POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta.
Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych, pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy pacjentów chorujących onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych w różnych sytuacjach klinicznych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania dietetyki, został całkowicie zaktualizowany i wzbogacony w nowe treści dotyczące nowoczesnych zasad żywienia człowieka zdrowego i chorego.
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 720 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6537-4 |
Numer wydania | 5 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i...
do koszyka
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i...
do koszyka
Dietetyka kliniczna
do koszyka
Dietetyka. Kompendium
do koszyka
Dietetyka skóry
do koszyka
Dietetyka sportowa
do koszyka
Dietetyka sportowa
do koszyka
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej
do koszyka
Spis treści
Wykaz skrótów xxi | |
1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii | 1 |
1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce | 3 |
1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie | 11 |
1.2.1. Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii | 11 |
1.2.1.1. Podstawowa przemiana materii – PPM (Basal Energy Expenditure – BEE) | 12 |
1.2.1.2. Ponadpodstawowa przemiana materii | 16 |
1.2.1.3. Całkowita przemiana materii. Całkowity wydatek energetyczny (Total Energy Expenditure – TEE) | 17 |
1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu | 20 |
1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie | 21 |
1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa | 27 |
1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu | 29 |
1.3.1. Wstęp | 29 |
1.3.2. Węglowodany | 30 |
1.3.2.1. Budowa i podział | 30 |
1.3.2.2. Cukry proste – monosacharydy | 31 |
1.3.2.3. Węglowodany złożone | 38 |
1.3.2.4. Rola węglowodanów przyswajalnych | 45 |
1.3.2.5. Trawienie i wchłanianie węglowodanów | 46 |
1.3.2.6. Metabolizm węglowodanów | 48 |
1.3.2.7. Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych | 54 |
1.3.2.8. Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych | 57 |
1.3.2.9. Zapotrzebowanie na węglowodany | 57 |
1.3.3. Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe | 59 |
1.3.4. Tłuszcze | 65 |
1.3.4.1. Budowa i podział tłuszczów | 65 |
1.3.4.2. Tłuszcze właściwe | 65 |
1.3.4.3. Woski | 78 |
1.3.4.4. Tłuszcze złożone | 78 |
1.3.4.5. Sterole | 85 |
1.3.4.6. Rola tłuszczów w organizmie człowieka | 87 |
1.3.4.7. Trawienie i wchłanianie tłuszczów | 88 |
1.3.4.8. Metabolizm tłuszczów | 89 |
1.3.4.9. Tłuszcze pożywienia | 91 |
1.3.4.10. Zapotrzebowanie na tłuszcze | 93 |
1.3.5. Białka | 95 |
1.3.5.1. Budowa białek | 95 |
1.3.5.2. Podział i charakterystyka białek | 103 |
1.3.5.3. Struktura białek | 106 |
1.3.5.4. Właściwości białek | 108 |
1.3.5.5. Rola i przemiany białek w organizmie człowieka | 109 |
1.3.5.6. Trawienie i przyswajanie białek | 111 |
1.3.5.7. Metabolizm białek | 113 |
1.3.5.8. Biosynteza białek | 116 |
1.3.5.9. Źródła białek | 119 |
1.3.5.10. Wartość odżywcza białek | 119 |
1.3.5.11. Zapotrzebowanie na białko | 125 |
1.3.6. Witaminy | 126 |
1.3.6.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 131 |
1.3.6.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 150 |
1.3.7. Składniki mineralne | 162 |
1.3.7.1. Makropierwiastki | 164 |
1.3.7.2. Mikropierwiastki | 175 |
1.4. Normy żywienia i wyżywienia | 186 |
1.4.1. Pojęcie norm żywienia i wyżywienia | 186 |
1.4.2. Podział produktów spożywczych | 191 |
1.4.3. Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych | 192 |
1.4.4. Wskaźnik jakości żywieniowej | 198 |
1.4.5. Produkty zamienne | 198 |
1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności | 201 |
1.5.1. Planowanie jadłospisów okresowych | 201 |
1.5.2. Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej | 203 |
1.5.3. Metody oceny jadłospisów | 205 |
1.5.4. Zasady żywienia różnych grup ludności | 208 |
1.5.5. Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa | 224 |
1.6. Żywność funkcjonalna | 231 |
1.6.1. Probiotyki i prebiotyki | 233 |
1.6.2. Synbiotyki | 236 |
1.7. Żywność genetycznie modyfi kowana | 237 |
1.8. Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka | 242 |
1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa | 244 |
1.10. Edukacja żywieniowa | 250 |
2. Klasyfikacja i charakterystyka diet 255 | |
2.1. Podstawy klasyfi kacji diet | 257 |
2.2. Dieta podstawowa | 260 |
2.3. Dieta bogatoresztkowa | 269 |
2.4. Dieta łatwo strawna | 275 |
2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu | 282 |
2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego | 288 |
2.7. Dieta o zmienionej konsystencji | 294 |
2.7.1. Dieta papkowata | 294 |
2.7.2. Dieta płynna | 298 |
2.7.3. Dieta płynna wzmocniona | 299 |
2.7.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę | 302 |
2.7.5. Dieta kleikowa | 317 |
2.8. Dieta ubogoenergetyczna | 319 |
2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych | 330 |
2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa | 340 |
2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów | 345 |
2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa | 364 |
2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfi kacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia | 370 |
2.14. Dieta wegetariańska | 371 |
2.15. Dieta śródziemnomorska | 377 |
2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia | 380 |
2.17. Dieta dla planety | 385 |
2.18. Suplementy diety | 387 |
3. Żywienie w wybranych chorobach | 391 |
3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego | 393 |
3.1.1. Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku | 393 |
3.1.2. Żywienie w nieżytach żołądka | 398 |
3.1.3. Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy | 403 |
3.1.4. Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego | 406 |
3.1.5. Najczęstsze choroby wątroby i zalecane żywienie | 424 |
3.1.5.1. Najczęstsze choroby wątroby | 424 |
3.1.5.2. Żywienie w chorobach wątroby | 428 |
3.1.6. Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych | 439 |
3.1.7. Żywienie w kamicy żółciowej | 440 |
3.1.8. Żywienie w zapaleniu trzustki (pancreatitis) | 442 |
3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych | 448 |
3.3. Leczenie żywieniowe | 452 |
3.3.1. Ocena stanu odżywienia | 452 |
3.3.2. Drogi podania substancji odżywczych w leczeniu żywieniowym | 455 |
3.3.2.1. Leczenie żywieniowe dojelitowe | 455 |
3.3.2.2 Żywienie pozajelitowe | 466 |
3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego | 472 |
3.4.1. Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych | 472 |
3.4.2. Niewydolność nerek | 477 |
3.4.3. Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek | 517 |
3.4.4. Żywienie w kamicach nerkowych | 519 |
3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych | 527 |
3.5.1. Cukrzyca dorosłych – zalecenia żywieniowe | 527 |
3.5.2. Otyłość | 550 |
3.5.3. Wychudzenie i niedożywienie | 563 |
3.5.4. Dna moczanowa | 566 |
3.5.5. Hiperlipidemie | 569 |
3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia | 576 |
3.6.1. Choroby z wydolnością i niewydolnością układu krążenia | 576 |
3.6.2. Nadciśnienie tętnicze | 578 |
3.6.3. Choroba niedokrwienna serca | 581 |
3.6.4. Zawał mięśnia sercowego | 583 |
3.6.5. Miażdżyca | 585 |
3.6.6. Profi laktyka chorób układu krążenia | 587 |
3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych | 591 |
3.7.1. Udar mózgu | 591 |
3.7.2. Choroba Parkinsona | 596 |
3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych | 602 |
3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych | 610 |
3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella | 611 |
3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową | 613 |
3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową | 614 |
3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych | 615 |
3.10. Mikrobiota jelitowa | 617 |
3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto | 623 |
4. Żywienie dzieci zdrowych i chorych | 631 |
4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego | 633 |
4.2. Żywienie niemowląt | 644 |
4.2.1. Karmienie pokarmem matki | 649 |
4.2.2. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających | 654 |
4.2.3. Karmienie piersią i mlekiem modyfi kowanym | 657 |
4.2.4. Preparaty do początkowego i dalszego żywienia niemowląt | 660 |
4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową | 678 |
4.3.1. Żywienie wcześniaków | 678 |
4.3.2. Żywienie niemowląt z dystrofi ą wewnątrzmaciczną | 683 |
4.4. Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe | 687 |
4.5. Żywienie w refl uksie żołądkowo-przełykowym | 689 |
4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia | 693 |
4.7 Żywienie w zaparciu | 695 |
4.8 Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka | 699 |
4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania – choroba trzewna | 715 |
4.10. Żywienie w mukowiscydozie | 728 |
4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej | 733 |
4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych | 735 |
4.13. Żywienie w fenyloketonurii | 748 |
4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych | 769 |
4.15. Żywienie w krzywicy | 771 |
4.16. Żywienie w tężyczce | 774 |
4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego | 777 |
4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej) | 798 |
4.19. Żywienie w chorobach wątroby | 806 |
4.19.1. Choroby wątroby u dzieci o ostrym przebiegu (w tym ostrej niewydolności) | 806 |
4.19.1.1. Wirusowe zapalenie wątroby | 806 |
4.19.2. Przewlekłe choroby wątroby | 809 |
4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki | 813 |
4.21. Żywienie w zespole nerczycowym | 818 |
4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej | 822 |
4.23. Żywienie w niedokrwistości | 824 |
4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką | 828 |
4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej) | 834 |
4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych | 847 |
4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci | 850 |
4.28. Żywienie w oparzeniach | 857 |
4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej – dieta ketogenna | 866 |
Piśmiennictwo | 873 |
Skorowidz | 879 |