Dietetyka w psychiatrii i neurologii

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

71,40  119,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 119,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 71,40 zł  


71,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.
Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.


Rok wydania2022
Liczba stron300
KategoriaŻywienie
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-01-22564-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Żywienie osób chorych na depresję – Ewa Stefańska     1
    1.1. Epidemiologia depresji w Polsce i na świecie     1
    1.2. Przyczyny, objawy depresji     4
    1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na depresję     5
    1.4. Zalecenia żywieniowe u chorych na depresję     15
  2. Żywienie osób chorych na schizofrenię – Agnieszka Wendołowicz     59
    2.1. Epidemiologia występowania schizofrenii w Polsce i na świecie     59
    2.2. Przyczyny, objawy schizofrenii     60
    2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na schizofrenię     61
    2.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze schizofrenią     75
  3. Żywienie osób w przebiegu schorzeń neurodegeneracyjnych – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     91
    3.1. Choroba Parkinsona – Diana Wasiluk     92
      3.1.1. Epidemiologia choroby Parkinsona w Polsce i na świecie     93
      3.1.2. Przyczyny, objawy choroby Parkinsona     93
      3.1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona     94
      3.1.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona     95
    3.2. Choroba Alzheimera – Diana Wasiluk     113
      3.2.1. Epidemiologia choroby Alzheimera w Polsce i na świecie     113
      3.2.2. Przyczyny, objawy choroby Alzheimera     114
      3.2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera     115
      3.2.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera     116
    3.3. Udar mózgu – Diana Wasiluk     132
      3.3.1. Epidemiologia udaru mózgu w Polsce i na świecie     133
      3.3.2. Przyczyny, objawy udaru mózgu     133
      3.3.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z udarem mózgu     135
      3.3.4. Zalecenia żywieniowe dla osób z udarem mózgu     136
    3.4. Stwardnienie rozsiane – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     162
      3.4.1. Epidemiologia stwardnienia rozsianego w Polsce i na świecie     162
      3.4.2. Przyczyny, objawy stwardnienia rozsianego     163
      3.4.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób ze stwardnieniem rozsianym     165
      3.4.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym     166
  4. Dieta w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie – Ewa Stefańska, Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     191
    4.1. Dieta osób chorych psychicznie i z chorobą otyłościową – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     193
    4.2. Dieta osób chorych psychicznie i z nadciśnieniem tętniczym – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska     202
      4.2.1. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie     202
      4.2.2. Przyczyny, objawy nadciśnienia tętniczego     203
      4.2.3. Zalecenia żywieniowe dla chorych z nadciśnieniem tętniczym     206
      4.2.4. Możliwość modyfikacji sposobu żywienia i zastosowanie diety o optymalnej zawartości składników mineralnych w nadciśnieniu tętniczym     207
    4.3. Dieta osób chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska     230
      4.3.1. Zalecenia żywieniowe dla chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2     232
      4.3.2. Produkty zalecane i przeciwwskazane dla chorych psychicznie i z cukrzycą     242
    4.4. Zalecenia żywieniowe w chorobach psychicznych i dyslipidemii – Ewa Stefańska     247
      4.4.1. Zalecenia żywieniowe w hipercholesterolemii u chorych psychicznie     262
      4.4.2. Zalecenia żywieniowe w aterogennej dyslipidemii u chorych psychicznie     274
      4.4.3. Zalecenia żywieniowe w zespole chylomikronemii u chorych psychicznie     280
  Skorowidz     285
RozwińZwiń