INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Redakcja:
Justyna Mrowiec, Irmina Wala-Pęgierska, Mirosława Szymańska, Grażyna Jędrzejec, Marcin Fabijański, Tomasz Zajbt
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf
Creme de citron, yakitori z kurczaka, zupa reńska czy może crostini z wątróbką i tuńczykiem? Kto powiedział, że kuchnia dla diabetyków musi być nudna?
Autorka książki zabiera osoby chore na cukrzycę w kulinarną podróż po świecie. Proponuje im dania kuchni śródziemnomorskiej, niemieckiej, chińskiej, japońskiej, żydowskiej, a także holenderskiej. W tym smakowitym tyglu każdy znajdzie coś dla siebie.
Do każdego dania wyliczono indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 160 |
Kategoria | Diabetologia |
Wydawca | RM |
ISBN-13 | 978-83-7773-716-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Kuchnia Cieszyńsko-Śląska
do koszyka
Kuchnia dawnego Białegostoku
do koszyka
Kuchnia diabetyka
do koszyka
Kuchnia diabetyków
do koszyka
Kuchnia Egejska
do koszyka
Kuchnia góralska
do koszyka
Kuchnia Jogina
do koszyka
Kuchnia kloszardów
do koszyka
Spis treści
Od Autorki | |
Wstęp | |
Co to jest cukrzyca? | |
„Słodkie” mamy | |
Złe nawyki żywieniowe | |
Dieta – klucz do zdrowia! | |
Hipoglikemia i hiperglikemia | |
Samokontrola | |
Kuchnia włoska | |
Zupa z cukinii z parmezanem | |
Zupa krem z dyni | |
Chłodnik pomidorowy | |
Zupa szpinakowa z czosnkiem | |
Zapiekane pomidory z mozzarellą | |
Krewetki z owocami | |
Zapiekana papryka z fasolą | |
Caponata z cukinią | |
Włoskie antipasti | |
Pieczarki po włosku | |
Pesto rosso | |
Pesto genueńskie | |
Pasta z wątróbki i tuńczyka | |
Bakłażanowe roladki | |
Sałatka „Zielono mi” | |
Faszerowane cukinie | |
Faszerowany bakłażan | |
Szparagi zapiekane z parmezanem | |
Panforte | |
Toskańska fantazja | |
Smakowite pomidorki | |
Kuchnia francuska | |
Wytrawne ciasteczka z serem i rozmarynem | |
Zielony groszek na sposób francuski | |
Sałatka z ciepłymi wątróbkami drobiowymi | |
Liście cykorii z sosem szczawiowym | |
Sałata z grillowanym kozim serem | |
Pietruszka na gorąco | |
Tapenada | |
Grzanki czosnkowe | |
Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi | |
Zupa krem z rukwi wodnej | |
Zupa bisque | |
Zupa rybna ze szczawiem i cydrem | |
Zupa bouillabaisse | |
Ratatouille | |
Krem z cieciorki | |
Quenelle z ryby i jogurtu | |
Kotlety jagnięce z tymiankiem | |
Cielęcina z tymiankiem i oliwkami | |
Kurczak w pastisie | |
Krem au citron | |
Mus czekoladowy | |
Parfait z czekoladą | |
Tarta z jabłkami | |
Morele w czerwonym winie | |
Ptasie mleczko brzoskwiniowe | |
Kuchnia grecka | |
Zupa z kurczaka i cytryny (avgolemono) | |
Zupa jogurtowa na zimno | |
Zupa z kurczaka i pieczonych pomidorów | |
Fasolatha – zupa fasolowa po grecku | |
Sos grecki | |
Tzatziki | |
Sałata z migdałami | |
Sałatka z zielonej fasolki z serem feta | |
Horiatiki | |
Szpinak po grecku | |
Orzechowe roladki z bakłażana | |
Sznycelki z tymiankiem | |
Piersi kurczaka z dynią, kolendrą i serem feta | |
Kotlety z kurczaka po grecku | |
Małże w sosie pomidorowym | |
Kuchnia niemiecka | |
Tosty z selerem naciowym | |
Czekoladowe tosty | |
Zupa chlebowa | |
Brandenburska zupa z węgorza | |
Zupa reńska | |
Zupa makaronowa z selerem naciowym | |
Roladki z cykorii w szynce | |
Sałatka selerowa z matiasami | |
Golonka z piwem | |
Gęś pieczona z gruszkami | |
Eintopf jarzynowy | |
Dorsz po hambursku | |
Sola w sosie śmietanowo-musztardowym | |
Kraby na zielonej sałacie | |
Zapiekane jabłka | |
Pfitzauf – maślane babeczki | |
Placki twarogowe | |
Ciasto z Badenii | |
Krem z Saksonii | |
Bawarska lemoniada | |
Kuchnia holenderska | |
Sos holenderski | |
Szparagi z sosem holenderskim | |
Sałatka holenderska | |
Zimowa sałatka holenderska | |
Sałatka z zielonego groszku i sera | |
Sałatka z kalafiora | |
Śledź po holendersku | |
Zupa serowa | |
Erwtensoep – grochówka z zielonego groszku | |
Kremowa zupa musztardowa | |
Zupa z porów | |
Papryka po holendersku | |
Piersi kurczaka z serem pleśniowym i porem | |
Pory zapiekane z szynką | |
Sałatka z bobu | |
Królik świąteczny | |
Indyk z bogatym wnętrzem | |
Szarlotka holenderska | |
Poffertjes – holenderskie racuszki | |
Mule | |
Kuchnia chińska | |
Wieprzowina słodko-kwaśna | |
Zupa rybna z pomidorem i koperkiem | |
Smażony makaron z wieprzowiną i imbirem | |
Zielone warzywa z sezamem | |
Pieczony dorsz z imbirem i dymką | |
Kapusta pekińska duszona z pieczarkami | |
Kurczak z kalafiorem | |
Kurczak z chili | |
Sałatka z kapusty i makaronu | |
Kaczka po pekińsku | |
Kuchnia japońska | |
Wieprzowina z imbirem | |
Ryba zapiekana z jajkami | |
Yakitori z kurczaka | |
Sałata jak sushi | |
Krewetki w tempurze z porem | |
Futomaki | |
Gyuniku itame | |
Sos teriyaki | |
Placki warzywne okonomiyaki | |
Zupa misoshiru | |
Kurczak teriyaki z sezamem | |
Kuchnia żydowska | |
Sałatka z bakłażanów | |
Sałatka z bobu z kaparami | |
Sałatka grejpfrutowa | |
Śledź siekany | |
Pipkes, czyli gęsie pipki (wersja 1) | |
Gęsi pipek (wersja 2) | |
Nadziewane cebule | |
Gołąbki, czyli holiszkes | |
Cymes z wołowiną | |
Pomarańczowe bułeczki | |
Sernik po żydowsku na ciepło | |
Racuszki Chanuka | |