POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Smakowitości to zbiór 100 roślinnych przepisów domowej kuchni w duchu slow, celebrującej posiłki oparte na produktach sezonowych. Tradycyjna, sentymentalna kuchnia radości, szczęścia, beztroski i biesiadowania – tak w skrócie można opisać zawartość książki, którą trzymasz w dłoniach. Przepisy zostały podzielone na cztery pory roku, których atmosferę oddają malownicze, artystyczne zdjęcia.
Fotografka zdradzi ci kilka sekretów swoich inspiracji, dzięki czemu będziesz mieć wrażenie,
jakby oprowadzała cię po swojej wystawie. Te niesamowite fotografie działają na zmysły dokładnie tak jak najpiękniejsze, strojnie udekorowane torty w witrynie cukierni albo jak zapach świeżo pieczonego chleba, który co rano roztaczają wokół siebie tradycyjne piekarnie.
I choć zdjęcia, które oglądasz w tej książce, zachowane są w stylistyce retro, może już nieco
przegadanej i przebrzmiałej, to jednak doskonale łączą stare z nowym. Kuchnia wegańska jest drogą przyszłości i alternatywą dla naszego świata, ale to nie znaczy, że nie może ona smakować polsko, domowo, tradycyjnie, nawet nieco sentymentalnie. Wszyscy przecież wiemy, że najlepsze ciasto na pierogi to takie bez jajek, a wigilijny barszcz przygotowujemy bez mięsa.
Z przyjemnością dzielimy się z tobą książką, która jest wyrazem miłości do kulinarnego świata roślin oraz pasji do fotografii. Poczuj przynależność do natury i czerp z niej radość gotowania, rozkoszując się smakiem domowych dań. Daj się zaprosić na ucztę do sezonowej, prostej kuchni, do roślinnej kuchni korzeni.
Zasiądź za stołem, smakowitości czekają!
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 239 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | Purana |
ISBN-13 | 978-83-66200-99-9 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Seks bez presji. Jak nie gzić się po...
do koszyka
Прибирання?!
do koszyka
Zaopiekowana mama. Jak odnaleźć siebie
do koszyka
Docenić siebie
do koszyka
Medytacja w łagodzeniu bólu
do koszyka
Rozwiń swoje życie duchowe
do koszyka
Moc Słowa: Sztuka Zadawania Pytań i...
do koszyka
Spis treści
Spis treści | |
Wstęp | |
Wiosna | |
Kremowa polenta ze smażonymi szparagami, pestkami dyni i olejem dyniowym | |
Rustykalna sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem małosolnym | |
Smażone rzodkiewki z czosnkiem i gałką muszkatołową | |
Nalewka z kwiatów bzu lilaka | |
Krem z białych szparagów oraz młodych ziemniaków z koperkiem i pistacjami | |
Kompot truskawkowo-rabarbarowy | |
Pasta z młodych ziemniaków | |
Wytrawna pascha z sosem bezjajecznym | |
Gnudi ze szpinakiem na bazie tofu | |
Domowe wstążki z groszkiem i miętą | |
Sałatka ze szpinaku i truskawek z serem feta i nasionami konopi | |
Tort różany | |
Roślinny labneh | |
Drożdżówki z rabarbarem i twarożkiem waniliowym | |
Wiosenna sałatka ze smażoną ciecierzycą | |
Potrawka z młodej kalarepy z liśćmi | |
Pokrzywowe smoothie | |
Smażony kalafior na paście z grochu à la fava | |
Wytrawna owsianka z nowalijkami | |
Malinowy chłodnik z botwinki | |
Pampuchy nadziewane wiosennym farszem zero waste | |
Manna z karmelizowanym bananem słodzona syropem z kwiatów mniszka | |
Wielkanocna zupa chrzanowa | |
Gin sour z sokiem brzozowym | |
Pavlova z kremem budyniowym | |
Lato | |
Kostka biszkoptowa z kremem słonecznikowym, porzeczkami i galaretką | |
Fasolka szparagowa z pistacjowym pesto | |
Lody z jagód i kremu kokosowego z białą czekoladą | |
Podwójnie czekoladowy tort z jeżynami | |
Bezglutenowe naleśniki z konfiturą z owoców bzu czarnego | |
Migdałowe galette z czereśniami | |
Bruschetta z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią | |
Smoothie morelowo-miętowe | |
Panzanella – toskańska sałatka pomidorowa z chlebem | |
Brzoskwiniowa caprese | |
Galicyjska sałatka pomidorowa z estragonem | |
Pasta z bobu z olejem lnianym | |
Jagielnik z owocami na ciasteczkowym spodzie | |
Agrest pod kruszonką | |
Bezglutenowe ciasto ucierane z mirabelkami | |
Krem sułtański z wiśniami w rumie | |
Babka na musie z papierówek z dodatkiem świeżej melisy | |
Różowa sangria z owocami lata | |
Pierogi z czerwonymi owocami | |
Pełnoziarnisty biszkopt z bitą śmietaną kokosową i truskawkami | |
Śmietankowy krem budyniowy z wanilią i owocami | |
Pyzy ziemniaczane faszerowane bobem | |
Spaghetti z buraczanym pesto | |
Sałatka arbuzowo-ogórkowa z parmezanem z orzechów laskowych | |
Pieczona młoda marchew na zielonym hummusie z natką z marchwi | |
Ratatuj zapiekany z porzeczkami | |
Zupa wiśniowa z kluseczkami | |
Pikantny kociołek pomidorowy z ziemniakami i ciecierzycą | |
Jesień | |
Gulasz z warzyw korzeniowych pod ciastem francuskim | |
Jaglane kitchari ze smażonymi kurkami | |
Grzybowy strogonow | |
Boczniaki w musztardzie z koperkiem | |
Grzanki z fromage słonecznikowym i świeżymi figami | |
Rigatoni z sosem z fenkuła i leśnych grzybów | |
Kremowe risotto z dynią i śmietanką z nerkowców | |
Razowe ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem | |
Śniadaniowe ciasteczka pełne dobroci | |
Lody dyniowe z białą czekoladą, syropem klonowym i cynamonem | |
Pieczone gruszki z sezamowym sosem miso | |
Fasolnica | |
Czarna polewka | |
Pieczone bataty z orzechami | |
Pieczarki na purée kalafiorowo-ziemniaczanym | |
Knedle ze śliwkami | |
Pikle z dyni z goździkami i chili | |
Powidła śliwkowe z rumem | |
Sałatka z czerwonej kapusty i komosy ryżowej | |
Masło jabłkowo-kokosowe z wanilią | |
Zupa z zielonej soczewicy jak grochówka | |
Zima | |
Rozgrzewająca masala chai | |
Roślinny sernik kokosowy | |
Orkiszowa focaccia z ziemniakami, rozmarynem, czosnkiem i grubą solą | |
Fondue z ziemniaka i nerkowców | |
Kaszotto z pęczaku z selerem, szarą renetą i prażonymi orzechami | |
Gorąca czekolada śliwkowa z mieloną łuską gryki | |
Placki z kapustą białą i kawiorem z tapioki | |
Domowy chleb na sodzie z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami | |
Podwójnie czekoladowe gofry z chili i pomarańczą | |
Sałatka ze smażonych cytrusów z prażonymi orzechami laskowymi | |
Pralinki gryczane z makiem | |
Korzenne brownie z orzechami pekan i melasą | |
Krówkowo-anyżowy karmel z daktyli | |
Odwrócone ciasto pomarańczowe z kaszy manny | |
Rosół warzywny z makaronem naleśnikowym i świeżym lubczykiem | |
Naleśniki gryczane po zbójnicku | |
Surówka z brukselki z roślinnym majonezem | |
Pieczona fasola jaś z wędzonymi śliwkami | |
Konfitura z pomarańczy z liśćmi limonki kaffir i świeżym imbirem | |
Sałatka z orkiszu z marynowanymi grzybkami i pieczonym burakiem | |
Pistacjowy budyń jaglany z matchą i granatem | |
Piróg z twarogowo-ziemniaczanym farszem | |
Aromatyczny bigos ze słodkiej kapusty | |
Chałka waniliowa z makiem i suszonymi morelami | |
Złota owsianka z makiem, chałwą i mandarynkami | |
Domowe masło oliwkowo-czosnkowe | |
O autorkach | |