POLECAMY
-5%
Autor:
Format:
pdf, ibuk
Dostrzegając występowanie pewnej luki między poglądami badaczy procesów tworzenia wartości a teorią marketingu, w niniejszej monografii podjęto próbę przedstawienia dorobku marketingu na tle szerszych rozważań poświęconych procesom tworzenia wartości prowadzonych na gruncie nauk o zarządzaniu i częściowo ekonomii, tzw. nowej ekonomii instytucjonalnej. Przyjęte w pracy podejście jest próbą spojrzenia na marketing „z zewnątrz” – z perspektywy współczesnych modeli przewagi konkurencyjnej, w szczególności modelu opartego na zasobach i kompetencjach oraz relacjach wiążących przedsiębiorstwo z jego partnerami w systemie lub sieci wartości.
Rok wydania | 2005 |
---|---|
Liczba stron | 294 |
Kategoria | Marketing, reklama |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach |
ISBN-13 | 978-83-7246-319-7 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WSTĘP | 9 |
CZĘŚĆ I | |
TWORZENIE I PODZIAŁ WARTOŚCI WE WSPÓŁCZESNYCH MODELACH PRZEWAGI KONKURENCYJNEJ | 17 |
1. Współczesne modele przewagi konkurencyjnej | 17 |
1.1. Model przewagi konkurencyjnej M. Portera | 18 |
1.2. Model przewagi konkurencyjnej opartej na zasobach i kompetencjach | 23 |
1.3. Model międzyorganizacyjnej przewagi konkurencyjnej opartej na relacjach | 30 |
2. Modele łańcucha, systemu i sieci wartości | 36 |
2.1. Proste modele łańcucha wartości | 37 |
2.2. Model łańcucha i systemu wartości M. Portera | 41 |
2.3. Model sieci wartości | 46 |
3. Podział wartości tworzonej przez system i sieć wartości | 53 |
4. Zarządzanie procesem tworzenia i podziału wartości | 61 |
CZĘŚĆ II | |
MARKETING W PROCESIE TWORZENIA WARTOŚCI DLA KLIENTA | 65 |
1. Wartość dla klienta w teorii marketingu | 65 |
1.1. Kategoria wartości dla klienta i jej atrybuty | 66 |
1.2. Wartość dla klienta w procesie konkurencji | 77 |
2. Marketing jako zarządzanie wartością dla klienta | 84 |
2.1. Procesowe koncepcje marketingu | 84 |
2.2. Zarządzanie wartością dla klienta | 90 |
2.3. Marketing w modelach łańcucha i sieci wartości | 93 |
3. Definiowanie wartości dla klienta | 98 |
3.1. Analiza potrzeb i oczekiwań klientów | 100 |
3.1.1. Nowa rola klientów w definiowaniu wartości | 101 |
3.1.2. Nowe kryteria segmentacji klientów | 104 |
3.1.3. Nowe kryteria wyboru klientów | 109 |
3.2. Analiza zasobów i kompetencji przedsiębiorstwa | 112 |
3.3. Analiza ofert wartości konkurentów | 115 |
3.4. Miejsce i rola przedsiębiorstwa w systemie i sieci wartości | 118 |
4. Kształtowanie wartości dla klienta | 120 |
4.1. Kształtowanie wartości podstawowej | 121 |
4.2. Kształtowanie wartości dodatkowej | 122 |
4.2.1. Dodatkowe funkcje produktu | 123 |
4.2.2. Wzornictwo produktu | 124 |
4.2.3. Komplementarne produkty i usługi | 125 |
4.3. Kształtowanie wartości poszerzonej o obsługę klienta | 127 |
4.4. Kształtowanie wartości opartej na relacjach | 130 |
4.4.1. Marka i wizerunek przedsiębiorstwa | 130 |
4.4.2. Relacje z klientami | 133 |
4.5. Nowe zjawiska w procesie kształtowania wartości | 136 |
4.5.1. Masowa indywidualizacja | 136 |
4.5.2. Systemowość współczesnych produktów i usług | 140 |
4.5.3. Produkty oparte na informacji | 141 |
5. Komunikowanie wartości klientom | 144 |
5.1. Przesłanki komunikowania wartości klientom | 144 |
5.1.1. Informowanie o oferowanej wartości | 145 |
5.1.2. Kształtowanie oczekiwań klientów | 146 |
5.1.3. Kreowanie nowych potrzeb | 148 |
5.2. Zintegrowany system komunikacji marketingowej | 149 |
5.2.1. Integracja zewnętrzna | 152 |
5.2.2. Integracja wewnętrzna | 156 |
5.3. Rola marki w procesie komunikowania wartości | 157 |
5.4. Nowe narzędzia w procesie komunikowania wartości | 161 |
6. Oferowanie wartości klientom | 165 |
6.1. Obsługa klienta jako źródło wartości dla klienta | 166 |
6.1.1. Logistyczna obsługa klienta | 167 |
6.1.2. Transakcyjna obsługa klienta | 170 |
6.2. Kanały marketingowe w procesie oferowania wartości | 174 |
6.3. Zarządzanie kanałami marketingowymi | 177 |
6.3.1. Określenie oczekiwanego poziomu obsługi klienta | 177 |
6.3.2. Określenie działań niezbędnych do obsługi klienta | 178 |
6.3.3. Wybór podmiotów tworzących kanał marketingowy | 179 |
6.3.4. Mechanizmy koordynacji w kanałach marketingowych | 181 |
CZĘŚĆ III | |
MARKETING W PROCESIE TWORZENIA WARTOŚCI DLA PRZEDSIĘBIORSTWA | 189 |
1. Zasoby i kompetencje marketingowe przedsiębiorstw | 189 |
1.1. Zasoby i kompetencje przedsiębiorstwa – podstawowe definicje | 190 |
1.2. Zasoby marketingowe przedsiębiorstwa | 196 |
1.3. Umiejętności, zdolności i kompetencje marketingowe | 204 |
2. Marketingowe źródła wartości dodanej dla przedsiębiorstwa | 213 |
2.1. Marketingowy kapitał intelektualny | 214 |
2.2. Marka | 216 |
2.3. Relacje z klientami | 219 |
2.4. Relacje w kanałach dystrybucji | 220 |
2.5. Relacje z dostawcami | 221 |
3. Marketingowe źródła wartości rynkowej przedsiębiorstwa | 222 |
ZAKOŃCZENIE | 227 |
ANEKS | 1 |
NOWA EKONOMIA INSTYTUCJONALNA A WSPÓŁCZESNE PARADYGMATY PRZEDSIĘBIORSTWA, RYNKU I KONKURENCJI | 239 |
1. Koszty transakcji i przepływ informacji a granice przedsiębiorstwa | 241 |
1.1. Dolna granica wielkości przedsiębiorstw | 242 |
1.2. Górna granica wielkości przedsiębiorstw | 245 |
1.3. Koszty informacji a wzrost wielkości przedsiębiorstw | 247 |
1.4. Stosunki własności a wzrost wielkości przedsiębiorstw | 249 |
2. Specyfika zasobów i cechy transakcji a forma koordynacji działalności gospodarczej | 250 |
2.1. Zasoby specyficzne i idiosynkretyczne a struktura regulacji | 252 |
2.2. Kryteria wyboru struktur regulacji | 253 |
3. Konkurencja i współdziałanie | 257 |
ANEKS | 2 |
ZARZĄDZANIE WARTOŚCIĄ DLA KLIENTA – PRZYKŁADY | 261 |
1. Benetton | 261 |
1.1. Definiowanie wartości | 262 |
1.2. Kształtowanie wartości | 263 |
1.3. Komunikowanie wartości | 266 |
1.4. Oferowanie wartości | 268 |
2. LPP | 269 |
2.1. Definiowanie wartości | 270 |
2.2. Kształtowanie wartości | 271 |
2.3. Komunikowanie wartości | 272 |
2.4. Oferowanie wartości | 272 |
BIBLIOGRAFIA | 275 |
SPIS RYSUNKÓW | 293 |
SPIS TABEL | 294 |