INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 160 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | RM |
ISBN-13 | 978-83-7773-496-4 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Kuchnia Cieszyńsko-Śląska
do koszyka
Kuchnia dawnego Białegostoku
do koszyka
Kuchnia diabetyka
do koszyka
Kuchnia diabetyków
do koszyka
Kuchnia Egejska
do koszyka
Kuchnia góralska
do koszyka
Kuchnia Jogina
do koszyka
Kuchnia kloszardów
do koszyka
Spis treści
Od Autorki | |
Cukrzyca. I co dalej? | |
ABC szczęśliwego diabetyka | |
Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć? | |
Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie | |
PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ | |
Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje | |
Przepisy podstawowe | |
Jajka | |
„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej | |
„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka | |
Omlet śródziemnomorski | |
Pikantny omlet | |
Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową | |
Jajko faszerowane kokosem | |
Pomidory faszerowane jajkiem | |
Pasty | |
Zielona pasta z ricottą | |
Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone | |
Pasta z ciecierzycy | |
„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami | |
Pasta z zielonego groszku | |
Awokado na rano i wieczór | |
Pasta wiosenna przez cały rok | |
Pasta „Same kokosy” | |
Pasta „Meksykańska awantura” | |
Pasta lub pesto z jarmużu | |
Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii | |
Pasta fasolowa z ziołami | |
Pasta warzywna | |
Pasta drobiowa | |
Lekko i pożywnie | |
Owsianka z jabłkiem | |
Egzotyczny mus | |
Drink „Prosto z ogrodu” | |
Śniadaniowy drink | |
Grzanka owocowa | |
Wypieki | |
Rogaliki z pieca | |
Chleb z orzechami | |
Paszteciki z orzechami | |
Słone babeczki z ziołami prowansalskimi | |
Pikantne placki serowe | |
Keks z żółtym serem | |
Ciasto ze szpinakiem | |
Ryby | |
Śledzie kapitańskie | |
Czerwona fasola z anchois | |
Śledzie marynarskie | |
Pikantne smażone sardynki | |
Warzywa | |
Faszerowana czerwona papryka | |
Sos serowy do warzyw | |
Kolorowe łódeczki | |
Smażona cukinia | |
Zielone szparagi | |
„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło | |
„Ciepła piłka – wariacja brukselska” | |
Sałatka z buraków | |
Faszerowane pieczarki | |
Zielony frykas | |
Sushi po polsku | |
Sałatki | |
Sałatka na dobry humor | |
Brokułowa fantazja | |
Sałatka „Święto wiosny” | |
Sałatka z serem owczym | |
Sałatka z cieciorki | |
Malinowa sałatka z cieciorki | |
Sałatka szpinakowa z kabanosami | |
Sałatka „Tolerancja” | |
Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo | |
Sałatka „Zielone i białe” | |
Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi | |
Sałatka z cykorii z krabami i creme fraîche | |
Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką | |
Makaronowa wariacja na słodko | |
Włoska sałatka makaronowa | |
Sałatka makaronowa z awokado | |
Sałatka makaronowa z musem z selera | |
Sałatka makaronowa „Brokułowe tango” | |
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą | |
Sałatka makaronowa z jarmużem | |
Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym | |
Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne | |
Przepisy podstawowe | |
Zupy | |
Zupa wiosenna | |
Krem pomidorowy na zimno | |
Zupa szpinakowa z kaszą manną | |
Zupa z porów | |
Żurek na zakwasie | |
Kapuśniak na ostro | |
Zupa z pieczonych bakłażanów | |
Krem brokułowy | |
Zupa na smukłą talię | |
Zupa z czarnego bzu | |
Krem z zielonego groszku | |
Zupa krem z ciecierzycy | |
Zupa krem z pasternaku | |
Zupa „Tango z boczniakiem” | |
Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto | |
Dania mięsne | |
Kurczak grillowany w cytrynie | |
Roladki schabowe z mozzarellą | |
Gołąbki bez zawijania | |
Gulasz wołowy | |
Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem | |
Placki z cukinii z szynką | |
Ekspresowy bigos z młodej kapusty | |
Szybkie szaszłyki | |
Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym | |
Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi | |
Wieprzowina z kurkami | |
Quiche z szynką i serem | |
Kurczak w sosie szpinakowym | |
Dania dla wegetarian | |
Zawijane szparagi | |
Penne z pomidorami i brokułami | |
Frittata z kalafi orem | |
Smażona mozzarella w migdałach | |
Sufl et ze szpinakiem | |
Placki z cukinii z natką pietruszki | |
Frytki z selera korzeniowego | |
Sałatka z grillowanym awokado | |
„Kaszotto” z warzywami | |
Kasza jaglana z pomidorami | |
Zapiekanka z pora i cukinii | |
Pieczona papryka z kaszą jęczmienną | |
Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej | |
Ryby i owoce morza | |
Rolada rybna | |
Paella, czyli hiszpański rarytas | |
Kotlety rybne | |
Faszerowane kalmary | |
Naleśniki gryczane z krewetkami | |
Babeczki z łososia | |
Zapiekanka z pietruszkowym pesto | |
Placki z cukinii z wędzoną makrelą | |
Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą | |
Knedle rybne z orzechami | |
Pieczona dorada | |
Grillowany łosoś na ostro | |
Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki | |
Grejpfrut z niespodzianką | |
Zdrowie w szklance | |
Koktajl brukselkowy | |
Zielono mi | |
Warzywne orzeźwienie | |
Fresh style | |
Kalarepka | |
Mix sałat | |
Koktajl „pomelowany” | |
Po włosku | |
Jarmużella | |
Trzy setki | |
Owocowa fantazja | |
Żółty melonik | |
Kolorowa moc | |
Jagodowa bomba | |
W migdał | |
Poziomkowe marzenie | |
Koktajl z soczewicy | |
Halloween | |
Małe co nieco, czyli desery | |
Z nutą kiwi | |
Borówkowa fantazja | |
Świeże ananasy z imbirem | |
Deser „Fusion” | |
Kruszon z miętą i melisą | |
Piernik korzenny | |
Jogurtowa panna cotta | |
Ciasto gryczano-orkiszowe | |
Sałatka z miętą i melisą | |
Koktajl „Fantazja” | |
Budyń kakaowy z kaszy jaglanej | |
Muffinki | |
Cynamonowe keksiki | |
Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami | |
Ciasto cytrynowe z sezamem | |
Cytrynowy sernik z rodzynkami | |
Pudding jabłkowo-jeżynowy | |
Letni owocowy przekładaniec | |
Ciasto z makiem | |
Indeks | |
„Słodcy” pacjenci o książce | |