POLECAMY
-15%
Wydawca:
Format:
Podręcznik obejmuje wiedzę dotyczącą produkcji jako jednego z bardziej złożonych systemów organizacyjnych, charakteryzujących się określoną specyfiką, zwłaszcza w zmieniającym się i pełnym wyzwań otoczeniu. Istotny wpływ na zarządzanie produkcją w takich warunkach ma dobrze przygotowana organizacja systemów produkcyjnych, w której uwzględnia się m.in. skuteczne, a zarazem nowoczesne metody i narzędzia usprawniania procesu produkcyjnego oraz dostrzega niebagatelne znaczenie kapitału ludzkiego i ochronę środowiska naturalnego. Złożoność funkcjonowania współczesnych przedsiębiorstw produkcyjnych oznacza zatem, że menedżerowie odpowiedzialni za: projektowanie, techniczne i organizacyjne przygotowanie produkcji, wytwarzanie, marketing, sprzedaż wyrobu, muszą mieć wysokie kompetencje i być skoncentrowani na rynku, wartościach, które ceni klient, a także na stałym doskonaleniu jakości i organizacji pracy.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 347 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | PWE |
ISBN-13 | 978-83-208-2313-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Organizacja gospodarcza jako podmiot...
do koszyka
Organizacja i architektura systemu...
do koszyka
Organizacja i funkcjonowanie rady gminy
do koszyka
Spis treści
Wstęp | |
Rozdział 1. Podstawowe pojęcia | |
1.1. Rodzaje produkcji | |
1.2. Formy organizacji produkcji | |
1.3. Produkcja zorientowana na proces i produkt | |
1.4. System zarządzania produkcją | |
1.5. System przygotowania produkcji | |
1.5.1. Techniczne przygotowanie produkcji | |
1.5.1.1. Przygotowanie konstrukcyjne | |
1.5.1.2. Przygotowanie technologiczne | |
1.5.1.3. Przygotowanie organizacyjne | |
1.5.2. Projektowanie współbieżne | |
1.6. Organizacja produkcji | |
1.7. Przykłady wybranych aspektów projektowania systemów produkcyjnych | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 2. Struktura produktu i procesu produkcyjnego | |
2.1. Produkt | |
2.1.1. Definicja produktu | |
2.1.2. Jakość wyrobu | |
2.1.3. Cykl życia wyrobu | |
2.1.3.1. Przyjazność produktu dla środowiska naturalnego | |
2.1.4. Dokumentacja konstrukcyjna, technologiczna oraz organizacyjna | |
2.1.4.1. Dokumentacja konstrukcyjna | |
2.1.4.2. Dokumentacja technologiczna | |
2.1.4.3. Dokumentacja organizacyjna | |
2.1.5. Koncepcje budowy produktu | |
2.1.5.1. Quality Function Deployment (QFD) | |
2.1.5.2. Failure Mode and Effects Analysis (FMEA) | |
2.1.5.3. Metoda Taguchi | |
2.1.6. Projektowanie rozwoju produktu | |
2.1.6.1. Projektowanie ergonomiczne | |
2.1.6.2. Ergonomia koncepcyjna i ergonomia korekcyjna w projektowaniu | |
2.1.6.3. Metody ergonomicznej oceny obiektów technicznych i stanowisk pracy | |
2.2. Struktura procesu | |
2.2.1. Modele strukturalne produkcji | |
2.2.2. Struktura procesu produkcyjnego | |
2.2.3. Proces wytwórczy podstawowy (obróbkowy, montażowy) | |
2.2.4. Proces logistyczny | |
2.2.5. Procesy pomocnicze | |
2.2.5.1. Proces zaopatrzenia materiałowego | |
2.2.5.2. Proces zaopatrzenia w narzędzia i oprzyrządowanie | |
2.2.5.3. Proces kontroli jakości | |
2.2.5.4. Proces kompleksowego utrzymania ruchu | |
2.2.5.5. Proces transportowy | |
2.2.6. Zasady projektowania struktury procesów wytwarzania | |
2.2.7. Zasady projektowania struktury produkcyjno-administracyjnej | |
2.3. Struktura przedsiębiorstwa na przykładzie organizacji procesowej | |
2.3.1. Modele przedsiębiorstw | |
2.3.2. Metoda działania procesowego | |
2.3.3. Klasyfikacja procesów i ich miary | |
2.3.4. Klient jako członek organizacji procesowej | |
2.4. Przykłady procesowego podejścia do organizacji produkcyjnej | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 3. Tworzenie logicznych i strukturalnych powiązań organizacyjnych | |
3.1. Charakterystyka struktur organizacyjnych przedsiębiorstw produkcyjnych | |
3.2. Kooperacyjne i rozproszone struktury organizacyjne procesów produkcji | |
3.2.1. Organizacja procesowa | |
3.2.2. Organizacja projektowa | |
3.2.3. Organizacja ucząca się | |
3.2.4. Organizacja modularna | |
3.2.5. Organizacja sieciowa | |
3.2.6. Organizacja wirtualna | |
3.2.7. Organizacje kontraktowe | |
3.2.8. Organizacja fraktalna | |
3.2.9. Organizacja biologiczna (bioniczna) | |
3.2.10. Organizacja holoniczna | |
3.3. Logiczne i strukturalne powiązania w projektowaniu, planowaniu i wytwarzaniu | |
3.4. Procesy tworzenia struktur produkcyjnych | |
3.5. Przykłady struktur organizacyjnych | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 4. Planowanie zasobów i zarządzanie zleceniem produkcyjnym | |
4.1. Charakterystyka zasobów produkcyjnych | |
4.1.1. Klasyfikacja zasobów produkcyjnych | |
4.1.2. Zarządzanie zdolnościami produkcyjnymi | |
4.1.2.1. Komputerowo zintegrowane systemy zarządzania | |
4.1.3. Zarządzanie zapasami | |
4.1.3.1. Planowanie potrzeb materiałowych | |
4.1.4. Bilansowanie zadań ze zdolnościami produkcyjnymi | |
4.1.5. Zasoby ludzkie | |
4.1.5.1. Organizacyjny aspekt zarządzania zasobami ludzkimi | |
4.1.5.2. Planowanie zatrudnienia | |
4.1.5.3. Analiza pracy | |
4.1.6. Organizacja wirtualna jako odpowiedź na niedobór/nadwyżkę zasobów | |
4.2. Zarządzanie zasobami jako zarządzanie zleceniami produkcyjnymi | |
4.2.1. Definicja i cechy zleceń produkcyjnych | |
4.2.2. Techniki stosowane w przygotowaniu zleceń produkcyjnych | |
4.2.3. Planowanie z wykorzystaniem infrastruktury, dokumentacji oraz normatyw | |
4.2.4. Zarządzanie zleceniem w kontekście teorii ograniczeń | |
4.2.4.1. Propagacja ograniczeń | |
4.2.4.2. Ograniczenia producenta | |
4.2.4.3. Wymagania (ograniczenia) klienta | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 5. Wybrane metody i techniki organizatorskie | |
5.1. Metody i techniki uniwersalne | |
5.1.1. Analiza ABC | |
5.1.2. Metoda delficka | |
5.1.3. Benchmarking | |
5.1.4. Metody sieciowe | |
5.2. Metody i techniki szczegółowe | |
5.2.1. Fotografia dnia pracy | |
5.2.2. Wykres przyczynowo-skutkowy | |
5.2.3. Karty kontrolne | |
5.2.4. Techniki rozmieszczania obiektów | |
5.2.5. Chronometraż | |
5.2.6. Metoda 5S | |
5.2.7. Metoda SMED | |
5.3. Ciągłe doskonalenie organizacji pracy | |
5.3.1. Cykl ciągłego doskonalenia — różne podejścia | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 6. Koncepcje organizacji produkcji | |
6.1. Przykłady organizacji w różnych rodzajach produkcji | |
6.1.1. Systemy produkcji ciągłej i produkcji dyskretnej | |
6.1.2. Systemy produkcyjne w małych i dużych przedsiębiorstwach | |
6.1.3. Systemy produkcji jednostkowej, małoseryjnej, seryjnej i masowej | |
6.1.4. Produkcja zorientowana na produkt (podejście klasyczne) i proces (lean production) | |
6.1.4.1. Formy klasyczne — funkcjonalne opisy organizacji | |
6.1.4.2. Procesowe podejście do zarządzania w organizacji — organizacja procesowa | |
6.1.4.3. Mapowanie procesu produkcyjnego | |
6.2. Wybrane normatywy przepływu produkcji | |
6.2.1. Wielkość serii produkcyjnej | |
6.2.2. Wielkość partii produkcyjnej | |
6.2.3. Cykl produkcyjny i przerwa międzyoperacyjna | |
6.2.4. Norma czasu pracy i ilościowa norma pracy | |
6.2.4.1. Przekroczenie normy czasu pracy i ilościowej normy pracy | |
6.2.5. Stanowiskochłonność i pracochłonność | |
6.2.6. Takt produkcji | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 7. Systemy przygotowania produkcji i zarządzania produkcją | |
7.1. Etapy tworzenia struktury produkcyjnej | |
7.1.1. Projekt wstępny | |
7.1.2. Projekt technologiczny | |
7.1.3. Projekt szczegółowy | |
7.2. Zasady tworzenia planów przestrzennych zakładów (layout) | |
7.3. Zastosowanie technik komputerowych | |
7.3.1. Systemy wspomagające przygotowanie produkcji | |
7.3.2. Systemy wspomagające zarządzanie produkcją | |
7.3.2.1. System MRP | |
7.3.2.2. Aplikacje ERP | |
7.3.2.3. Model ERP II | |
7.3.2.4. Systemy klasy DEM | |
7.3.2.5. Koncepcja CIM | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 8. Modelowanie i symulacja procesów produkcyjnych | |
8.1. Stosowalność metod modelowania i symulacji | |
8.2. Modelowanie struktury procesu | |
8.3. Komputerowe narzędzia symulacyjne | |
8.3.1. Zasady doboru programów symulacyjnych | |
8.3.2. Ogólna charakterystyka wybranych programów | |
8.4. Przykłady modelowania i symulacji procesów produkcyjnych | |
8.5. Przykłady praktyczne modelowania i symulacji przebiegu procesu produkcyjnego | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 9. Projektowanie systemów produkcyjnych | |
9.1. Podstawowe zasady projektowania systemów produkcyjnych | |
9.1.1. Projektowanie stanowisk pracy | |
9.1.2. Projektowanie gniazd, linii produkcyjnych | |
9.1.3. Projektowanie wydziałów produkcyjnych | |
9.1.3.1. Podział powierzchni projektowanych obiektów | |
9.1.3.2. Obliczanie liczby stanowisk roboczych na podstawie wskaźników techniczno-ekonomicznych | |
9.1.4. Projektowanie magazynów | |
9.1.4.1. Magazyny surowców | |
9.1.4.2. Magazyny rozdzielcze | |
9.1.4.3. Magazyny wyrobów gotowych | |
9.2. Alternatywne podejścia do projektowania | |
9.2.1. Restrukturyzacja/modernizacja istniejącego obiektu produkcyjnego | |
9.2.2. Projektowanie nowego obiektu produkcyjnego | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 10. Koncepcje i filozofie doskonalenia systemu produkcyjnego | |
10.1. Współczesne filozofie i koncepcje zarządzania systemami produkcyjnymi | |
10.1.1. Filozofia kaizen | |
10.1.2. Kompleksowe zarządzanie jakością | |
10.1.3. Lean management | |
10.1.4. Just in time | |
10.1.5. Produktywność | |
10.1.6. Reengineering | |
10.1.7. Outsourcing | |
10.1.8. Make or buy | |
10.1.9. Benchmarking | |
10.1.10. Teoria ograniczeń | |
10.1.10.1. Werbel–bufor–lina | |
10.1.10.2. Duża dostępność, małe zapasy | |
10.1.10.3. Łańcuch krytyczny | |
10.1.10.4. Rachunkowość przerobu | |
10.1.11. Kompleksowe utrzymanie ruchu | |
10.2. Mapowanie procesu produkcyjnego | |
10.2.1. Mapowanie strumienia wartości | |
10.2.2. Przepływ materiałów i przepływ informacji | |
10.2.3. Charakterystyka mapy stanu obecnego | |
10.2.4. Cechy szczupłego strumienia wartości | |
10.2.5. Charakterystyka mapy stanu przyszłego | |
10.2.6. Transformacja stanu obecnego w stan przyszły — plan działań | |
10.3. Przykłady zastosowania wybranych filozofii i koncepcji zarządzania systemami produkcyjnymi | |
Pytania kontrolne | |
Rozdział 11. Podsumowanie. Dokąd zmierzamy? | |
11.1. Zarządzanie produkcją w zmieniającym się otoczeniu | |
11.2. Strategia przedsiębiorstw produkcyjnych | |
11.3. Ewolucja w kierunku jakości | |
11.4. Aspekty humanizacji pracy w warunkach radykalnych zmian | |
11.5. Technologie produkcyjne w ochronie środowiska | |
Pytania kontrolne | |
Słownik ważniejszych pojęć | |
Bibliografia | |
Indeks | |