INNE EBOOKI AUTORA
Praca zbiorowa
Format:
ibuk
W aktualnym, czwartym numerze czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie opublikowano 9 prac.
We wstępie do poprzedniego, trzeciego numeru NIT wskazano, jak duże znaczenie ma prawidłowe skonstruowanie abstraktu pracy: „Dobre streszczenie powinno zawierać następujące elementy: cel pracy, zastosowane metody, najważniejsze wyniki, konkluzje oraz ustosunkowanie się do ewentualnie postawionej hipotezy”. Kolejnym ważnym elementem wpływającym na ocenę jakości pracy jest właściwie przygotowany wstęp. San Francisco Edit (http://www.sfedit.net/intro.pdf) podaje kilkanaście ważnych kroków prowadzących do napisania dobrego wstępu.
Przede wszystkim należy zapoznać czytelnika z aktualnym stanem wiedzy na dany temat. Nie może to jednak być podejście zbyt szerokie, a cytowane prace powinny mieć bezpośredni związek i wpływ na podjęty problem badawczy. Przegląd literatury powinien pomóc zorientować się, w którym miejscu jesteśmy, jakie są niewiadome, „białe plamy”, jakie kierunki badawcze wydają się obiecujące ze względu na możliwość wykorzystania wyników badań w praktyce przemysłowej czy zainicjowania kolejnych poszukiwań w danym obszarze. Staramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego istnieje potrzeba przeprowadzenia określonych badań, a tym samym ustalamy, jakie jest znaczenie naszej pracy. Ta część wstępu jest doskonałym kryterium oceny wiedzy autorów na dany temat, ich umiejętności krótkiego, zwięzłego scharakteryzowania i przedyskutowania wyników i osiągnięć innych badaczy, co pozwoli na pełne zrozumienie problemu przez czytelnika, jak też na przekonanie go, że ranga postawionego przez nich problemu jest ważna, a propozycja badawcza ma znamiona nowatorskości. Stąd ogromna troska redaktorów wszystkich liczących się czasopism, aby przegląd literatury dokonany przez autorów był pełny i obejmował cytowania zarówno z innych czasopism, jak i z czasopisma, w którym praca ma być wydrukowana.
Kolejnym, niezwykle ważnym elementem dobrego wprowadzenia jest właściwe sprecyzowanie celu badawczego. Bardzo istotne jest też jasne określenie hipotezy badawczej, chociaż niestety autorzy często z niej rezygnują. Hipoteza badawcza jest ważnym elementem, łączącym tytuł i cel pracy z jej podsumowaniem. Kiedy mamy hipotezę badawczą, podsumowanie nie będzie tylko zestawem najważniejszych wniosków wynikających z wyników analiz, ale jego treść będzie wzbogacona o komentarz dotyczący argumentów przemawiających za przyjęciem lub odrzuceniem postawionej hipotezy. We wstępie podaje się także, jakie zastosowano metody badawcze, powinno się także wyjaśnić zastosowane skróty oraz specjalistyczne terminy.
Podsumowując: literaturowe solidne umocowanie problemu badawczego, dobre określenie celu i hipotezy badawczej, określenie znaczenia, rangi, potrzeby przeprowadzenia badań, opis zastosowanych metod niezbędnych do rozwiązania problemu, zidentyfikowanie wszystkich pytań, zarówno tych pozostawionych do chwili obecnej bez odpowiedzi, jak i tych wygenerowanych przez proponowane badania, powinno stanowić o dobrze przygotowanym wstępie pracy naukowej.
Przykład wstępu przygotowanego zgodnie z przytoczonymi zaleceniami znajdziemy w niniejszym zeszycie w opracowaniu pt. Przyspieszone badania trwałości wybranych barwników roślinnych.
Zgodnie z obowiązującymi trendami i zdrowym rozsądkiem, aby utrzymać się na rynku, również wydawniczym, powinniśmy stawiać na jakość, cały czas monitorować nasze produkty i je ulepszać. Redaktor NIT 4 odwołuje się celowo do jednej z prac, aby wskazać, jak powinien wyglądać dobrze napisany wstęp, gdyż jest on tym, czym wystawa w sklepie – albo zachęca, albo zniechęca do jego odwiedzenia. I czy nam się to podoba czy nie, tak po prostu jest. Dlatego doskonalmy jakość naszych wstępów. Nawet najbardziej interesująca i wartościowa praca zyskuje i mobilizuje do jej przeczytania, gdy ma dobrze przygotowany wstęp.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 124 |
Kategoria | Przemysł spożywczy |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Nauki Don Juana
do koszyka
Nauki ekonomiczne wobec wyzwań...
do koszyka
Nauki ekonomiczne wobec wyzwań...
do koszyka
Nauki humanistyczne na Uniwersytecie...
do koszyka
Nauki humanistyczne na Uniwersytecie...
do koszyka
Spis treści
Wstęp | 7 |
Adam Ekielski, Małgorzata Powałka, Tomasz Żelaziński: Przyspieszone badania trwałości wybranych barwników roślinnych | 9 |
Ewa Flaczyk, Agnieszka Charzyńska, Monika Przeor, Józef Korczak: Akceptacja produktów żywnościowych na podstawie informacji na opakowaniach w zależności od wieku, wiedzy żywieniowej i płci konsumentów | 20 |
Elżbieta Gąsiorek, Ewa Walaszczyk, Waldemar Podgórski: Makuch słonecznikowy jako substrat do równoczesnej syntezy kwasu szczawiowego oraz enzymów celulolitycznych i ksylanolitycznych przez Aspergillus niger | 39 |
Dominika Guzek, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka, Dominika Głąbska: Zróżnicowanie wybranych wyróżników jakości mięsa świń z tuczu ukierunkowanego i standardowego. Wyniki wstępne | 50 |
Joanna Kaniewska, Grażyna Gozdecka, Marek Domoradzki, Anna Szambowska: Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów | 58 |
Mariusz S. Kubiak, Marek Jakubowski, Włodzimierz Dolata: Optymalizacja procesu i elementów konstrukcji komory wędzarniczej z wykorzystaniem innowacyjnych narzędzi – modelowania CFD | 68 |
Kamil Łacny, Małgorzata Janczar-Smuga: Postęp techniczny i technologiczny w produkcji słodu | 77 |
Anna Marietta Salejda, Małgorzata Korzeniowska, Grażyna Krasnowska: Zachowania konsumentów na rynku mięsa | 94 |
Krzysztof Siemianowski, Jerzy Szpendowski, Krzysztof Bohdziewicz, Piotr Kołakowski, Joanna Żylińska, Jacek K. Bardowski: Wartość odżywcza twarogu kwasowego otrzymanego z mleka zagęszczonego wyparnie oraz metodą ultrafiltracji (UF) | 111 |