Uważaj co jesz, gdy zażywasz leki

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

23,40  39,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 39,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 23,40 zł  


23,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

"Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych, mineralnych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Niejednokrotnie interakcje te są bardzo złożone i mogą zachodzić na poziomie wchłaniania, dystrybucji, eliminacji lub uwalniania leku. Interakcje dotyczą też przemian biochemicznych leku w wątrobie lub w przewodzie pokarmowym. W rezultacie z powodu wzajemnych oddziaływań leków i suplementów diety efekt terapeutyczny przepisanego przez lekarza środka może być nieprzewidywalny. Autorzy - specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie - udzielają wskazówek i praktycznych porad, kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać, jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają."


Rok wydania2007
Liczba stron168
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-6494-0
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski    9
  Interakcje pomiędzy lekami a żywnością - definicja, częstość występowania - Mirosław Jarosz    12
    Co rozumiemy przez interakcje pomiędzy lekami a żywnością?    12
    Jaka jest skala zjawiska interakcji pomiędzy lekami a żywnością?    18
  
  W jaki sposób dochodzi do interakcji pomiędzy lekami a żywnością?- Mirosław Jarosz    20
    Zmniejszenie wchłaniania leków    20
    Zwiększenie wchłaniania leków    27
    Zaburzenia metabolizmu leków    30
    Działania synergiczne leków i składników żywności    40
    Działania antagonistyczne leków i składników żywności    47
  
  Wybrane przykłady interakcji najczęściej stosowanych leków z żywnością- Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, Katarzyna Wolnicka, Wioleta Respondek    49
    Przykłady najczęstszych interakcji pomiędzy lekami a żywnością    52
      Leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego    52
      Leki stosowane w leczeniu zaburzeń lipidowych    55
      Leki przeciwzakrzepowe    56
      Leki stosowane w chorobach układu oddechowego    56
      Leki stosowane w zakażeniach    58
      Leki stosowane w chorobach alergicznych    62
      Leki stosowane w chorobach układu nerwowego (przeciwdepresyjne, uspokajające, nasenne, przeciwdrgawkowe)    62
      Leki przeciwbólowe    66
      Inne leki    66
  
  Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a poszczególnymi składnikami żywności? - Katarzyna Wolnicka, Mirosław Jarosz    68
    Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tłuszczami?    69
      Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a tłuszczami    69
      Skutki wybranych interakcji leków z tłuszczami    69
      Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tłuszczami    70
    Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a błonnikiem?    75
      Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a błonnikiem    75
      Skutki wybranych interakcji leków z błonnikiem    76
      Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a błonnikiem    76
    Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a jonami wapnia?    79
      Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a jonami wapnia    79
      Skutki wybranych interakcji leków z jonami wapnia    79
      Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a jonami wapnia    80
    Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tyraminą?    82
      Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a tyraminą    82
      Skutki interakcji pomiędzy lekami a tyraminą    82
      Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a tyraminą    83
    Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a składnikami soku grejpfrutowego?    87
      Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a składnikami soku grejpfrutowego    87
      Skutki wybranych interakcji leków z sokiem grejpfrutowym    88
      Wskazówki, jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a sokiem grejpfrutowym    88
    Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a kofeiną?    89
      Mechanizm interakcji pomiędzy lekami a kofeiną    89
      Skutki synergicznej interakcji pomiędzy kofeiną a niektórymi lekami    90
      Wskazówki, jak uniknąć synergicznego działania związanego ze spożyciem kofeiny i niektórych leków    91
    Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a witaminami i składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety?    91
      Przykłady    91
    Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a suplementami żywności?    93
  Interakcje pomiędzy lekami a suplementami diety - Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka    94
    Spożycie suplementów diety w Polsce    95
    Jak często dochodzi do interakcji pomiędzy suplementami diety a lekami?    96
    Interakcje pomiędzy składnikami mineralnymi zawartymi w suplementach diety a lekami    99
      Wapń a leki    99
      Żelazo a leki    101
      Magnez a leki    102
      Potas a leki    102
    Interakcje pomiędzy witaminami zawartymi w suplementach diety a lekami    103
      Witamina K a leki    103
      Witaminy z grupy B i kwas foliowy a leki    103
      Niacyna (witamina PP) a leki    104
      Witamina C a leki    105
      Witamina E a leki    105
    Interakcje pomiędzy aminokwasami zawartymi w suplementach diety a lekami    106
    Interakcje pomiędzy ziołami a lekami    106
  
  Wybrane przykłady interakcji pomiędzy lekami a suplementami diety - Mirosław Jarosz, Katarzyna Wolnicka    108
    Interakcje składników mineralnych i witamin z lekami     108
    Interakcje ziół z lekami     114
  
  Interakcje pomiędzy lekami a alkoholemWioleta Respondek,Ewa Rychlik, Mirosław Jarosz     126
  
  Wybrane przykłady interakcji pomiędzy lekami a alkoholemWioleta Respondek , Ewa Rychlik , Mirosław Jarosz     133
    Leki przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne     133
    Leki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego    135
    Leki stosowane w chorobach alergicznych     137
    Leki stosowane w chorobach przewodu pokarmowego     137
    Leki stosowane w chorobach ukŁadu nerwowego (przeciwdepresyjne, uspokajajàce, nasenne, przeciwdrgawkowe)    139
    Leki przeciwzakrzepowe     143
    Leki stosowane w zakażeniach     143
    Inne często stosowane leki     144
  
  Dlaczego leki mogą mieć niekorzystny wpływ na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywieniaMirosław Jarosz     145
  Zalecenia, o których należy pamiętać!Mirosław Jarosz     156
  Piśmiennictwo     162
  Słowniczek pojęć     163
RozwińZwiń