Nauki Inżynierskie i Technologie 4(27)

Nauki Inżynierskie i Technologie 4(27)

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego artykułu było przedstawienie metod i warunków hodowli drożdży Rhodotorula spp., prowadzonych w celu otrzymania karotenoidów, w tym β-karotenu, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne i dużą siłę barwiącą. Kolejne opracowanie dotyczyło prezentacji różnych form promocji sprzedaży słowackiej żywności na rynku krajowym oraz działań informacyjnych skierowanych do społeczeństwa w celu wspierania krajowych producentów żywności, a tym samym krajowej gospodarki. W następnej pracy przedstawiono problemy natury technologicznej i jakościowej oraz wyzwania stojące przed przemysłem piekarniczym związane z zapotrzebowaniem na produkty bezglutenowe o wysokiej wartości odżywczej. W czwartym opracowaniu scharakteryzowano wybrane przyprawy, kładąc szczególny nacisk na ich stosowanie w dietach leczniczych. W ostatniej pracy autorka przybliżyła możliwość wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) jako alternatywnej metody wstępnej obróbki produktów żywnościowych, pozwalającej na uszkodzenie membran komórkowych przed odwadnianiem osmotycznym, bez udziału wysokich temperatur i w efekcie skrócenia procesu suszenia czy zamrażania produktu. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Tomasza Rokickiego zatytułowaną Transport intermodalny w łańcuchu dostaw – uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne.


Rok wydania2017
Liczba stron84
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Ludmiła Bogacz-Radomska, Joanna Harasym: Biosynteza beta-karotenu i karotenoidów z udziałem drożdży Rhodotorula spp. – przegląd badań    9
  Malgorzata A. Jarossová: Promocja sprzedaży słowackiej żywności na słowackim rynku    23
  Urszula Kaim, Joanna Harasym: Produkcja chleba bezglutenowego wyzwaniem dla współczesnego piekarnictwa    41
  Agnieszka Orkusz, Ludmiła Bogacz-Radomska: Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka    55
  Urszula Tylewicz: Wpływ pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) na wymianę masy i jakość owoców odwodnionych osmotycznie – przegląd badań    66
  Anna Saniuk: Recenzja książki autorstwa dr. hab. inż. Tomasza Rokickiego pt. Transport intermodalny w łańcuchach dostaw – uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne    79
RozwińZwiń