POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Rok wydania | 2019 |
---|---|
Liczba stron | 700 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5679-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i...
do koszyka
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i...
do koszyka
Dietetyka. Kompendium
do koszyka
Dietetyka skóry
do koszyka
Dietetyka sportowa
do koszyka
Dietetyka sportowa
do koszyka
Dietetyka w chirurgii bariatrycznej
do koszyka
Dietetyka w chorobach nowotworowych
do koszyka
Spis treści
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna, Emilia Korek | 1 |
1.1. Zagadnienia podstawowe | 1 |
1.2. Motoryka przewodu pokarmowego | 6 |
1.3. Czynność dokrewna (endokrynna) przewodu pokarmowego | 13 |
1.4. Soki żołądkowo-jelitowe – czynność egzokrynna przewodu pokarmowego | 14 |
1.5. Trawienie | 20 |
1.6. Wchłanianie | 22 |
1.7. Formowanie kału | 25 |
1.8. Regulacja pobierania pokarmu | 25 |
1.9. Sygnały obwodowe związane z kontrolą homeostazy energetycznej | 29 |
1.10. Regulatory łaknienia syntetyzowane obwodowo | 32 |
2. Żywienie dzieci i młodzieży Hanna Szajewska, Halina Weker, Piotr Socha, Monika Mielus | 39 |
2.1. Żywienie w okresie niemowlęcym i poniemowlęcym Hanna Szajewska, Piotr Socha | 39 |
2.2. Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym i młodzieży w wieku szkolnym Halina Weker, Piotr Socha | 52 |
2.3. Żywienie dzieci z mukowiscydozą Monika Mielus | 70 |
3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna Roma Krzymińska-Siemaszko, Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz, Katarzyna Wieczorowska-Tobis | 97 |
3.1. Wprowadzenie | 97 |
3.2. Starzenie normalne a patologiczne | 98 |
3.3. Rekomendacje żywieniowe dla normalnego starzenia | 99 |
3.4. Rekomendacje żywieniowe dla patologicznego starzenia na przykładzie rekomendacji dla chorych z zaburzeniami funkcji poznawczych | 108 |
3.5. Podsumowanie | 118 |
4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących Małgorzata Moszak | 121 |
4.1. Wprowadzenie | 121 |
4.2. Zmiana masy ciała kobiet w ciąży | 121 |
4.3. Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie kobiety pod wpływem ciąży | 123 |
4.4. Unikanie zatruć pokarmowych w czasie ciąży | 125 |
4.5. Zapotrzebowanie energetyczne oraz udział makroskładników i mikroskładników w diecie | 127 |
4.6. Suplementacja witamin i składników mineralnych w diecie kobiet ciężarnych | 134 |
4.7. Inne ważne aspekty opieki dietetycznej nad kobietą ciężarną | 136 |
4.8. Żywienie kobiet karmiących | 138 |
5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego | 147 |
5.1. Żywienie w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego Magdalena Andrzejewska | 147 |
5.2. Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska | 169 |
5.3. Żywienie w marskości wątroby Dagmara Mahadea, Małgorzata Kupczyk, Michał Kloska | 185 |
5.4. Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit Marcin A. Kucharski, Małgorzata Moszak | 200 |
5.5. Żywienie w chorobie trzewnej Paulina Gulbicka | 229 |
5.6. Żywienie w zespole przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego Ewelina Swora-Cwynar | 251 |
6. Żywienie w cukrzycy Agnieszka Zawada, Sylwia Stróżyk | 267 |
6.1. Wprowadzenie | 267 |
6.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy według wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) | 267 |
6.3. Cukrzyca typu 2 | 270 |
6.4. Cukrzyca typu 1 | 279 |
6.5. Cukrzyca wtórna | 290 |
6.6. Powikłania cukrzycy | 296 |
6.7. Leczenie dietetyczne pacjentów z przewlekłą cukrzycową chorobą nerek | 297 |
6.8. Zamienniki cukru Klaudia Cugini | 298 |
7. Leczenie dietetyczne otyłości Lucyna Ostrowska | 339 |
7.1. Otyłość – diagnostyka i patomechanizm | 339 |
7.2. Cele leczenia dietetycznego w otyłości | 343 |
7.3. Założenia i metodyka diety redukcyjnej | 344 |
7.4. Żywienie pacjenta po zabiegu bariatrycznym | 360 |
8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych Stanisław Kłęk | 367 |
8.1. Definicja niedożywienia | 367 |
8.2. Konsekwencje niedożywienia | 368 |
8.3. Rozpoznawanie niedożywienia | 369 |
8.4. Leczenie niedożywienia | 372 |
8.5. Podsumowanie | 375 |
9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania Marta Tyszkiewicz-Nwafor, Agnieszka Słopień, Agata Dutkiewicz | 377 |
9.1. Jadłowstręt psychiczny | 377 |
9.2. Żarłoczność psychiczna | 385 |
9.3. Zaburzenie z napadami objadania się | 390 |
9.4. Inne zaburzenia odżywiania | 393 |
9.5. Metody uzupełniające leczenie dietetyczne zaburzeń odżywiania | 397 |
10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Aleksandra Kapała, Agnieszka Surwiłło | 401 |
10.1. Wpływ sposobu odżywiania na ryzyko rozwoju choroby nowotworowej | 401 |
10.2. Problem niedożywienia wśród pacjentów onkologicznych | 407 |
10.3. Problemy żywieniowe pacjentów onkologicznych | 417 |
10.4. Cele leczenia żywieniowego w onkologii | 421 |
10.5. Metodyka planowania diety | 421 |
10.6. Nowe trendy w leczeniu żywieniowym pacjentów z chorobą nowotworową | 423 |
11. Żywienie w chorobach nerek Sylwia Małgorzewicz | 427 |
11.1. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek w okresie leczenia zachowawczego | 427 |
11.2. Żywienie w okresie leczenia za pomocą hemodializy | 431 |
11.3. Żywienie w okresie leczenia za pomocą dializy otrzewnowej | 434 |
11.4. Niedożywienie u chorych z PChN | 436 |
11.5. Żywienie po przeszczepie nerki | 439 |
11.6. Ostre uszkodzenie nerek – żywienie | 441 |
11.7. Kamica układu moczowego | 443 |
12. Żywienie w chorobach układu krążenia Paweł Bogdański, Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz | 451 |
12.1. Postępowanie dietetyczne w nadciśnieniu tętniczym Paweł Bogdański | 451 |
12.2. Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia Wiktor B. Szostak, Mirosław Jarosz | 458 |
12.3. Żywienie w dyslipidemiach Barbara Cybulska, Longina Kłosiewicz-Latoszek, Mirosław Jarosz | 467 |
13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry Zygmunt Adamski, Weronika Pietrenko | 477 |
13.1. Wprowadzenie | 477 |
13.2. Dieta w łuszczycy | 478 |
13.3. Dieta w atopowym zapaleniu skóry | 486 |
13.4. Dieta w trądziku | 494 |
13.5. Dieta w chorobach pęcherzowych skóry | 499 |
14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową Alina Kanikowska, Martyna Marciniak | 509 |
14.1. Nadwrażliwość pokarmowa: alergia a nietolerancja | 509 |
14.2. Nietolerancja pokarmowa | 510 |
14.3. Alergia pokarmowa | 523 |
14.3.4. Wybrane alergeny pokarmowe Martyna Marciniak | 531 |
14.4. Wybrane choroby alergiczne związane z modyfikacją diety | 540 |
14.5. Niepożądane skutki stosowania diet eliminacyjnych | 541 |
14.6. Przykładowe diety eliminacyjne Martyna Marciniak | 543 |
15. Podstawy żywienia klinicznego Stanisław Kłęk, Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz | 553 |
15.1. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe Stanisław Kłęk | 553 |
15.2. Żywienie parenteralne – pielęgnacja dostępu Emilia Marcinkowska, Sylwia Miętkiewicz | 565 |
16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego Alina Górecka | 575 |
16.1. Wprowadzenie | 575 |
16.2. Prebiotyki | 576 |
16.3. Probiotyki | 579 |
16.4. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego | 581 |
16.5. Suplementy diety | 583 |
Skorowidz | 585 |