INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Nieprawidłowa dieta i stres są najczęstszą przyczyną gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. Autorzy pokazują, jak zmienić swój sposób odżywiania (co jeść, a jakich potraw unikać), aby złagodzić przykre objawy lub nawet im zapobiec. Przedstawiają również metody leczenia farmakologicznego, które można stosować po konsultacji z lekarzem.
Rok wydania | 2005 |
---|---|
Liczba stron | 116 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5875-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Historia Gazy
do koszyka
Gaz 303. Detektyw Rafał Królik na tropie
do koszyka
Gaz 303. Detektyw Rafał Królik na tropie
do koszyka
Spis treści
Od Autorów | 7 |
Gazy jelitowe w przewodzie pokarmowym - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 9 |
Objawy kliniczne związane z nadmiernym gromadzeniem się gazów w przewodzie pokarmowym | 9 |
Odbijanie | 10 |
Przyczyny fizjologiczne | 11 |
Przyczyny chorobowe | 12 |
Wzdęcie brzucha | 13 |
Przyczyny fizjologiczne związane z nadmierną ilością gazów w jelitach | 15 |
Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego | 16 |
Nadmierne wydalanie gazów | 18 |
Przyczyny fizjologiczne | 19 |
Przyczyny związane z chorobami przewodu pokarmowego | 20 |
Powiększenie obwodu brzucha | 21 |
Wybrane zagadnienia z fizjologii przewodu pokarmowego - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 23 |
Budowa i funkcja przewodu pokarmowego | 23 |
Skąd się biorą gazy w przewodzie pokarmowym? | 29 |
Połykanie powietrza | 31 |
Mechanizmy tworzenia się gazów w jelitach w procesie fermentacji bakteryjnej | 34 |
Dyfuzja gazów pomiędzy krwią a wnętrzem jelita | 37 |
Przykry zapach gazów | 39 |
Zalecenia żywieniowe - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 40 |
Wskazówki dotyczące sposobu żucia pokarmów i spożywania posiłków | 40 |
Podstawowe zalecenia dietetyczne | 44 |
Produkty żywnościowe i pokarmy, których należy szczególnie unikać | 45 |
Produkty żywnościowe i pokarmy szczególnie polecane | 46 |
Praktyczne wskazówki umożliwiające zmniejszanie ilości włókien roślinnych w diecie | 46 |
Zalecenia żywieniowe w przypadku nietolerancji laktozy | 47 |
Produkty spożywcze i napoje zalecane lub takie, których spożycie powinno się ograniczyć - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 49 |
Zawartość najważniejszych składników pokarmowych w wybranych produktach i potrawach - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 55 |
Włókna roślinne (błonnik) | 58 |
Tłuszcze | 60 |
Węglowodany | 63 |
Białka | 64 |
Cholesterol | 65 |
Przykładowe jadłospisy- Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka | 67 |
Leczenie farmakologiczne - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski | 100 |
Podstawowe zasady leczenia farmakologicznego | 100 |
Najczęściej stosowane leki | 101 |
Leki zmniejszające wytwarzanie gazów jelitowych | 102 |
Leki powodujące absorpcję gazów jelitowych | 105 |
Leki zwiększające wydalanie gazów występujących w jelicie | 113 |
Piśmiennictwo | 114 |