POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Jest to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym. Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej. Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.
Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 152 |
Kategoria | Stomatologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5725-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Biochemia. Podręcznik dla studentów...
do koszyka
Biochemia sportowa
do koszyka
Krótkie wykłady. Biochemia
do koszyka
Położnictwo. Tom 4. Diagnostyka...
do koszyka
Elementy enzymologii i biochemii białek
do koszyka
Odchudzanie z elementami fizjologii i...
do koszyka
Spis treści
Wykaz skrótów używanych w tekście | 9 |
Słowo wstępne | 11 |
Wprowadzenie | 13 |
1. Chemia fosforanów wapnia | 15 |
1.1. Wstęp | 15 |
1.2. Apatyty | 16 |
1.3. Fluoroapatyty | 18 |
1.4. Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów | 20 |
2. Chemia szkliwa | 22 |
2.1. Cechy ogólne | 22 |
2.2. Rozwój białek szkliwa | 22 |
2.3. Organiczne składniki dojrzałego szkliwa | 24 |
2.4. Nieorganiczne składniki szkliwa | 26 |
3. Chemia zębiny i kości | 29 |
3.1. Wstęp | 29 |
3.2. Kolagen | 31 |
3.3. Proteoglikany | 33 |
3.4. Fosfoproteiny | 34 |
3.5. Białka zawierające kwas y-karboksyglutaminowy (białka Gla) | 35 |
3.6. Białka niekolagenowe | 35 |
3.7. Składniki niebiałkowe | 36 |
3.8. Składniki nieorganiczne | 36 |
3.9. Faza nieapatytowa | 37 |
3.10. Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu | 38 |
3.11. Cement | 38 |
4. Ślina | 40 |
4.1. Wstęp | 40 |
4.2. Rola śliny w ochronie przed próchnicą | 44 |
4.3. Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej | 45 |
4.4. Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją | 46 |
4.5. Działanie przeciwbakteryjne | 47 |
4.6. Bufory śliny | 46 |
4.7. Białka śliny | 49 |
4.7.1. Białka bogate w prolinę | 49 |
4.7.2. Stateryna | 49 |
4.7.3. Histatyny | 50 |
4.7.4. Laktoferyna | 51 |
4.7.5. Lizozym | 51 |
4.7.6. a-Amylaza ślinowa | 51 |
4.7.7. Immunoglobuliny śliny | 52 |
4.8. Jony wapnia i fosforanowe | 53 |
4.9. Inne składniki | 54 |
4.10. Ślina jako materiał diagnostyczny | 54 |
5. Płytka nazębna | 57 |
5.1. Błonka nabyta | 57 |
5.2. Płytka nazębna | 60 |
5.3. Płyn płytki nazębnej | 62 |
5.4. Macierz organiczna płytki nazębnej | 63 |
5.5. Bakterie płytki nazębnej | 64 |
5.6. Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej | 67 |
6. Kamień nazębny | 72 |
7. Choroby przyzębia | 75 |
7.1. Wstęp | 75 |
7.2. Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis) | 76 |
8. Kalcyfikacja zębiny i szkliwa | 80 |
8.1. Wstęp | 80 |
8.2. Utworzenie zarodka kryształu | 81 |
8.3. Kalcyfikacja | 82 |
8.4. Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów | 86 |
8.5. Kalcyfikacja szkliwa | 87 |
9. Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor | 89 |
9.1. Wstęp | 89 |
9.2. Fluorofosforany | 90 |
9.3. Związki organiczne fluoru | 91 |
9.4. Pobieranie i wydalanie jonów fluoru | 92 |
9.5. Rozmieszczenie fluorków w ustroju | 93 |
9.6. Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów | 95 |
10. Fluor a ubytki próchnicze | 96 |
10.1. Wstęp | 96 |
10.2. Fluor w ślinie i płytce nazębnej | 96 |
10.3. Źródła fluoru w płytce nazębnej | 97 |
10.4. Wiązanie fluoru w płytce nazębnej | 98 |
10.5. Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii | 99 |
10.6. Fluor a „rozpuszczalność" zębów | 100 |
10.7. Fluor i węglany w ubytkach szkliwa | 101 |
10.8. Kliniczne oznaki remineralizacji | 102 |
11. Biochemiczne aspekty ubytków zębowych | 108 |
11.1. Wstęp | 108 |
11.2. Początkowe uszkodzenie szkliwa | 111 |
11.3. Próchnica zębiny i zapalenie miazgi | 114 |
11.4. Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych | 118 |
11.5. Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków | 119 |
11.6. Rola bakterii w próchnicy | 126 |
11.7. Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych | 129 |
11.8. Dieta a próchnica | 133 |
Piśmiennictwo | 135 |
Piśmiennictwo | 138 |
Skorowidz | 148 |