Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

1 ocena

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Poradnik na temat żywienia. Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeniu zwanemu zespołem jelita nadwrażliwego lub jelitem drażliwym. W powstawaniu i leczeniu tego schorzenia znaczącą rolę odgrywają zarówno czynniki żywieniowe, jak i psychiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie wskazówki, jak zmienić tryb życia oraz dietę, co jeść, a jakich potraw unikać, żeby złagodzić uciążliwe objawy. W książce zawarto praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.


Rok wydania2009
Liczba stron104
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4045-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od Autorów    7
  Jak funkcjonują jelita?— Mirosław Jarosz    9
    Procesy zachodzące w jelicie grubym w czasie defekacji    13
    Prawidłowy rytm wypróżnień    14
  Co rozumiemy przez zespól jelita nadwrażliwego?— Mirosław Jarosz    16
  Częstość występowania zespołu jelita nadwrażliwego w populacji- Mirosław Jarosz    20
  Czy znane są przyczyny choroby?Wioleta Respondek, Iwona Traczyk    22
    Nadwrażliwość trzewna    23
    Zaburzenia motoryki jelit    24
    Zaburzenia jelitowego układu nerwowego    25
    Czynniki żywieniowe    27
    Czynniki psychogenne    28
    Czynniki genetyczne    29
    Inne czynniki    30
      Płeć    30
      Wiek    30
  Jak rozpoznać zespól jelita nadwrażliwego i z jakimi chorobami należy go różnicować?— Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek    32
  Podstawowe zasady leczenia— Jan Dzieniszewski    40
    Postać zaparciowa    43
    Postać biegunkowa    46
  Ogólne zalecenia dietetyczne dla osób z zespoleni jelita nadwrażliwego — Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik    52
  Zbiory przykładowych jadłospisów (w zależności od postaci zespołu) — Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka    59
    Jadłospis dekadowy dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego — postać zaparciowa (1800 kcal/dobę)    60
    Jadłospis dekadowy dla osób z zespołem jelita nadwrażliwego — postać biegunkowa (1800 kcal/dobę)    80
  Piśmiennictwo    100
RozwińZwiń