POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Podręcznik akademicki przeznaczony dla studentów ekonomii i zarządzania oraz kierunków inżynierskich, w szczególności studiujących na specjalnościach związanych z zarządzaniem produkcją.
Grupa autorów pod przewodnictwem Kazimierza Szatkowskiego omawia proces zarządzania produkcją w trakcie działalności badawczej, przygotowania prototypów, uruchomienia produkcji, kontrolowania jakości. Przedstawione zostały systemy informatyczne, które pomagają w realizacji wymienionych etapów.
Książka w przystępny sposób wyjaśnia najbardziej skomplikowane zagadnienia. Wszystkie rozdziały zawierają zdjęcia i rysunki, które ułatwią wykorzystanie informacji w praktyce.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 500 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-19064-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Nowoczesne akwarium
do koszyka
Nowoczesne biuro rachunkowe
do koszyka
Nowoczesne biuro rachunkowe
do koszyka
Nowoczesne biuro rachunkowe wydanie 2
do koszyka
Nowoczesne instrumenty finansowe...
do koszyka
Spis treści
WSTĘP | 11 |
ROZDZIAŁ 1. Wprowadzenie do zarządzania procesami produkcyjnymi | 17 |
1.1. Procesowe ujęcie przepływu produkcji | 17 |
1.2. Procesy przygotowania produkcji | 20 |
1.3. Podstawowe procesy produkcyjne | 22 |
1.4. Procesy obsługi produkcji | 26 |
1.5. Procesy sterowania produkcją | 33 |
ROZDZIAŁ 2. Procesy przygotowania produkcji | 37 |
2.1. Istota, zakres i miejsce przygotowania produkcji w działalności przedsiębiorstwa | 37 |
2.2. Wpływ nakładów finansowych na efektywność prac z zakresu przygotowania produkcji | 41 |
2.3. Związek przygotowania produkcji z działalnością innowacyjną i B + R | 43 |
2.4. Konstrukcyjne przygotowanie produkcji (KPP) | 44 |
2.4.1. Pojęcie i zakres konstrukcyjnego przygotowania produkcji | 44 |
2.4.2. Perspektywiczne KPP | 45 |
2.4.3. Właściwe KPP | 45 |
2.5. Technologiczne przygotowanie produkcji (TLPP) | 55 |
2.5.1. Uwagi ogólne | 55 |
2.5.2. Perspektywiczne TLPP | 57 |
2.5.3. Właściwe TLPP | 58 |
2.5.4. Technologiczność konstrukcji | 61 |
2.6. Organizacja struktur zarządzania aparatem TPP w przedsiębiorstwach | 62 |
2.6.1. Organizacja działu konstrukcyjnego | 62 |
2.6.2. Rodzaje struktur działu konstrukcyjnego | 63 |
2.6.3. Organizacja działu technologicznego | 64 |
2.6.4. Planowanie przedsięwzięć z zakresu TPP | 67 |
2.7. Wady tradycyjnej organizacji prac projektowych | 74 |
2.8. Uwarunkowania nowoczesnego projektowania wyrobów | 76 |
2.8.1. Oddziaływanie rynku | 76 |
2.8.2. Wpływ nowoczesnych koncepcji zarządzania na organizację prac projektowych | 77 |
2.8.3. Postęp w dziedzinie współczesnych narzędzi konstruktorskich | 81 |
2.9. Systemy CAD/CAM/CAE/PDM i ich wpływ na prace projektowe | 82 |
2.10. Etapy prac projektowych z wykorzystaniem systemów CAD/CAM/CAE/PDM | 91 |
2.11. Integracja systemów CAD/CAM/CAE/PDM – system CIM | 92 |
2.12. Zastosowanie nowoczesnych technik prototypowania | 94 |
2.12.1. Uwagi ogólne | 94 |
2.12.2. Wirtualne prototypowanie | 95 |
2.12.3. Szybkie prototypowanie | 98 |
2.12.4. Szybkie wytwarzanie narzędzi | 103 |
2.12.5. Wirtualne wytwarzanie | 104 |
2.13. Organizacja prac przy projektowaniu współbieżnym | 105 |
2.13.1. Istota i cechy projektowania współbieżnego | 105 |
2.13.2. Zmiany organizacyjne przy projektowaniu współbieżnym | 112 |
ROZDZIAŁ 3. Procesy produkcyjne w konwencjonalnych systemach wytwórczych | 115 |
3.1. Uwagi ogólne | 115 |
3.2. Struktura i rodzaje procesów produkcyjnych | 116 |
3.3. Czynniki warunkujące sposób organizacji produkcji | 122 |
3.4. Typy produkcji | 124 |
3.5. Formy produkcji | 127 |
3.5.1. Uwagi ogólne | 127 |
3.5.2. Produkcja nierytmiczna | 128 |
3.5.3. Produkcja rytmiczna | 129 |
3.6. Rodzaje struktur produkcyjnych | 130 |
3.6.1. Istota struktury produkcyjnej | 130 |
3.6.2. Struktura technologiczna | 131 |
3.6.3. Struktura przedmiotowa | 133 |
3.6.4. Wybór właściwej struktury produkcyjnej | 134 |
3.7. Zasady racjonalnej organizacji procesów produkcyjnych | 135 |
3.8. Podstawy projektowania konwencjonalnych systemów produkcyjnych | 136 |
3.9. Organizacja i doskonalenie potokowych linii produkcyjnych | 143 |
3.9.1. Uwagi ogólne | 143 |
3.9.2. Historyczne podłoże rozwoju linii produkcyjnych | 144 |
3.9.3. Organizacja pracy w tradycyjnych potokowych formach produkcji | 145 |
3.9.4. Nowe tendencje w organizacji pracy tradycyjnych linii produkcyjnych | 146 |
3.10. Wpływ wzorców japońskich na organizację potokowych linii produkcyjnych | 149 |
3.10.1. Uwagi ogólne | 149 |
3.10.2. Metoda SMED | 149 |
3.10.3. Zmienny takt produkcji | 152 |
3.10.4. Wyrównywanie taktu produkcji | 154 |
3.10.5. Standaryzacja pracy | 157 |
3.10.6. Systemy ssące | 158 |
3.10.7. Supermarket | 161 |
3.10.8. Przepływ ciągły | 163 |
ROZDZIAŁ 4. Procesy produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych (ZSP) | 170 |
4.1. Przesłanki tworzenia ZSP | 170 |
4.2. Elastyczne systemy produkcyjne (ESP) | 179 |
4.2.1. Geneza powstania i charakterystyka ESP | 179 |
4.2.2. Klasyfikacja elastycznych systemów produkcyjnych i elastyczne środki wytwarzania | 181 |
4.2.3. Budowa ESP | 185 |
4.2.4. Ogólna metodyka projektowania elastycznych systemów produkcyjnych | 189 |
4.3. Rekonfigurowalne systemy produkcyjne (RSP) | 195 |
4.3.1. Geneza powstania i charakterystyka RSP | 195 |
4.3.2. Budowa i środki techniczne RSP | 198 |
4.3.3. Projektowanie RSP | 204 |
4.4. Dedykowane elastyczne systemy produkcyjne (DESP) | 211 |
4.4.1. Geneza powstania i charakterystyka DESP | 211 |
4.4.2. Budowa DESP | 214 |
4.4.3. Problematyka projektowania DESP | 215 |
ROZDZIAŁ 5. Procesy obsługi produkcji | 226 |
5.1. Podstawowe pojęcia związane z obsługą produkcji | 226 |
5.1.1. Obsługa materiałowa | 226 |
5.1.2. Obsługa magazynowa | 232 |
5.1.3. Obsługa transportowa | 237 |
5.1.4. Obsługa konserwacyjno-remontowa | 242 |
5.1.5. Obsługa w zakresie pomocy warsztatowych | 248 |
5.1.6. Obsługa w zakresie kontroli jakości | 252 |
5.1.7. Pozostałe obszary obsługi produkcji | 259 |
5.2. Rozwiązania intralogistyczne | 264 |
5.2.1. Środki transportu wewnętrznego | 264 |
5.2.2. Urządzenia do składowania | 270 |
5.2.3. Nowoczesne technologie kompletacji | 277 |
5.3. Automatyczna identyfikacja w obsłudze produkcji | 281 |
5.3.1. Kody kreskowe | 281 |
5.3.2. RFID | 287 |
5.3.3. Automatyczna identyfikacja w połączeniu z EDI | 291 |
5.4. Obsługa produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych | 295 |
5.4.1. Przepływ materiału przez magazyn | 295 |
5.4.2. Przepływ materiałów na linii produkcyjnej przy wykorzystaniu pojazdów AGV | 298 |
5.4.3. Podsystem obsługi narzędziowej | 302 |
5.4.4. Podsystem utrzymania ruchu | 305 |
5.4.5. Sterowanie jakością | 309 |
5.5. Informatyczne wsparcie obsługi produkcji | 312 |
ROZDZIAŁ 6. Procesy sterowania przepływem produkcji | 316 |
6.1. Ujęcia sterowania przepływem produkcji | 316 |
6.1.1. Przepływ produkcji w przedsiębiorstwie | 316 |
6.1.2. Cel sterowania przepływem produkcji | 318 |
6.1.3. Historyczne uwarunkowania tradycyjnego sterowania produkcją | 320 |
6.1.4. Sterowanie układami a sterowanie produkcją | 321 |
6.1.5. Regulacja i sterowanie układów | 323 |
6.1.6. Schemat układu sterowania produkcją | 324 |
6.2. Zasady sterowania przepływem produkcji i kryteria ich wyboru | 326 |
6.2.1. Hierarchiczność układów sterowania przepływem produkcji | 326 |
6.2.2. Tworzenie zasad sterowania przepływem produkcji | 327 |
6.2.3. Kryteria wyboru sposobu sterowania przepływem produkcji | 329 |
6.3. Metody międzykomórkowego sterowania przepływem produkcji | 332 |
6.3.1. Uwagi ogólne | 332 |
6.3.2. Metoda sterowania według taktu produkcji | 333 |
6.3.3. Metoda sterowania według okresu powtarzalności produkcji | 334 |
6.3.4. Metoda sterowania według cyklu produkcyjnego | 336 |
6.3.5. Metoda sterowania według cyklu i wyprzedzeń | 337 |
6.3.6. Metoda sterowania według stanów maksimum–minimum zapasów | 338 |
6.3.7. Metoda sterowania według punktu zamówieniowego zapasów | 340 |
6.4. Wewnątrzkomórkowe sterowanie przepływem produkcji | 342 |
6.4.1. Uwagi ogólne | 342 |
6.4.2. Sterowanie przepływem produkcji na podstawie harmonogramów wzorcowych | 342 |
6.4.3. Sterowanie przepływem produkcji za pomocą harmonogramów przebiegu przedmiotów i wykresów Gantta | 348 |
6.4.4. Sterowanie przepływem produkcji wg stopnia pilności robót | 351 |
6.5. Systemy MRP | 353 |
6.5.1. Planowanie potrzeb materiałowych – MRP I | 353 |
6.5.2. Planowanie Zasobów Produkcyjnych – MRP II | 357 |
ROZDZIAŁ 7. Nowoczesne koncepcje planowania i sterowania produkcją | 368 |
7.1. Zarządzanie produkcją jako składowa kompleksowego zarządzania | 368 |
7.2. Planowanie i sterowanie produkcją | 372 |
7.3. Logistyczne koncepcje planowania i sterowania produkcją | 377 |
7.4. Koncepcja Just-in-Time (JiT) | 381 |
7.4.1. Istota i cele Just-in-Time | 381 |
7.4.2. Planowanie i sterowanie produkcją w systemie Just-in-Time | 384 |
7.4.3. Korzyści z wdrożenia systemu Just-in-Time | 388 |
7.5. Koncepcja Technologii Optymalnej Produkcji/Teorii Ograniczeń (OPT/TOC) | 390 |
7.5.1. Istota OPT/TOC | 390 |
7.5.2. Zasady OPT/TOC | 391 |
7.5.3. Planowanie i sterowanie produkcją według koncepcji OPT/TOC | 393 |
7.6. Planowanie zasobów przedsiębiorstwa (ERP) | 395 |
7.6.1. Cele i etapy rozwoju systemów ERP | 395 |
7.6.2. Moduły systemów ERP | 396 |
7.6.3. Planowanie i sterowanie produkcją z wykorzystaniem systemów ERP | 399 |
7.7. Możliwości i ograniczenia integracji koncepcji planowania i sterowania produkcją | 402 |
ROZDZIAŁ 8. Sterowanie przepływem produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych | 406 |
8.1. System sterowania produkcją w ZSP | 406 |
8.2. Hierarchia sterowania produkcją w ZSP | 408 |
8.3. Współpraca systemów sterowania produkcją ZSP z nadrzędnymi systemami planowania produkcji | 415 |
8.4. Architektura sterowania produkcją ZSP | 420 |
8.5. Oprogramowanie systemów sterowania przepływem produkcji w ZSP | 428 |
8.6. Sterowania numeryczne maszyn i urządzeń wytwórczych | 435 |
ROZDZIAŁ 9. Kompleksowe metody zarządzania produkcją i przedsiębiorstwem | 441 |
9.1. Wprowadzenie | 441 |
9.2. Business Process Reengineering | 442 |
9.2.1. Istota i cele reengineeringu | 442 |
9.2.2. Reengineering a zmiany w systemie zarządzania przedsiębiorstwem | 444 |
9.2.3. Reengineering w obszarze produkcji | 447 |
9.3. Outsourcing | 449 |
9.3.1. Istota i cele outsourcingu | 449 |
9.3.2. Rodzaje outsourcingu | 451 |
9.3.3. Outsourcing w obszarze produkcji | 453 |
9.4. Lean management | 456 |
9.4.1. Istota Lean | 456 |
9.4.2. Zasady Lean | 458 |
9.4.3. Wybrane narzędzia Lean | 459 |
9.4.4. Wpływ Lean na wybrane podsystemy przedsiębiorstwa | 465 |
9.5. Kompleksowe zarządzanie jakością | 467 |
9.5.1. Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie | 467 |
9.5.2. Istota kompleksowego zarządzania jakością (TQM) | 468 |
9.5.3. TQM a normy ISO | 470 |
9.5.4. Wybrane narzędzia wspomagające zarządzanie jakością | 471 |
9.5.5. Metody zarządzania jakością | 473 |
9.6. Controlling | 479 |
9.6.1. Istota, cele, struktura | 479 |
9.6.2. Rodzaje controllingu | 481 |
9.6.3. Controlling produkcji | 484 |
9.7. Integracja metod zarządzania | 487 |
Literatura | 489 |