INNE EBOOKI AUTORA
Wydawca:
Format:
Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby „zamknąć je” na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie również przepisów na przetwory warzywne, grzyby oraz orzeźwiające soki, syropy i kompoty. Robiąc domowe przetwory, powinniśmy wybierać surowce o najwyższej jakości. Trzeba też odpowiednio przygotować słoiki lub butelki, do których trafi jedzenie, i nie zapominać o umiejętnym stosowaniu przypraw i innych dodatków niezbędnych do konserwacji. Przykładowe przepisy: sok jabłkowy z miętą, marynowane rydze, ogórki kwaszone, suszone owoce róży, papryka pasteryzowana, dżem jarzębinowy, marmolada jeżynowo-jabłkowa, konfitura agrestowa, kompot czereśniowy, gruszki w occie. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Potrawy z ryb, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Surówki i sałatki.
Rok wydania | 2011 |
---|---|
Liczba stron | 32 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | LITERAT HENRYK PŁONCZYŃSKI |
ISBN-13 | 978-83-7774-577-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Mięso i przetwory drobiowe
do koszyka
Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury,...
do koszyka
Wpływ obróbki termicznej na wybrane...
do koszyka
Żyć lepiej
do koszyka
Obywatelstwo i paszport turecki
do koszyka
Magia futbolu. Historia polskiej piłki
do koszyka
Moja filozofia powodzenia
do koszyka
SEO w 14 dni. Daj się znaleźć online
do koszyka
Spis treści
Wstęp | 1 |
GRZYBY | |
Zakwaszane maślaki | 2 |
Marynowane rydze | 2 |
Solone borowiki | 2 |
MARMOLADY, DŻEMY, KONFITURY | |
Marmolada pomarańczowa | 4 |
Marmolada jabłkowo-jagodowa | 4 |
Dżem jarzębinowy | 4 |
Dżem morelowy | 4 |
Konfitura wiśniowa | 6 |
Konfitura jabłkowa | 6 |
Konfitura agrestowa | 6 |
Marmolada jeżynowo-jabłkowa | 6 |
Konfitura truskawkowa | 8 |
Powidła śliwkowe | 8 |
Gruszki w cukrze | 8 |
SOKI, PRZECIERY, KOMPOTY | |
Sok wielowarzywny | 10 |
Sos pomidorowy z przyprawami | 10 |
Przecier malinowy | 10 |
Przecier morelowy | 10 |
Syrop malinowy | 12 |
Kompot jagodowy | 12 |
Kompot agrestowy | 12 |
Kompot czereśniowy | 12 |
Sok z suszonych owoców | 14 |
Sok jabłkowy z miętą | 14 |
Sok z czarnej porzeczki | 14 |
OWOCE, WARZYWA I GRZYBY W OCCIE | |
Śliwki w occie | 16 |
Gruszki w occie | 16 |
Wiśnie w occie | 16 |
Ogórki konserwowe | 18 |
Cebulka marynowana | 18 |
Dynia w occie | 18 |
Kalafior w occie | 20 |
Brukselka w occie | 20 |
Maślaki w occie | 20 |
WARZYWA PASTERYZOWANE | |
Papryka pasteryzowana | 22 |
Pomidory pasteryzowane | 22 |
Fasola pasteryzowana | 22 |
WARZYWA KWASZONE I KISZONE | |
Biała kapusta kwaszona | 24 |
Biała kapusta kwaszona z węgierkami | 24 |
Czerwona kapusta kwaszona | 24 |
Buraki kwaszone | 26 |
Papryka kwaszona | 26 |
Ogórki kwaszone | 26 |
SUSZONE GRZYBY, WARZYWA I OWOCE | |
Suszone borowiki | 28 |
Suszona włoszczyzna | 28 |
Suszony zielony groszek | 28 |
Suszone jabłka | 28 |
Suszone śliwki | 30 |
Suszone owoce róży | 30 |
Suszone jagody | 30 |
Suszone gruszki | 30 |