POLECAMY
Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej – sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.
Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka.
Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.
Rok wydania | 2022 |
---|---|
Liczba stron | 252 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-22486-8 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Otyłość. Choroby Psychosomatyczne....
do koszyka
Otyłość. Zagubiony Klucz Do Zdrowia I...
do koszyka
Profilaktyka chorób wzroku, skóry,...
do koszyka
Cholesterol. Zdrowa dieta
do koszyka
Układ krążenia
do koszyka
Nadciśnienie. Zdrowa dieta
do koszyka
Spis treści
1. Podstawy biologii komórki | 1 |
1.1. Budowa komórki | 1 |
1.1.1. Błona komórkowa | 2 |
1.1.2. Jądro komórkowe | 3 |
1.1.3. Siateczka wewnątrzplazmatyczna | 4 |
1.1.4. Aparat Golgiego | 4 |
1.2. Cykl komórkowy | 5 |
1.3. Organizacja materiału genetycznego, czyli chromatyna i chromosomy | 6 |
1.4. Podziały komórkowe | 9 |
1.4.1. Mitoza | 9 |
1.4.2. Mejoza | 10 |
1.5. Zaburzenia liczby chromosomów: euploidie i aneuploidie | 14 |
1.6. Komunikacja między komórkami | 15 |
1.6.1. Transport przez błony | 15 |
1.6.2. Białka receptorowe i kaskady sygnałowe | 19 |
Podsumowanie | 25 |
2. Podstawy dziedziczenia cech | 27 |
2.1. Oddziaływania alleliczne i niealleliczne | 27 |
2.1.1. Oddziaływania alleliczne | 28 |
2.1.2. Oddziaływania niealleliczne | 30 |
2.2. Cechy sprzężone i niesprzężone | 32 |
2.3. Dziedziczenie wieloczynnikowe | 33 |
2.4. Penetracja i ekspresywność | 36 |
2.5. Zmienność fenotypowa | 38 |
2.6. Podstawy genetyki populacji | 40 |
Podsumowanie | 42 |
3. Ekspresja i regulacja ekspresji genów | 45 |
3.1. Kwasy nukleinowe | 45 |
3.2. Budowa genów | 51 |
3.3. Ekspresja genów | 52 |
3.3.1. Transkrypcja | 54 |
3.3.2. Kod genetyczny | 57 |
3.3.3. Translacja | 59 |
3.3.4. Posttranslacyjne modyfikacje białek | 63 |
3.4. Regulacja ekspresji genów | 65 |
3.4.1. Mechanizmy regulacji ekspresji genów | 67 |
3.5. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe | 75 |
3.5.1. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory jądrowe | 78 |
3.5.2. Regulacja ekspresji genów przez składniki pokarmowe – receptory błonowe | 86 |
3.5.3. Regulacja składania genów przez składniki pokarmowe | 90 |
3.5.4. Regulacja translacji przez składniki pokarmowe | 90 |
Podsumowanie | 91 |
4. Epigenetyka i programowanie płodowe 95 | |
4.1. Mechanizmy epigenetyczne | 95 |
4.1.1. Metylacja DNA | 95 |
4.1.2. Modyfikacje białek histonowych i struktura chromatyny | 97 |
4.1.3. mikroRNA | 98 |
4.2. Czynniki żywieniowe, metylacja DNA i płodowe programowanie metabolizmu | 102 |
Podsumowanie | 110 |
5. Od polimorfizmu DNA do zmienności fenotypu | 113 |
5.1. Polimorfizm DNA | 113 |
5.1.1. Polimorfizm SNP | 114 |
5.1.2. Polimorfizm sekwencji powtarzalnych | 115 |
5.1.3. Polimorfizm zmiennej liczby kopii genów | 116 |
5.2. Polimorfizm DNA a fenotyp | 116 |
5.2.1. Polimorfizm zlokalizowany w eksonach | 117 |
5.2.2. Polimorfizm sekwencji niekodujących | 120 |
5.3. Badania asocjacyjne | 123 |
5.3.1. Badania genów kandydujących | 123 |
5.3.2. Badania asocjacyjne typu GWAS | 128 |
5.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w praktyce | 130 |
5.4.1. Wykorzystanie informacji genotypowej do szacowania prawdopodobieństwa wystąpienia cechy (choroby) | 131 |
5.4.2. Wykorzystanie informacji genotypowej do przewidywania odpowiedzi na dietoterapię | 135 |
Podsumowanie | 136 |
6. Genetyczne uwarunkowania wyborów żywieniowych | 139 |
6.1. Wybory żywieniowe i ich uwarunkowania | 139 |
6.2. Wrażliwość smakowa a wybory żywieniowe | 142 |
6.3. Genetyczne uwarunkowania smaku gorzkiego, słodkiego i tłustego | 146 |
Podsumowanie | 150 |
7. Nutrigenetyka otyłości i cukrzycy | 153 |
7.1. Otyłość i jej uwarunkowania | 153 |
7.1.1. Otyłość jednogenowa | 155 |
7.1.2. Otyłość związana z syndromami | 160 |
7.1.3. Otyłość wieloczynnikowa | 163 |
7.1.4. Otyłość a czynniki epigenetyczne | 168 |
7.1.5. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji ryzyka otyłości | 170 |
7.1.6. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii otyłości | 171 |
7.2. Cukrzyca i jej uwarunkowania | 172 |
7.2.1. Cukrzyca monogenowa | 173 |
7.2.2. Cukrzyca wieloczynnikowa | 175 |
7.2.3. Wykorzystanie informacji genotypowej w predykcji cukrzycy typu 2 | 178 |
7.2.4. Wykorzystanie informacji genotypowej w terapii cukrzycy | 178 |
Podsumowanie | 180 |
8. Personalizowane żywienie 183 | |
8.1. Zalecenia żywieniowe | 183 |
8.2. Genetyczne uwarunkowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe | 186 |
8.3. Personalizacja żywienia uwzględniająca informację o genotypie | 190 |
8.3.1. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe w jednogenowych zaburzeniach metabolizmu | 190 |
8.3.2. Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – uwarunkowania wieloczynnikowe | 199 |
8.3.3. Wytyczne dotyczące personalizowanego żywienia bazującego na analizie genotypu | 225 |
8.4. Usługi personalizowanego żywienia | 229 |
8.4.1. Rodzaje usług oferowanych przez firmy nutrigenetyczne | 229 |
8.4.2. Motywacje do korzystania z usług personalizowanego żywienia | 233 |
8.4.3. Przykładowe firmy nutrigenetyczne | 233 |
8.4.4. Wykorzystanie aplikacji na urządzenia mobilne w personalizacji żywienia | 234 |
8.5. Efektywność poradnictwa żywieniowego bazującego na analizie genotypu | 235 |
8.6. Kwestie etyczne i prawne związane z personalizowanym żywieniem | 237 |
8.7. Nutrigenetyka w sporcie | 238 |
8.8. Podsumowanie | 240 |
9. Bazy danych | 243 |
Skorowidz | 247 |