Zaburzenia wchłaniania fruktozy | |
Smoothie, sok czy całe owoce? | |
Wnioski | |
Orzechy i nasiona | |
Czy orzechy tuczą? | |
Mechanizmy odpowiadające za znikanie kalorii | |
Orzechy jako superżywność | |
Siemię lniane: małe ziarenko o dużym znaczeniu | |
Czy trzeba moczyć orzechy i nasiona? | |
Orzechy i aflatoksyny | |
Wnioski | |
Kontrowersje wokół soi | |
Soja | |
Soja i niszczenie lasów deszczowych | |
Inżynieria genetyczna w uprawie soi | |
Kto powinien zrezygnować z soi | |
Uprzedzenia wobec soi | |
„Soja powoduje raka piersi” | |
„Soja feminizuje mężczyzn” | |
„Soja zaburza czynność tarczycy” | |
„Soja zaburza rozwój i dojrzałość płciową dzieci” | |
„Soja sprzyja występowaniu choroby Alzheimera” | |
Wnioski | |
Wskazówki dotyczące wdrażania diety wegańskiej w życiu codziennym | |
Dostosowanie wytycznych Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego na potrzeby diety wegańskiej | |
Koło żywieniowe Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego i piramida żywieniowa dla wegan | |
Pokrycie zapotrzebowania na krytyczne składniki odżywcze | |
Dlaczego niektórzy weganie powinni suplementować witaminę A | |
Dieta wegańska jest łatwa do wdrożenia – przykład | |
Wnioski | |
Epilog. Prof. dr Markus Keller | |
Załącznik | |
Podziękowania | |
Spis ilustracji | |
Wykaz tabel | |
Bibliografia | |
| |