POLECAMY
-5%
Autor:
Format:
Mariola Tymochowicz zebrała tu publikowane od połowy XIX wieku lodoznawcze i etnograficzne opisy pożywienia codziennego i obrzędowego, wykorzystała materiały z badań terenowych realizowanych przez etnografów po wojnie na obszarze województwa lubelskiego, dotyczących m. in. pożywienia i przechowywanych w rozlicznych archiwach, sama też prowadziła badania na ten temat. W sposób kompleksowy przedstawiła tradycyjne pożywienie chłopskie Lubelszczyzny. Sposób, w jaki to czyni, powoduje, że ta praca będzie interesująca dla badaczy kultury, zwłaszcza etnologów i antropologów, folklorystów, historyków, również dla lokalnych animatorów kultury.
Dr hab. Prof. UŁ Grażyna Ewa Karpińska
Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Łódzkiego
Rok wydania | 2019 |
---|---|
Liczba stron | 483 |
Kategoria | Antropologia kulturowa |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
ISBN-13 | 978-83-227-9185-1 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Tradycyjne i alternatywne inwestycje...
do koszyka
Dziedzictwo rzemiosła artystycznego –...
do koszyka
Dziedzictwo rzemiosła artystycznego –...
do koszyka
Potrawy tradycyjne
do koszyka
Spis treści
Wstęp | 9 |
1. Pożywienie jako tekst kultury | 25 |
2. Specyfika tradycyjnego pożywienia wiejskiego | 31 |
2.1. Kuchnia chłopska na tle innych typów kuchni w Polsce | 31 |
2.2. Cechy wyróżniające pożywienie wiejskie | 37 |
2.3. Systematyka posiłków i potraw | 42 |
2.4. Tabu pokarmowe | 46 |
2.5. Pożywienie w kontekście sacrum | 69 |
3. Przestrzeń kuchenna | 73 |
3.1. Rozplanowanie i wyposażenie kuchni | 73 |
3.2. Magiczno-rytualne właściwości sprzętów kuchennych | 91 |
3.3. Funkcje kuchni wiejskiej | 110 |
4. Przygotowywanie pokarmów | 117 |
4.1. Pozyskiwanie i przetwarzanie składników spożywczych | 117 |
4.2. Osoby zajmujące się przetwórstwem i przyrządzaniem pożywienia | 128 |
4.3. Zakazy i nakazy dotyczące przygotowywania jedzenia | 140 |
5. Charakterystyczne potrawy z obszaru Lubelszczyzny | 159 |
5.1. Płynne polewki, barszcze i inne zupy | 160 |
5.2. Potrawy zagęszczone – gotowane i pieczone | 169 |
5.2.1. Kasze | 170 |
5.2.2. Dania mączne | 172 |
5.2.3. Pożywienie z warzyw i owoców | 184 |
5.2.4. Potrawy z nasion oleistych | 194 |
5.2.5. Nabiał | 196 |
5.2.6. Produkty luksusowe | 198 |
5.2.7. Napoje | 204 |
6. Pożywienie jako kod kulturowy 209 | |
6.1. Jedzenie w życiu codziennym społeczności chłopskiej | 210 |
6.2. Produkty żywnościowe w kontekście pomocy sąsiedzkiej | 218 |
6.3. Pożywienie w sytuacjach obrzędowych | 230 |
6.3.1. Posty i obżarstwo | 231 |
6.3.2. Okoliczności biesiadowania | 243 |
6.3.3. Pokarmy w zabiegach rytualno-magicznych | 290 |
6.3.4. Pożywienie jako dar | 308 |
6.3.5. Produkty spożywcze w funkcji ozdób świątecznych | 344 |
6.3.6. Artykuły żywnościowe jako komponent zabaw | 346 |
6.4. Zastosowanie produktów spożywczych i potraw w lecznictwie ludowym | 351 |
6.5. Pożywienie we wróżbach i przepowiedniach | 364 |
6.6. Jedzenie w obrazach sennych | 375 |
Zakończenie i konstatacje o przeobrażeniach kuchni chłopskiej | 379 |
Aneks fotograficzny | 389 |
Bibliografia | 415 |
Wykaz materiałów terenowych wykorzystanych w pracy | 451 |
Indeks potraw i składników spożywczych | 468 |
Indeks miejscowości | 473 |
Summary | 479 |