Przetwory

Kuchnia polska. Poradnik

1 opinia

Format:

pdf

KUP I POBIERZ

Format: pdf

1,60  2,00 (-20%)

Najniższa cena z 30 dni: 1,60 zł 

Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby „zamknąć je” na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie również przepisów na przetwory warzywne, grzyby oraz orzeźwiające soki, syropy i kompoty. Robiąc domowe przetwory, powinniśmy wybierać surowce o najwyższej jakości. Trzeba też odpowiednio przygotować słoiki lub butelki, do których trafi jedzenie, i nie zapominać o umiejętnym stosowaniu przypraw i innych dodatków niezbędnych do konserwacji. Przykładowe przepisy: sok jabłkowy z miętą, marynowane rydze, ogórki kwaszone, suszone owoce róży, papryka pasteryzowana, dżem jarzębinowy, marmolada jeżynowo-jabłkowa, konfitura agrestowa, kompot czereśniowy, gruszki w occie. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Surówki i sałatki.


Rok wydania2011
Liczba stron32
KategoriaPoradniki
WydawcaLITERAT HENRYK PŁONCZYŃSKI
ISBN-13978-83-7774-577-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    1
  GRZYBY
  Zakwaszane maślaki    2
  Marynowane rydze    2
  Solone borowiki    2
  MARMOLADY, DŻEMY, KONFITURY
  Marmolada pomarańczowa    4
  Marmolada jabłkowo-jagodowa    4
  Dżem jarzębinowy    4
  Dżem morelowy    4
  Konfitura wiśniowa    6
  Konfitura jabłkowa    6
  Konfitura agrestowa    6
  Marmolada jeżynowo-jabłkowa    6
  Konfitura truskawkowa    8
  Powidła śliwkowe    8
  Gruszki w cukrze    8
  SOKI, PRZECIERY, KOMPOTY
  Sok wielowarzywny    10
  Sos pomidorowy z przyprawami    10
  Przecier malinowy    10
  Przecier morelowy    10
  Syrop malinowy    12
  Kompot jagodowy    12
  Kompot agrestowy    12
  Kompot czereśniowy    12
  Sok z suszonych owoców    14
  Sok jabłkowy z miętą    14
  Sok z czarnej porzeczki    14
  OWOCE, WARZYWA I GRZYBY W OCCIE
  Śliwki w occie    16
  Gruszki w occie    16
  Wiśnie w occie    16
  Ogórki konserwowe    18
  Cebulka marynowana    18
  Dynia w occie    18
  Kalafior w occie    20
  Brukselka w occie    20
  Maślaki w occie    20
  WARZYWA PASTERYZOWANE
  Papryka pasteryzowana    22
  Pomidory pasteryzowane    22
  Fasola pasteryzowana    22
  WARZYWA KWASZONE I KISZONE
  Biała kapusta kwaszona    24
  Biała kapusta kwaszona z węgierkami    24
  Czerwona kapusta kwaszona    24
  Buraki kwaszone    26
  Papryka kwaszona    26
  Ogórki kwaszone    26
  SUSZONE GRZYBY, WARZYWA I OWOCE
  Suszone borowiki    28
  Suszona włoszczyzna    28
  Suszony zielony groszek    28
  Suszone jabłka    28
  Suszone śliwki    30
  Suszone owoce róży    30
  Suszone jagody    30
  Suszone gruszki    30
RozwińZwiń