Nauki Inżynierskie i Technologie 3(30)

Nauki Inżynierskie i Technologie 3(30)

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy było przedstawienie zastosowania uniwersalnych nośników substancji zapachowych podczas wytwarzania żywności projektowanej, np. o zmniejszonej zawartości tłuszczu. W drugim tekście przedstawiono proekologiczne działania słowackich hoteli w opinii ich pracowników i konsumentów. Oceniono m.in. wykorzystanie żarówek energooszczędnych, urządzeń energooszczędnych, segregację odpadów i recykling, jak również proponowanie klientom żywności ekologicznej w hotelowej restauracji oraz stosowanie zniżek dla osób działających na rzecz ochrony środowiska. Kolejne opracowanie dotyczyło Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Nieżywnościowych (RAPEX). Na podstawie informacji zawartych na stronie internetowej Komisji Europejskiej sporządzono i zinterpretowano wykresy przedstawiające ogólną liczbę powiadomień przesyłanych w ramach systemu, pochodzenie produktów najczęściej zgłaszanych oraz rodzaj występujących zagrożeń w ramach określonej grupy produktów. W czwartej pracy autor przybliżył wpływ ciśnienia w komorze suszarki próżniowej na skurcz rozmrożonych wysuszonych truskawek. Jako redaktor ,,Nauk Inżynierskich i Technologii” zachęcam do zapoznania się z wymienionymi opracowaniami oraz sięgnięcia po książkę pt. Systemy zarządzania w znormalizowanym świecie pod redakcją naukową Jerzego Łańcuckiego.


Rok wydania2018
Liczba stron64
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjiangielski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Grażyna Bortnowska: Characteristics of aroma compounds and selected factors shaping their stability in food with reduced fat content     9
  Malgorzata A. Jarossová, Ľubica Knošková: Pro-ecological activities of Slovak hotels in the opinion of their employees and consumers    20
  Kornelia Muss, Tomasz Lesiów: Rapid alert system for non-food products – RAPEX    31
  Dariusz Piotrowski, Marcin Ignaczak: Influence of pressure in vacuum drying chamber on shrinkage of defrosted strawberries     49
  Rekomendacja książki pt. Systemy zarządzania w znormalizowanym świecie pod redakcją naukową Jerzego Łańcuckiego     62
RozwińZwiń