POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać.
Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym procesie terapeutycznym.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 300 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-22564-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Żywienie osób chorych na depresję – Ewa Stefańska | 1 |
1.1. Epidemiologia depresji w Polsce i na świecie | 1 |
1.2. Przyczyny, objawy depresji | 4 |
1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na depresję | 5 |
1.4. Zalecenia żywieniowe u chorych na depresję | 15 |
2. Żywienie osób chorych na schizofrenię – Agnieszka Wendołowicz | 59 |
2.1. Epidemiologia występowania schizofrenii w Polsce i na świecie | 59 |
2.2. Przyczyny, objawy schizofrenii | 60 |
2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób chorujących na schizofrenię | 61 |
2.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze schizofrenią | 75 |
3. Żywienie osób w przebiegu schorzeń neurodegeneracyjnych – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska | 91 |
3.1. Choroba Parkinsona – Diana Wasiluk | 92 |
3.1.1. Epidemiologia choroby Parkinsona w Polsce i na świecie | 93 |
3.1.2. Przyczyny, objawy choroby Parkinsona | 93 |
3.1.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona | 94 |
3.1.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Parkinsona | 95 |
3.2. Choroba Alzheimera – Diana Wasiluk | 113 |
3.2.1. Epidemiologia choroby Alzheimera w Polsce i na świecie | 113 |
3.2.2. Przyczyny, objawy choroby Alzheimera | 114 |
3.2.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera | 115 |
3.2.4. Zalecenia żywieniowe u osób z chorobą Alzheimera | 116 |
3.3. Udar mózgu – Diana Wasiluk | 132 |
3.3.1. Epidemiologia udaru mózgu w Polsce i na świecie | 133 |
3.3.2. Przyczyny, objawy udaru mózgu | 133 |
3.3.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób z udarem mózgu | 135 |
3.3.4. Zalecenia żywieniowe dla osób z udarem mózgu | 136 |
3.4. Stwardnienie rozsiane – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska | 162 |
3.4.1. Epidemiologia stwardnienia rozsianego w Polsce i na świecie | 162 |
3.4.2. Przyczyny, objawy stwardnienia rozsianego | 163 |
3.4.3. Najczęstsze błędy żywieniowe u osób ze stwardnieniem rozsianym | 165 |
3.4.4. Zalecenia żywieniowe dla osób ze stwardnieniem rozsianym | 166 |
4. Dieta w zaburzeniach metabolicznych u osób chorych psychicznie – Ewa Stefańska, Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska | 191 |
4.1. Dieta osób chorych psychicznie i z chorobą otyłościową – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska | 193 |
4.2. Dieta osób chorych psychicznie i z nadciśnieniem tętniczym – Diana Wasiluk, Lucyna Ostrowska | 202 |
4.2.1. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego w Polsce i na świecie | 202 |
4.2.2. Przyczyny, objawy nadciśnienia tętniczego | 203 |
4.2.3. Zalecenia żywieniowe dla chorych z nadciśnieniem tętniczym | 206 |
4.2.4. Możliwość modyfikacji sposobu żywienia i zastosowanie diety o optymalnej zawartości składników mineralnych w nadciśnieniu tętniczym | 207 |
4.3. Dieta osób chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 – Agnieszka Wendołowicz, Lucyna Ostrowska | 230 |
4.3.1. Zalecenia żywieniowe dla chorych psychicznie i z cukrzycą typu 2 | 232 |
4.3.2. Produkty zalecane i przeciwwskazane dla chorych psychicznie i z cukrzycą | 242 |
4.4. Zalecenia żywieniowe w chorobach psychicznych i dyslipidemii – Ewa Stefańska | 247 |
4.4.1. Zalecenia żywieniowe w hipercholesterolemii u chorych psychicznie | 262 |
4.4.2. Zalecenia żywieniowe w aterogennej dyslipidemii u chorych psychicznie | 274 |
4.4.3. Zalecenia żywieniowe w zespole chylomikronemii u chorych psychicznie | 280 |
Skorowidz | 285 |