Smakowitości

Domowa Sezonowa Kuchnia Wegańska

1 opinia

Wydawca:

Purana

Format:

epub, mobi

KUP I POBIERZ

Format: epub, mobi

43,86  51,00 (-14%)

Najniższa cena z 30 dni: 51,00 zł 

Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach. Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia.
Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie,
jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie.
I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco
przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko, domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa.
Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni korzeni.
Zasiądź za stołem, smakowitości czekają!


Rok wydania2023
Liczba stron239
KategoriaPoradniki
WydawcaPurana
ISBN-13978-83-66200-99-9
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Spis treści
  Wstęp
  Wiosna
  Kremowa polenta ze smażonymi szparagami, pestkami dyni i olejem dyniowym
  Rustykalna sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem małosolnym
  Smażone rzodkiewki z czosnkiem i gałką muszkatołową
  Nalewka z kwiatów bzu lilaka
  Krem z białych szparagów oraz młodych ziemniaków z koperkiem i pistacjami
  Kompot truskawkowo-rabarbarowy
  Pasta z młodych ziemniaków
  Wytrawna pascha z sosem bezjajecznym
  Gnudi ze szpinakiem na bazie tofu
  Domowe wstążki z groszkiem i miętą
  Sałatka ze szpinaku i truskawek z serem feta i nasionami konopi
  Tort różany
  Roślinny labneh
  Drożdżówki z rabarbarem i twarożkiem waniliowym
  Wiosenna sałatka ze smażoną ciecierzycą
  Potrawka z młodej kalarepy z liśćmi
  Pokrzywowe smoothie
  Smażony kalafior na paście z grochu à la fava
  Wytrawna owsianka z nowalijkami
  Malinowy chłodnik z botwinki
  Pampuchy nadziewane wiosennym farszem zero waste
  Manna z karmelizowanym bananem słodzona syropem z kwiatów mniszka
  Wielkanocna zupa chrzanowa
  Gin sour z sokiem brzozowym
  Pavlova z kremem budyniowym
  Lato
  Kostka biszkoptowa z kremem słonecznikowym, porzeczkami i galaretką
  Fasolka szparagowa z pistacjowym pesto
  Lody z jagód i kremu kokosowego z białą czekoladą
  Podwójnie czekoladowy tort z jeżynami
  Bezglutenowe naleśniki z konfiturą z owoców bzu czarnego
  Migdałowe galette z czereśniami
  Bruschetta z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią
  Smoothie morelowo-miętowe
  Panzanella – toskańska sałatka pomidorowa z chlebem
  Brzoskwiniowa caprese
  Galicyjska sałatka pomidorowa z estragonem
  Pasta z bobu z olejem lnianym
  Jagielnik z owocami na ciasteczkowym spodzie
  Agrest pod kruszonką
  Bezglutenowe ciasto ucierane z mirabelkami
  Krem sułtański z wiśniami w rumie
  Babka na musie z papierówek z dodatkiem świeżej melisy
  Różowa sangria z owocami lata
  Pierogi z czerwonymi owocami
  Pełnoziarnisty biszkopt z bitą śmietaną kokosową i truskawkami
  Śmietankowy krem budyniowy z wanilią i owocami
  Pyzy ziemniaczane faszerowane bobem
  Spaghetti z buraczanym pesto
  Sałatka arbuzowo-ogórkowa z parmezanem z orzechów laskowych
  Pieczona młoda marchew na zielonym hummusie z natką z marchwi
  Ratatuj zapiekany z porzeczkami
  Zupa wiśniowa z kluseczkami
  Pikantny kociołek pomidorowy z ziemniakami i ciecierzycą
  Jesień
  Gulasz z warzyw korzeniowych pod ciastem francuskim
  Jaglane kitchari ze smażonymi kurkami
  Grzybowy strogonow
  Boczniaki w musztardzie z koperkiem
  Grzanki z fromage słonecznikowym i świeżymi figami
  Rigatoni z sosem z fenkuła i leśnych grzybów
  Kremowe risotto z dynią i śmietanką z nerkowców
  Razowe ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem
  Śniadaniowe ciasteczka pełne dobroci
  Lody dyniowe z białą czekoladą, syropem klonowym i cynamonem
  Pieczone gruszki z sezamowym sosem miso
  Fasolnica
  Czarna polewka
  Pieczone bataty z orzechami
  Pieczarki na purée kalafiorowo-ziemniaczanym
  Knedle ze śliwkami
  Pikle z dyni z goździkami i chili
  Powidła śliwkowe z rumem
  Sałatka z czerwonej kapusty i komosy ryżowej
  Masło jabłkowo-kokosowe z wanilią
  Zupa z zielonej soczewicy jak grochówka
  Zima
  Rozgrzewająca masala chai
  Roślinny sernik kokosowy
  Orkiszowa focaccia z ziemniakami, rozmarynem, czosnkiem i grubą solą
  Fondue z ziemniaka i nerkowców
  Kaszotto z pęczaku z selerem, szarą renetą i prażonymi orzechami
  Gorąca czekolada śliwkowa z mieloną łuską gryki
  Placki z kapustą białą i kawiorem z tapioki
  Domowy chleb na sodzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami
  Podwójnie czekoladowe gofry z chili i pomarańczą
  Sałatka ze smażonych cytrusów z prażonymi orzechami laskowymi
  Pralinki gryczane z makiem
  Korzenne brownie z orzechami pekan i melasą
  Krówkowo-anyżowy karmel z daktyli
  Odwrócone ciasto pomarańczowe z kaszy manny
  Rosół warzywny z makaronem naleśnikowym i świeżym lubczykiem
  Naleśniki gryczane po zbójnicku
  Surówka z brukselki z roślinnym majonezem
  Pieczona fasola jaś z wędzonymi śliwkami
  Konfitura z pomarańczy z liśćmi limonki kaffir i świeżym imbirem
  Sałatka z orkiszu z marynowanymi grzybkami i pieczonym burakiem
  Pistacjowy budyń jaglany z matchą i granatem
  Piróg z twarogowo-ziemniaczanym farszem
  Aromatyczny bigos ze słodkiej kapusty
  Chałka waniliowa z makiem i suszonymi morelami
  Złota owsianka z makiem, chałwą i mandarynkami
  Domowe masło oliwkowo-czosnkowe
  O autorkach
RozwińZwiń