POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
ibuk
Kompendium stanowi znakomitą podstawę do dalszych studiów, może też służyć jako repetytorium ułatwiające przygotowanie do egzaminu. Autorzy znakomicie łączą w nim prostotę wykładu z profesjonalną wiedzą.
Do głównych zalet książki należą:
- syntetyczne omówienie najważniejszych zagadnień,
- prosty i zwięzły język,
- alfabetyczny wykaz haseł,
- hasła na marginesach.
Zespół autorski tworzą pracownicy naukowi i wykładowcy Katedry Zarządzania Przedsiębiorstwem Handlowym Akademii Ekonomicznej w Poznaniu.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 348 |
Kategoria | Usługi |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-15446-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 7 |
1. Handel we współczesnej gospodarce | 11 |
1.1. Istota handlu | 11 |
1.2. Podstawy teoretyczne wyodrębnienia handlu | 12 |
1.3. Uwarunkowania rozwoju handlu i jego znaczenie w gospodarce | 19 |
1.4. Handel a dystrybucja | 26 |
2. Przedsiębiorstwo handlowe jako podmiot rynku | 32 |
2.1. Pojęcie i cechy przedsiębiorstwa handlowego | 32 |
2.2. Funkcje przedsiębiorstwa handlowego | 34 |
2.3. Otoczenie przedsiębiorstwa handlowego | 38 |
2.4. Typologia przedsiębiorstw handlowych | 41 |
3. Zarządzanie przedsiębiorstwem handlowym | 48 |
3.1. Orientacja strategiczna w zarządzaniu przedsiębiorstwem handlowym | 48 |
3.2. Problemy decyzyjne w przedsiębiorstwie handlowym | 62 |
3.3. Kształtowanie przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa handlowego | 68 |
4. Zarządzanie zasobami ludzkimi w handlu | 77 |
4.1. Cechy pracy w handlu | 77 |
4.2. Elementy polityki personalnej | 80 |
4.3. Planowanie zatrudnienia | 83 |
4.4. Motywowanie | 94 |
4.5. System oceny pracowników | 106 |
5. Marketing w handlu | 111 |
5.1. Geneza i istota marketingu w handlu | 111 |
5.2. Strategie marketingowe przedsiębiorstw handlowych | 114 |
5.3. Instrumenty marketingu w handlu | 119 |
5.3.1. Wybór formatu sklepu | 119 |
5.3.2. Oferta asortymentowo-usługowa | 128 |
5.3.3. Zarządzanie marką | 134 |
5.3.4. Ceny i marże | 142 |
5.3.5. Promocja | 148 |
5.4. Trendy w marketingu handlowym | 160 |
6. Merchandising | 162 |
6.1. Geneza i istota merchandisingu | 162 |
6.2. Merchandising detalisty i producenta | 169 |
6.3. Techniki merchandisingu handlowego | 173 |
7. Systemy informatyczne w handlu | 198 |
7.1. Systemy wspomagania sprzedaży | 198 |
7.2. Systemy wspomagania logistyki | 204 |
7.3. Systemy wspomagania relacji z klientem | 208 |
8. Zarządzanie jakością w handlu | 230 |
8.1. Interpretacja jakości | 230 |
8.2. Pojęcie jakości w handlu | 234 |
8.3. Systemy zarządzania jakością | 242 |
9. Handel elektroniczny | 256 |
9.1. Geneza działalności handlowej opartej na wykorzystaniu Internetu | 256 |
9.2. Charakterystyka przedsiębiorstw handlu elektronicznego na tle tradycyjnych form handlu | 259 |
9.3. Prawne aspekty handlu elektronicznego | 266 |
9.4. Znaczenie budowania lojalności klienta w handlu elektronicznym | 274 |
9.5. Stan i uwarunkowania rozwoju handlu elektronicznego w Polsce | 280 |
10. Przestrzenne aspekty funkcjonowania handlu | 288 |
10.1. Znaczenie handlu w rozwoju miast i regionów | 288 |
10.2. Koncepcje lokalizacji w handlu | 292 |
10.3. Nowe rozwiązania w zakresie lokalizacji centrów handlowych | 295 |
10.3.1. Geneza centrum handlowego | 295 |
10.3.2. Rozwój centrów handlowych w Polsce | 297 |
11. Kooperacja w handlu | 300 |
11.1. Istota i przesłanki kooperacji | 300 |
11.2. Formy kooperacji | 303 |
11.3. Franchising | 307 |
12. Internacjonalizacja handlu | 311 |
12.1. Interpretacja internacjonalizacji w handlu | 311 |
12.2. Motywy internacjonalizacji przedsiębiorstw handlowych | 326 |
12.3. Strategie internacjonalizacji | 329 |
Literatura podstawowa | 337 |
Indeks | 344 |