INNE EBOOKI AUTORA
-20%
Autor:
Wydawca:
Format:
Praca opisuje istotę i znaczenie terroryzmu żywnościowego oraz zjawiska obrony żywności na tle zagadnień związanych z jakością, w tym z bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań są rozwiązania o charakterze systemowym, jakie mogą wspierać organizacje należące do łańcucha żywnościowego, pragnące spełnić postulat rynkowy i społeczny w zakresie obrony żywności przed sabotażami. Autorka za cel obrała opracowanie i zaprezentowanie możliwych do wprowadzenia wersji systemów zarządzania obroną żywności, jak również modelu samooceny dojrzałości tych systemów, pozwalającej organizacji na bieżące, samodzielne monitorowanie stanu obrony w tym zakresie i jej doskonalenie.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 356 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego |
ISBN-13 | 978-83-7865-367-7 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Systemowe ryzyko suszy rolniczej a...
do koszyka
Systemowe ujęcie bezpieczeństwa...
do koszyka
Systemowe ujęcie bezpieczeństwa...
do koszyka
Systemowe ujęcie bezpieczeństwa...
do koszyka
Systemowe ujęcie bezpieczeństwa...
do koszyka
Systemowe uwarunkowania innowacji w...
do koszyka
Spis treści
Wstęp | 7 |
Rozdział 1. Problematyka jakości i bezpieczeństwa żywności | 11 |
1.1. Pojęcie żywności i istota jej jakości | 12 |
1.2. Bezpieczeństwo żywności | 20 |
1.2.1. Ogólna istota bezpieczeństwa | 20 |
1.2.2. Definicja i istota bezpieczeństwa żywności | 23 |
1.2.3. Uwarunkowania formalno-prawne bezpieczeństwa żywności | 29 |
1.3. Zagrożenia bezpieczeństwa żywności i ich konsekwencje | 37 |
1.3.1. Definicje i rodzaje zagrożeń | 37 |
1.3.2. Zagrożenia w żywności i ich przyczyny | 39 |
1.3.3. Konsekwencje zagrożeń w żywności i zjawisko new emerging risks | 45 |
1.4. Kultura bezpieczeństwa żywności | 50 |
1.4.1. Kultura bezpieczeństwa w świetle pojęcia kultury organizacyjnej | 50 |
1.4.2. Definicja, elementy i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności | 55 |
Rozdział 2. Terroryzm żywnościowy | 67 |
2.1. Pojęcie i zjawisko terroryzmu | 68 |
2.2. Pojęcie i istota terroryzmu żywnościowego | 81 |
2.2.1. Podstawowe definicje i działania związane z terroryzmem żywnościowym | 81 |
2.2.2. Czynniki skażające i ich dotkliwość | 85 |
2.2.3. Zakres i źródła terroryzmu żywnościowego | 88 |
2.3. Typologia i cechy terroryzmu żywnościowego | 90 |
2.3.1. Odmiany terroryzmu żywnościowego | 90 |
2.3.2. Cechy charakteryzujące terroryzm żywnościowy | 95 |
2.4. Wybrane przypadki terroryzmu żywnościowego i ich skutki | 97 |
Rozdział 3. Mechanizmy ochronne, wytyczne i standardy na rzecz obrony żywności | 111 |
3.1. Obrona żywności i jej planowanie | 111 |
3.1.1. Pojęcie obrony żywności | 111 |
3.1.2. Plan obrony żywności i jego realizacja | 114 |
3.2. Obrona produktu spożywczego w żywnościowym łańcuchu dostaw | 125 |
3.2.1. Istota żywnościowego łańcucha dostaw | 125 |
3.2.2. Programy służące bezpieczeństwu żywnościowego łańcucha dostaw | 128 |
3.2.3. Normy i standardy dotyczące zarządzania ciągłością działania | 137 |
3.3. Wytyczne WHO oraz programy FDA i USDA | 140 |
3.3.1. Podstawowe założenia wytycznych WHO | 140 |
3.3.2. Obrona żywności w programach FDA i USDA | 148 |
3.4. Europejskie mechanizmy wczesnego ostrzegania | 161 |
3.5. Specyfikacja PAS 96 i standardy zatwierdzone przez GFSI | 167 |
3.5.1. Zalecenia specyfikacji PAS 96 | 167 |
3.5.2. Obrona żywności w świetle standardów rekomendowanych przez GFSI | 178 |
Rozdział 4. Koncepcja systemu zarządzania obroną żywności | 189 |
4.1. Pojęcie i istota systemu zarządzania | 190 |
4.1.1. System zarządzania w ujęciu definicyjnym | 190 |
4.1.2. Podstawowe założenia i rozwiązania dotyczące systemu zarządzania | 198 |
4.2. Samoocena jako mechanizm ewaluacji i doskonalenia systemu zarządzania | 206 |
4.3. Pojęcie i struktura systemu zarządzania obroną żywności | 215 |
4.3.1. Definicja i główne założenia systemu zarządzania obroną żywności | 215 |
4.3.2. Wersja I systemu zarządzania obroną żywności | 217 |
4.3.3. Wersja II systemu zarządzania obroną żywności | 226 |
4.3.4. Wersja III systemu zarządzania obroną żywności | 232 |
4.4. Model samooceny dojrzałości systemu zarządzania obroną żywności | 238 |
4.5. Empiryczna weryfikacja modelu i jej wyniki | 247 |
4.5.1. Założenia badawcze i ogólna charakterystyka organizacji uczestniczących w badaniu | 247 |
4.5.2. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie A | 251 |
4.5.3. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie B | 260 |
4.5.4. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie C | 268 |
4.5.5. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie D | 276 |
4.5.6. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie E | 281 |
4.5.7. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie F | 290 |
Podsumowanie i wnioski | 299 |
Wykaz najważniejszych skrótów | 309 |
Załączniki | 313 |
Bibliografia | 325 |
Źródła zwarte i czasopisma | 325 |
Netografia | 343 |
Akty prawne, normy | 348 |
Spis rysunków | 351 |
Spis tabel | 353 |