POLECAMY
-20%
Autor:
Format:
Częste dzisiaj pytanie, czy cywilizacja obrazu i emocji, oparta na przekazie multimedialnym, zastąpi niebawem galaktykę Gutenberga, opartą na piśmie i pogłębionej refleksji, dotyczy zwłaszcza młodego pokolenia, dorastającego w świecie zglobalizowanej informacji.
Prasa drukowana nadal jednak pozostaje ważnym elementem życia społecznego. W Europie doby globalizacji ma też zadanie szczególne podtrzymywania tożsamości narodowych i regionalnych oraz pielęgnowania kultur narodowych i tradycji tzw. małych ojczyzn.
Regionalny dziennik „Ouest France", wydawany w Rennes przez spółkę Ouest-France SA, czołową w grupie medialnej SIPA/Ouest-France, jest prawdziwym fenomenem na francuskim i europejskim rynku płatnej prasy codziennej. Jest też żywym świadectwem jej użyteczności i znaczenia.
Dziennik „Ouest-France" od ponad 30 lat utrzymuje pozycję lidera na rynku prasy codziennej we Francji, rozchodząc się każdego dnia w blisko 800 tysiącach egzemplarzy. Jest to tym bardziej niezwykłe, że obejmuje on swoim zasięgiem zaledwie 12 spośród 96 departamentów Francji. Daleko za nim pozostają tak renomowane francuskie dzienniki o zasięgu ogólnokrajowym, jak „Le Monde", „Le Figaro" czy „Liberation".
Autorka stara się w tej książce odpowiedzieć na pytania, dlaczego właśnie „Ouest-France" osiągnął tak znaczącą pozycję na rynku prasy drukowanej we Francji oraz jakie warunki zewnętrzne i wewnętrzne musiały zostać spełnione, aby jego sukces okazał się aż tak spektakularny.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 246 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego |
ISBN-13 | 978-83-233-8987-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Prasa jako medium edukacyjne
do koszyka
Prasa Piotrkowa Trybunalskiego 1805-1939
do koszyka
Prasa samorządowa w polskim systemie...
do koszyka
Spis treści
Wstęp | 11 |
1. Przedsiębiorstwo a zarządzanie. Wybrane sektory działalności rynkowej | |
1.1. Cechy przedsiębiorstwa oraz specyfika zarządzania przedsiębiorstwem produkcyjno-usługowym | 15 |
1.2. Cechy organizacji i specyfika zarządzania organizacją publiczną | 18 |
1.3. Specyficzne cechy przedsiębiorstwa prasowego (medialnego) a problematyka zarządzania | 20 |
2. Prasa regionalna we Francji | 27 |
2.1. Prasa prowincjonalna i regionalna od rewolucji francuskiej (rok 1789) do I wojny światowej (rok 1914) | 27 |
Prasa ludowa za 1 sou (grosz) | 29 |
Dystrybucja gazet | 29 |
Zawartość gazet | 29 |
Wydania lokalne dzienników regionalnych | 30 |
Wielkie dzienniki regionalne | 31 |
Modernizacja przedsiębiorstw prasowych | 32 |
Zmiana zawartości gazet | 33 |
Status dziennikarzy | 33 |
2.2. Prasa regionalna w okresie I wojny światowej | 35 |
2.3. Prasa w okresie międzywojennym | 35 |
Zmiany technologiczne i organizacyjne w przedsiębiorstwach prasowych i kryzys gospodarczy we Francji | 36 |
Zawartość gazet | 37 |
Status dziennikarza | 38 |
Reklama w prasie regionalnej | 40 |
2.4. Prasa regionalna w okresie II wojny światowej | 40 |
Kontrola mediów w czasie II wojny światowej | 41 |
Zawartość gazet | 41 |
Prasa podziemna | 41 |
2.5. Współczesna prasa francuska | 42 |
Odnowienie rynku prasy we Francji | 42 |
Formy własności mediów drukowanych | 43 |
Zmiana w pejzażu rynku mediów | 44 |
Konkurencja na rynku prasowym | 44 |
Status dziennikarzy | 44 |
Nakłady prasy | 45 |
Linia programowa redakcji, zawartość gazet | 45 |
Wydania niedzielne | 46 |
Właściciele gazet | 46 |
Reklama w prasie | 46 |
Tygodniki regionalne | 48 |
Pomoc państwa dla prasy | 48 |
Współzawodnictwo między dziennikami regionalnymi | 49 |
Lokalne wydania prasy regionalnej | 50 |
Cechy dziennikarstwa regionalnego | 51 |
Zawartość dzienników regionalnych począwszy od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku | 51 |
Charakterystyka dziennikarzy lokalnych | 52 |
Informacja lokalna w prasie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych | 52 |
Trudności na rynku prasy regionalnej w latach 1970–1990 | 53 |
Bezpłatna prasa reklamowa | 54 |
Grupowanie się dzienników regionalnych w latach 1980–1990 | 54 |
Przełom w technologii produkcji prasy | 55 |
Dystrybucja prasy | 55 |
Geografia zasięgu prasy regionalnej we Francji | 56 |
Zmiany w zarządzaniu przedsiębiorstwem prasowym w latach siedemdziesiątych XX wieku | 57 |
Przełom XX i XXI wieku – czytelnictwo i nakłady prasy | 57 |
Zmiany w przedsiębiorstwach prasowych w dobie Internetu | 58 |
3. Specyfika rynku prasy regionalnej we Francji | 63 |
3.1. Ogólne cechy rynku prasy we Francji | 63 |
3.2. Przedsiębiorstwo prasowe oraz prasa – prawne podstawy funkcjonowania | 65 |
Status dziennikarzy | 69 |
Pomoc państwa dla prasy | 72 |
Dystrybucja | 74 |
3.3. Ekonomika codziennej prasy regionalnej we Francji | 76 |
Podwójny rynek dla jednego produktu. Reklama i rynek reklamy | 77 |
Czynniki wpływające na przetrwanie organizacji | 79 |
Koncentracja na rynku codziennej prasy regionalnej | 81 |
Bariery wejścia na rynek codziennej prasy regionalnej | 83 |
Klasyfikacja rynku prasy drukowanej | 86 |
3.4. Główne tytuły prasowe | 87 |
Grupy prasowe | 87 |
Grupy prasowe codziennej prasy regionalnej | 88 |
Główne dzienniki francuskie | 91 |
Prasa periodyczna | 93 |
3.5. Nowe wyzwania dla prasy – multimedia i Internet | 95 |
4. Czynniki rozwoju i sukcesu dziennika „Ouest-France” | 97 |
4.1. Geograficzne, kulturowe i demograficzne uwarunkowania działania przedsiębiorstwa Ouest-France SA | 97 |
Historia Półwyspu Bretońskiego | 98 |
Charakterystyka mieszkańców regionu | 100 |
Rozwój Bretanii w latach powojennych | 101 |
Kultura Bretanii | 102 |
Rodzina i religia jako fundamenty tożsamości | 103 |
4.2. Protoplasta „Ouest-France” – „L’Ouest-Éclair” | 104 |
Dziennik w okresie okupacji hitlerowskiej | 107 |
4.3. Geneza i rozwój dziennika „Ouest-France” | 108 |
Początki działalności „Ouest-France” | 109 |
Społeczna funkcja dziennika | 110 |
Patron i pracownicy | 112 |
Pierwsza modernizacja i nowe tematy poruszane w gazecie | 113 |
Lata pięćdziesiąte XX wieku | 114 |
Idea sprawiedliwości społecznej | 115 |
Strony rolnicze i rybackie | 118 |
Europa na łamach „Ouest-France” | 120 |
Obrona szkolnictwa prywatnego | 121 |
Akcje społeczne i humanitarne | 122 |
Dymisja założyciela Paula Hutina | 123 |
Era obecnego patrona – François Régisa Hutina | 123 |
Nowe rubryki | 125 |
Zmiany w dzienniku | 126 |
4.4. Pozycja dziennika „Ouest-France” na rynku gazet codziennych | 127 |
5. Aspekty procesu zarządzania przedsiębiorstwem prasowym Ouest-France SA | 131 |
5.1. Cele przedsiębiorstwa, strategia i polityka | 131 |
Program działania Działu Marketingu i Promocji | 141 |
Zaawansowana technologia i organizacja produkcji | 146 |
Program działania w Dziale Finansowym. Zarządzanie finansami | 148 |
5.2. Organizacja pracy w redakcji dziennika i Dziale Zasobów Ludzkich | 152 |
Program działania w redakcji dziennika „Ouest-France” | 153 |
Specyficzna dla „Ouest-France” organizacja pracy redakcyjnej oraz produkcji | 165 |
Program działania w Dziale Zasobów Ludzkich | 169 |
Bilans Socjalny 2005 | 176 |
5.3. Struktura organizacyjna grupy prasowej SIPA/Ouest-France oraz wewnętrzna struktura organizacyjna spółki Ouest-France SA | 177 |
Spółka SIPA (Grupa SIPA/Ouest-France) | 177 |
W obronie niezależności dziennika „Ouest-France” | 178 |
Grupa SIPA/Ouest-France | 182 |
Podgrupa Ouest-France | 184 |
Podgrupa Les Journaux de Loire | 186 |
Podgrupa PUBLIHEBDOS | 187 |
Podgrupa PRÉCOM | 190 |
Podgrupa SOFIOUEST | 193 |
Wewnętrzna struktura organizacyjna spółki Ouest-France SA | 195 |
Struktury parytetowe (skupiające pracodawców i pracowników) | 198 |
5.4. Przywództwo jako źródło motywowania pracowników | 199 |
5.5. Proces kontroli | 201 |
5.6. Kultura przedsiębiorstwa | 203 |
Zakończenie | 209 |
Post scriptum | 223 |
Aneks | 233 |
Bibliografia | 235 |
Spis tabel i ilustracji | 243 |