Mięsna dieta karniwora rozszerzeniem diety ketogenicznej

1 opinia

Wydawca:

Vital

Format:

epub, mobi, pdf

KUP I POBIERZ

Format: epub, mobi, pdf

86,82  109,90 (-21%)

Najniższa cena z 30 dni: 109,90 zł 

Mięsna dieta karniwora to alternatywny sposób zdrowego odżywiania, kolejny krok po diecie ketognicznej. Oparta jest na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego – „od nosa do ogona”. Książka zawiera naukowo udowodnione zalety diety mięsożercy. Obala mity dotyczące cholesterolu, bakterii jelitowych a także ujawnia prawdę o toksyczności spożywanych roślin. Autor wyjaśnia zasady i przedstawia pięć poziomów diety mięsnej w połączeniu z aktywnością fizyczną, przykładowe jadłospisy i radzi, jak uniknąć błędów. Jej skuteczność potwierdzają mięsożercy, którzy wyeliminowali choroby układu trawiennego i krążenia, stany zapalne i choroby autoimmunologiczne, alergie, czy depresję. Mięsna dieta karniwora – jedz mięso dla zdrowia!


Rok wydania2021
Liczba stron452
KategoriaPoradniki
WydawcaVital
TłumaczenieDorota Morawska
ISBN-13978-83-8168-983-0
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  

  

Wstęp

  

Wprowadzenie

  

Zagubiona instrukcja obsługi

  

Początki

  

Za drugim razem

  

Cel tej książki

  

Równanie jakości życia

  

  

Część i

  

Rozdział pierwszy: nasze początki

  

Sprawy Indiany Jonesa

  

Jak dużo mięsa jedliśmy?

  

Ludzie jako łowcy polujący na tłuszcz

  

Ewolucyjne przystosowanie do spożywania mięsa

  

Kociołek w twoim brzuchu

  

Cenna tkanka

  

Duplikacje genów amylazy

  

Drapieżnik alfa

  

Nasze przeznaczenie

  

  

Rozdział drugi: nasz największy błąd

  

Czy dzisiaj naprawdę jesteśmy zdrowi?

  

Życie społeczności łowiecko-zbierackich

  

Powrót Indiany Jonesa

  

Społeczności łowiecko-zbierackie, czy tylko łowieckie?

  

  

Część ii

  

Rozdział trzeci: wojna chemiczna

  

Przypadek błędnej tożsamości

  

Miecze, włócznie i topory

  

Pestycydy w roślinach

  

Rozróżnianie systemów operacyjnych

  

Przygotuj się na lekcję chemii

  

Zwierzęta, które jedzą rośliny

  

  

Rozdział czwarty: brokuł – superbohater czy superzłoczyńca?

  

Uszkodzenie dna

  

Długotrwałe uszkodzenia

  

Jak zostaliśmy oszukani?

  

Ponowne badanie hormezy

  

Radykalne życie wystarczy

  

Typy badań

  

Unikanie pułapek

  

  

Rozdział piąty: jednorożce z krainy baśni

  

Problemy związane ze skutecznością przekonań w zakresie zdrowia

  

Typ Jamesa Deana

  

Kurkuma ma swoją ciemną stronę

  

Procesy detoksykacji w wątrobie

  

Leczenie przyczyn, a nie objawów

  

Przyczyny zapalenia

  

Unikanie flawonoidów

  

Zaburzanie trawienia

  

Podział komórkowy i chromosomy

  

Salicylany – nawet szparagi i kokosy mogą nam zaszkodzić

  

Obietnica statusu superwampira

  

  

Rozdział szósty: atak szczawianów

  

Toksyczność szczawianów

  

Wszędzie toksyczne szczawiany!

  

Szczawianowe kamienie w nerkach

  

Detoksykacja szczawianów

  

  

Rozdział siódmy: o fasoli i chorobie parkinsona

  

Toksyczne lektyny w warzywach fasolowych

  

Praca naszego układu pokarmowego

  

Jak lektyny uszkadzają jelita

  

Gluten i inne lektyny

  

Czy lektyny mogą odgrywać rolę w chorobie Parkinsona?

  

Model Plinko choroby autoimmunologicznej

  

Czy lektyny mogą sprawiać, że przybieramy na wadze

  

Paradoks roślin

  

Kończąc drugą część naszej podróży

  

  

Część iii

  

Rozdział ósmy: mit i. produkty roślinne to superpożywienie

  

Magiczne składniki odżywcze w pokarmach zwierzęcych

  

Kreatyna sprawia, że jesteśmy mądrzejsi i silniejsi

  

Cholina

  

Karnityna a zdrowie psychiczne

  

Karnozyna

  

Pogorszenie zdrowia psychicznego jako skutek diety roślinnej

  

Przyczyny depresji i lęku

  

Witaminy i składniki mineralne w produktach pochodzenia zwierzęcego w porównaniu do produktów roślinnych

  

Witaminy z grupy B i metylacja

  

Witamina A

  

Witamina K

  

Białko

  

Kwasy tłuszczowe omega-3

  

Dlaczego dieta wegańska niektórym pomaga?

  

Problem z pojęciem bioindywidualności

  

Nasz mózg nie kłamie – pokarmy zwierzęce kontra roślinne

  

Podsumowanie

  

  

Rozdział dziewiąty: mit ii. błonnik jest niezbędny dla zdrowych jelit

  

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego, ang. Small intestinal bacterial overgrowth, sibo

  

Dlaczego nie chcesz mieć słabych ścian jelit

  

Błonnik a rak jelita

  

Rodzaje błonnika

  

Błonnik nieustannie atakuje

  

Czy błonnik wpływa na chudnięcie?

  

Dżungla wewnątrz nas

  

Różnorodność mikrobiomu

  

Kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu: więcej niż tylko maślan

  

Magiczny śluz

  

Podsumowanie naszej przygody z błonnikiem

  

  

Rozdział dziesiąty: mit iii. – czerwone mięso: NIE JEST WROGIEM KOŚCI, NEREK CZY PALCÓW

  

Co zostało pominięte w rapocie iarc?

  

Mit dotyczący związków mięsa i nowotworów obalony raz na zawsze

  

Neu5Gc: brak powodów do obaw

  

mtor: przełącznik rozwoju molekularnego

  

Czerwone mięso: z pewnością nie jest wrogiem kości, nerek czy palców

  

Mit niebieskich stref

  

Czy nie zachoruję na szkorbut, spożywając wyłącznie żywność pochodzenia zwierzęcego?

  

Podsumowanie

  

  

Rozdział jedenasty: mit iv. – czerwone mięso powoduje choroby serca

  

Podstawy lipoprotein i cholesterolu

  

Istotna rola ldl w naszym organizmie

  

Czy więcej LDL może działać ochronnie?

  

Ldl w chorobie serca: przestępca czy strażak?

  

Miażdżyca – chodzi o lepkość!

  

Kolejna tajemnica dotycząca ldl

  

Szczupłość (i jej brak) a insulinooporność

  

Inne przyczyny insulinooporności

  

Dlaczego poziom ldl rośnie na diecie ketogenicznej?

  

Czy należy zażywać statyny w przypadku podwyższonego poziomu ldl?

  

Tmao: owca w wilczej skórze

  

Tłuszcze nasycone: dlaczego firmy produkujące oleje roślinne mówią, że to coś złego?

  

Granice raju

  

  

Część iv

  

Rozdział dwunasty: co jeść na diecie mięsnej od nosa do ogona?

  

Czy spożywanie zwierząt jest etyczne?

  

Jak stosować dietę mięsną od nosa do ogona

  

Poziom 1: prawie dieta mięsna

  

Dieta mięsna a słodziki i przyprawy

  

Czy nasi przodkowie nie jedli owoców?

  

Bulwy i jagody

  

A co z grzybami?

  

Co pić na diecie mięsnej?

  

A co z alkoholem?

  

Godziny posiłków na diecie mięsnej

  

Poziom 2: dieta mięsna oparta na mięsie i wodzie

  

Poziom 3: dieta mięsna dla początkujących

  

A co z rybami i owocami morza na diecie mięsnej?

  

A co z kurczakiem, indykiem i drobiem?

  

A co z wieprzowiną?

  

Poziom 4: dięta mięsna na poziomie średniozaawansowanym

  

Wspaniała wątroba

  

Czy można zjeść za dużo wątróbki?

  

Dlaczego równowaga metioniny/glicyny ma znaczenie?

  

Poziom 5: dieta mięsna na poziomie zaawansowanym

  

Inne podroby

  

Ile podrobów powinniśmy jeść?

  

Ile białka i ile tłuszczu?

  

Kości to też mięso!

  

A co z nabiałem?

  

Bor: często pomijany, ale cenny minerał

  

Jak prowadzić radykalny styl życia

  

Oczyszczanie na diecie mięsnej (ang. Clean Carnivore Reset, CCR)

  

Studia przypadków i opinie po zastosowaniu diety mięsnej

  

Podsumowanie

  

  

Rozdział trzynasty: najczęstsze problemy przy rozpoczęciu diety mięsnej

  

Spodnie klęski

  

Zaparcia

  

„Grypa ketonowa”

  

Zmęczenie

  

Bezsenność

  

Skurcze mięśni

  

Nietolerancja histaminy

  

Problemy z tłuszczem lub czerwonym mięsem

  

Dlaczego w drogach żółciowych tworzą się kamienie i jak ich unikać

  

Brak różnorodności

  

Dieta mięsna a polimorfizm apoe4

  

Dieta mięsna a mutacja fto

  

Podsumowanie

  

  

Rozdział czternasty: koniec drogi i początek nowego życia

  

Wpływ spożywania mięsa na środowisko

  

Końcowe podsumowanie

  

Końcowe przemyślenia

  

  

Często zadawane pytania

  

Załącznik

  

PRZYPISY

  

Podziękowania

  

O autorze

RozwińZwiń