POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf
Mięsna dieta karniwora to alternatywny sposób zdrowego odżywiania, kolejny krok po diecie ketognicznej. Oparta jest na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego – „od nosa do ogona”. Książka zawiera naukowo udowodnione zalety diety mięsożercy. Obala mity dotyczące cholesterolu, bakterii jelitowych a także ujawnia prawdę o toksyczności spożywanych roślin. Autor wyjaśnia zasady i przedstawia pięć poziomów diety mięsnej w połączeniu z aktywnością fizyczną, przykładowe jadłospisy i radzi, jak uniknąć błędów. Jej skuteczność potwierdzają mięsożercy, którzy wyeliminowali choroby układu trawiennego i krążenia, stany zapalne i choroby autoimmunologiczne, alergie, czy depresję. Mięsna dieta karniwora – jedz mięso dla zdrowia!
Rok wydania | 2021 |
---|---|
Liczba stron | 452 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | Vital |
Tłumaczenie | Dorota Morawska |
ISBN-13 | 978-83-8168-983-0 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Mięsne historie
do koszyka
Analiza jakości surowca mięsnego
do koszyka
Ocena skuteczności ćwiczeń mięśni dna...
do koszyka
Potrawy mięsne
do koszyka
Spis treści
Wstęp | |
Wprowadzenie | |
Zagubiona instrukcja obsługi | |
Początki | |
Za drugim razem | |
Cel tej książki | |
Równanie jakości życia | |
| |
Część i | |
Rozdział pierwszy: nasze początki | |
Sprawy Indiany Jonesa | |
Jak dużo mięsa jedliśmy? | |
Ludzie jako łowcy polujący na tłuszcz | |
Ewolucyjne przystosowanie do spożywania mięsa | |
Kociołek w twoim brzuchu | |
Cenna tkanka | |
Duplikacje genów amylazy | |
Drapieżnik alfa | |
Nasze przeznaczenie | |
| |
Rozdział drugi: nasz największy błąd | |
Czy dzisiaj naprawdę jesteśmy zdrowi? | |
Życie społeczności łowiecko-zbierackich | |
Powrót Indiany Jonesa | |
Społeczności łowiecko-zbierackie, czy tylko łowieckie? | |
| |
Część ii | |
Rozdział trzeci: wojna chemiczna | |
Przypadek błędnej tożsamości | |
Miecze, włócznie i topory | |
Pestycydy w roślinach | |
Rozróżnianie systemów operacyjnych | |
Przygotuj się na lekcję chemii | |
Zwierzęta, które jedzą rośliny | |
| |
Rozdział czwarty: brokuł – superbohater czy superzłoczyńca? | |
Uszkodzenie dna | |
Długotrwałe uszkodzenia | |
Jak zostaliśmy oszukani? | |
Ponowne badanie hormezy | |
Radykalne życie wystarczy | |
Typy badań | |
Unikanie pułapek | |
| |
Rozdział piąty: jednorożce z krainy baśni | |
Problemy związane ze skutecznością przekonań w zakresie zdrowia | |
Typ Jamesa Deana | |
Kurkuma ma swoją ciemną stronę | |
Procesy detoksykacji w wątrobie | |
Leczenie przyczyn, a nie objawów | |
Przyczyny zapalenia | |
Unikanie flawonoidów | |
Zaburzanie trawienia | |
Podział komórkowy i chromosomy | |
Salicylany – nawet szparagi i kokosy mogą nam zaszkodzić | |
Obietnica statusu superwampira | |
| |
Rozdział szósty: atak szczawianów | |
Toksyczność szczawianów | |
Wszędzie toksyczne szczawiany! | |
Szczawianowe kamienie w nerkach | |
Detoksykacja szczawianów | |
| |
Rozdział siódmy: o fasoli i chorobie parkinsona | |
Toksyczne lektyny w warzywach fasolowych | |
Praca naszego układu pokarmowego | |
Jak lektyny uszkadzają jelita | |
Gluten i inne lektyny | |
Czy lektyny mogą odgrywać rolę w chorobie Parkinsona? | |
Model Plinko choroby autoimmunologicznej | |
Czy lektyny mogą sprawiać, że przybieramy na wadze | |
Paradoks roślin | |
Kończąc drugą część naszej podróży | |
| |
Część iii | |
Rozdział ósmy: mit i. produkty roślinne to superpożywienie | |
Magiczne składniki odżywcze w pokarmach zwierzęcych | |
Kreatyna sprawia, że jesteśmy mądrzejsi i silniejsi | |
Cholina | |
Karnityna a zdrowie psychiczne | |
Karnozyna | |
Pogorszenie zdrowia psychicznego jako skutek diety roślinnej | |
Przyczyny depresji i lęku | |
Witaminy i składniki mineralne w produktach pochodzenia zwierzęcego w porównaniu do produktów roślinnych | |
Witaminy z grupy B i metylacja | |
Witamina A | |
Witamina K | |
Białko | |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | |
Dlaczego dieta wegańska niektórym pomaga? | |
Problem z pojęciem bioindywidualności | |
Nasz mózg nie kłamie – pokarmy zwierzęce kontra roślinne | |
Podsumowanie | |
| |
Rozdział dziewiąty: mit ii. błonnik jest niezbędny dla zdrowych jelit | |
Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego, ang. Small intestinal bacterial overgrowth, sibo | |
Dlaczego nie chcesz mieć słabych ścian jelit | |
Błonnik a rak jelita | |
Rodzaje błonnika | |
Błonnik nieustannie atakuje | |
Czy błonnik wpływa na chudnięcie? | |
Dżungla wewnątrz nas | |
Różnorodność mikrobiomu | |
Kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu: więcej niż tylko maślan | |
Magiczny śluz | |
Podsumowanie naszej przygody z błonnikiem | |
| |
Rozdział dziesiąty: mit iii. – czerwone mięso: NIE JEST WROGIEM KOŚCI, NEREK CZY PALCÓW | |
Co zostało pominięte w rapocie iarc? | |
Mit dotyczący związków mięsa i nowotworów obalony raz na zawsze | |
Neu5Gc: brak powodów do obaw | |
mtor: przełącznik rozwoju molekularnego | |
Czerwone mięso: z pewnością nie jest wrogiem kości, nerek czy palców | |
Mit niebieskich stref | |
Czy nie zachoruję na szkorbut, spożywając wyłącznie żywność pochodzenia zwierzęcego? | |
Podsumowanie | |
| |
Rozdział jedenasty: mit iv. – czerwone mięso powoduje choroby serca | |
Podstawy lipoprotein i cholesterolu | |
Istotna rola ldl w naszym organizmie | |
Czy więcej LDL może działać ochronnie? | |
Ldl w chorobie serca: przestępca czy strażak? | |
Miażdżyca – chodzi o lepkość! | |
Kolejna tajemnica dotycząca ldl | |
Szczupłość (i jej brak) a insulinooporność | |
Inne przyczyny insulinooporności | |
Dlaczego poziom ldl rośnie na diecie ketogenicznej? | |
Czy należy zażywać statyny w przypadku podwyższonego poziomu ldl? | |
Tmao: owca w wilczej skórze | |
Tłuszcze nasycone: dlaczego firmy produkujące oleje roślinne mówią, że to coś złego? | |
Granice raju | |
| |
Część iv | |
Rozdział dwunasty: co jeść na diecie mięsnej od nosa do ogona? | |
Czy spożywanie zwierząt jest etyczne? | |
Jak stosować dietę mięsną od nosa do ogona | |
Poziom 1: prawie dieta mięsna | |
Dieta mięsna a słodziki i przyprawy | |
Czy nasi przodkowie nie jedli owoców? | |
Bulwy i jagody | |
A co z grzybami? | |
Co pić na diecie mięsnej? | |
A co z alkoholem? | |
Godziny posiłków na diecie mięsnej | |
Poziom 2: dieta mięsna oparta na mięsie i wodzie | |
Poziom 3: dieta mięsna dla początkujących | |
A co z rybami i owocami morza na diecie mięsnej? | |
A co z kurczakiem, indykiem i drobiem? | |
A co z wieprzowiną? | |
Poziom 4: dięta mięsna na poziomie średniozaawansowanym | |
Wspaniała wątroba | |
Czy można zjeść za dużo wątróbki? | |
Dlaczego równowaga metioniny/glicyny ma znaczenie? | |
Poziom 5: dieta mięsna na poziomie zaawansowanym | |
Inne podroby | |
Ile podrobów powinniśmy jeść? | |
Ile białka i ile tłuszczu? | |
Kości to też mięso! | |
A co z nabiałem? | |
Bor: często pomijany, ale cenny minerał | |
Jak prowadzić radykalny styl życia | |
Oczyszczanie na diecie mięsnej (ang. Clean Carnivore Reset, CCR) | |
Studia przypadków i opinie po zastosowaniu diety mięsnej | |
Podsumowanie | |
| |
Rozdział trzynasty: najczęstsze problemy przy rozpoczęciu diety mięsnej | |
Spodnie klęski | |
Zaparcia | |
„Grypa ketonowa” | |
Zmęczenie | |
Bezsenność | |
Skurcze mięśni | |
Nietolerancja histaminy | |
Problemy z tłuszczem lub czerwonym mięsem | |
Dlaczego w drogach żółciowych tworzą się kamienie i jak ich unikać | |
Brak różnorodności | |
Dieta mięsna a polimorfizm apoe4 | |
Dieta mięsna a mutacja fto | |
Podsumowanie | |
| |
Rozdział czternasty: koniec drogi i początek nowego życia | |
Wpływ spożywania mięsa na środowisko | |
Końcowe podsumowanie | |
Końcowe przemyślenia | |
| |
Często zadawane pytania | |
Załącznik | |
PRZYPISY | |
Podziękowania | |
O autorze | |