POLECAMY
-20%
Wydawca:
Format:
Leksykon dziedzictwa kulinarnego Śląska to efekt wieloletniej współpracy obu autorek, reprezentujących różne dyscypliny naukowe. Stanowi rodzaj tematycznego słownika języka i kultury kulinarnej regionu, łącząc tym samym aspekt lingwistyczny i kulturoznawczy. To praca o charakterze interdyscyplinarnym, której zasadniczym celem jest zaprezentowanie bogactwa kulinariów w powiązaniu z tradycją i kulturą regionu. W leksykonie zarchiwizowano słownictwo kulinarne utrwalone w powszechnej świadomości Ślązaków, jak i to odchodzące do językowego lamusa. Trzon bazy źródłowej stanowią materiały zebrane przez autorki podczas badań terenowych prowadzonych w latach 2008-2020, którymi objęto 156 miejscowości (wiejskich, małomiasteczkowych, jak i wielkoprzemysłowych), w obrębie dwóch województw: śląskiego i opolskiego. Opracowanie liczy 974 hasła oraz 40 autorskich zdjęć, będących wzbogaceniem, a zarazem integralną częścią opracowania.
Publikacja jest adresowana nie tylko do badaczy wielu dyscyplin naukowych zajmujących się problematyką dziedzictwa kulturowego, ale także do szerokiego grona odbiorców, w tym do miłośników regionu zainteresowanych tradycjami kulinarnymi.
Rok wydania | 2023 |
---|---|
Liczba stron | 558 |
Kategoria | Słowniki, leksykony, kompendia |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego |
ISBN-13 | 978-83-8332-041-0 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Leksykon analizy aktywności
do koszyka
Leksykon bezpieczeństwa informacyjnego
do koszyka
Leksykon cen transferowych
do koszyka
Leksykon cywilnego postępowania...
do koszyka
Leksykon cywilnego postępowania...
do koszyka
Leksykon dyplomatyczny
do koszyka
Leksykon dzikich kobiet
do koszyka
Leksykon konwergencji mediów
do koszyka