POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu. Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Osoby chore powinny przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić również leczenie farmakologiczne. Autorzy dokładnie omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Rok wydania | 2007 |
---|---|
Liczba stron | 124 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5857-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
DNA Biznesu. Rób biznes na własnych...
do koszyka
DNA Biznesu. Rób biznes na własnych...
do koszyka
DNA Historia rewolucji genetycznej
do koszyka
Dna moczanowa
do koszyka
Dna Moczanowa Dietoterapia
do koszyka
DNA Nastolatka
do koszyka
DNA stresu
do koszyka
Spis treści
Od Autorów | 7 |
Dna moczanowa – rys historyczny | 11 |
Przyczyny i mechanizmy dny | 15 |
Rodzaje dny | 19 |
Czynniki ryzyka dny | 23 |
Uwarunkowania genetyczne | 23 |
Uwarunkowania chemiczne | 24 |
Hiperlipidemia | 26 |
Nadwaga | 28 |
Alkoholizm | 37 |
Objawy kliniczne dny | 39 |
Choroby współistniejace | 43 |
Otyłość | 43 |
Choroby nerek wywołane zaburzeniami przemiany purynowej | 45 |
Nefropatia dnawa | 45 |
Ostra niezapalna niewydolność nerek | 46 |
Kamica nerkowa | 46 |
Rozedma płuc | 50 |
Miażdżyca i choroba wieńcowa | 50 |
Wyprysk | 51 |
Rozpoznanie dny | 53 |
Zasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej | 57 |
Podstawy postępowania | 57 |
Zalecenia dietetyczne | 59 |
Zawartość puryn w produktach spożywczych | 62 |
Przykładowe jadłospisy | 77 |
Dieta niskoenergetyczna – 1200 kcal | 78 |
Dieta niskoenergetyczna – 1500 kcal | 84 |
Dieta podstawowa około 1800–1900 kcal | 90 |
Sposób przyrządzania potraw | 96 |
Leczenie farmakologiczne | 117 |
Podręczny słowniczek | 121 |
Piśmiennictwo | 123 |