Nauki Inżynierskie i Technologie 2(25)

Nauki Inżynierskie i Technologie 2(25)

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

W niniejszym numerze czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy jest ocena wiedzy i nawyków żywieniowych osób aktywnych fizycznie. Badani, chociaż wykazali się wiedzą teoretyczną na temat prawidłowego odżywiania i zdają sobie sprawę z jego znaczenia, jednakże nie spożywają posiłków regularnie, dokonują wyboru suplementów diety przypadkowo i niewłaściwie zarządzają gospodarką wodno-elektrolitową. Kolejne dwie prace były prezentowane na II konferencji naukowo-turystycznej zorganizowanej pod patronatem JM Rektora UE we Wrocławiu prof. dr. hab. Andrzeja Kalety dotyczącej produktów turystycznych podwyższających jakość usług turystycznych „Czynniki determinujące jakość pracy przewodnickiej” (Wrocław 2017). Dotyczyły charakterystyki sektora turystycznego pod względem wprowadzanych innowacji w zakresie żywienia turystów (żywność ekologiczna, dietetyczna, prozdrowotna, regionalna oraz kuchnia modernistyczna) oraz tego, w jaki sposób konsumenci postrzegają jakość posiłków serwowanych przez lokale świadczące usługi gastronomiczne kierowane do zmotoryzowanych podróżnych. W ostatnim opracowaniu autorzy przedstawili aktualny stan wiedzy na temat perspektyw uprawy borówki wysokiej w Polsce z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych oraz walorów żywieniowo-zdrowotnych tych owoców i możliwości ich wykorzystania w przetwórstwie. W tym celu określono efektywność plantacji borówki wysokiej i czas zwrotu nakładów poniesionych w tym zakresie. Redaktor czasopisma – prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów – zachęca do zapoznania się z ww. pracami oraz sięgnięcia po książkę autorstwa Małgorzaty Wiśniewskiej zatytułowaną Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru.


Rok wydania2017
Liczba stron70
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Marta Gajda-Konopka, Tomasz Lesiów: Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych u osób aktywnych fizycznie    9
  Ewa Czarniecka-Skubina: Innowacje w sektorze turystycznym w zakresie żywienia    20
  Joanna M. Dziadkowiec: Jakość posiłków serwowanych przez lokale gastronomiczne kierujące ofertę do zmotoryzowanych podróżnych – badania konsumenckie    35
  Adrianna Reszka, Tomasz Lesiów, Jerzy Mońka: Uwarunkowania ekonomiczne uprawy i przetwórstwa owoców borówki wysokiej w Polsce    46
  Eugenia Czernyszewicz: Informacja o podręczniku Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru. Autor Małgorzata Z. Wiśniewska    69
RozwińZwiń