POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Temat odżywiania, treningów i idealnego ciała oraz presja, by sylwetka odpowiadała określonemu kanonowi piękna, budzą wiele emocji, szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy social media nieustannie bombardują nas zdjęciami szczupłych, wysportowanych osób, modnymi dietami i treningami gwarantującymi natychmiastowy efekt odchudzający. Niestety takie wyidealizowane obrazki często wpływają na pojawienie się negatywnych emocji w stosunku do własnego ciała, co w konsekwencji może prowadzić do błędnego podejścia do odżywiania i nieprawidłowej relacji z jedzeniem.
„Psychodietetyka dla każdego, czyli o zdrowej relacji z jedzeniem”, to książka dla osób, które:
• nie są zadowolone z wyglądu swojego ciała,
• czują negatywne emocje w stosunku do jedzenia,
• boją się wielu produktów i są zagubione w gąszczu informacji na temat tego, co można, a czego nie można jeść,
• zajadają emocje,
• traktują odżywianie zero-jedynkowo: albo są na ścisłej diecie albo mają okres „dyspensy”,
• podejmowały wiele prób odchudzania, ale stale dopadał je efekt jojo,
• mają trudność w zmianie swoich nawyków żywieniowych na lepsze.
Publikacja dedykowana jest również dietetykom i studentom dietetyki, którzy chcą zgłębić swoją wiedzę z zakresu psychodietetyki oraz poznać ciekawostki i narzędzia, mogące ułatwić im pracę z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem.
Autorki są specjalistkami z zakresu żywienia: Joanna Jurek – doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją immunologia i żywienie człowieka, jako pasjonatka badań naukowych przedstawia w książce najnowsze fakty i ciekawostki dotyczące dietetyki i psychologii żywienia; Kinga Wittenbeck – dietetyczka, psychodietetyczka, dzięki doświadczeniu w pracy z pacjentami z zaburzoną relacją z jedzeniem, wspiera czytelników na płaszczyźnie psychologicznej i psychodietetycznej na drodze do osiągnięcia zdrowej relacji z jedzeniem.
Rok wydania | 2024 |
---|---|
Liczba stron | 300 |
Kategoria | Psychologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-01-23574-1 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Psychodietetyka
do koszyka
Psychodietetyka, czyli jak przestać...
do koszyka
Psychodietetyka, czyli jak wyjść z...
do koszyka
Dla ciebie księżyc
do koszyka
Dla ciebie księżyc
do koszyka
Dla ciebie nawet
do koszyka
Dla ciebie nawet
do koszyka
Dla Ciebie nie istnieje
do koszyka
Dla Ciebie wszystko
do koszyka
Spis treści
Wprowadzenie | 23 |
Skala globalna otyłości i trend do odchudzania | 23 |
Dieta odchudzająca – panaceum na otyłość? | 25 |
Efekty odchudzania i jego wpływ na zdrowie psychiczne / samopoczucie | 26 |
Wyzwanie: jak zachować odpowiednią masę ciała, żyjąc w świecie, który na każdym kroku zachęca nas do jedzenia? | 28 |
Czego uczą nas media? Czyli o nierealistycznych oczekiwaniach i zakrzywionym obrazie „idealnej” rzeczywistości | 29 |
Rola jedzenia: pokarm dla ciała i duszy | 32 |
Rola fizjologiczna | 32 |
Rola psychologiczna | 33 |
Odczuwanie emocji a zdrowie jelit | 34 |
Jak odróżnić głód emocjonalny od fizycznego? | 35 |
Jedzenie emocjonalne | 39 |
Jedzenie emocjonalne i tendencja do przejadania się | 41 |
Odczuwanie emocji podczas zaburzeń odżywiania | 41 |
Dlaczego mamy tendencję do przejadania się? | 42 |
Jak unikać okazji związanych z przejadaniem się? | 44 |
Przypadek szczególny: kompulsywne objadanie się | 46 |
Skąd się biorą epizody kompulsywnego objadania się i jak sobie z nimi radzić? | 46 |
Skale głodu | 49 |
Ryzyko zdrowotne związane z jedzeniem pod wpływem emocji | 51 |
Wpływ zaburzeń odżywiania na zdrowie jamy ustnej | 53 |
Zasoby psychoenergetyczne | 55 |
Chcieć to móc, czyli największe kłamstwo naszych czasów | 56 |
Jedzenie uważne – praktyka mindful eating | 60 |
Czym jest uważne jedzenie? | 60 |
Związki snu z jedzeniem – ciekawostka | 65 |
Stan emocjonalny a wybory żywieniowe | 66 |
Czy cechy osobowości mogą wpływać na Twoje wybory żywieniowe? – ciekawostka | 67 |
Rola cech osobowości w wyborze żywności i zachowaniu zdrowia | 67 |
Typ osobowości a rodzaj diety | 69 |
Co Twoje ulubione potrawy mówią o Tobie? | 70 |
Co Twój ulubiony produkt spożywczy mówi o Tobie? | 71 |
Dieta dla zdrowia i ducha | 75 |
Uczucie sytości na diecie kluczem do satysfakcji i długoterminowych wyników. Co wpływa na uczucie sytości? | 75 |
Żywność – skład jakościowy pokarmów | 75 |
Cechy charakterystyczne pokarmów o wysokiej sytości | 75 |
Żywność – forma podania | 76 |
Żywność – kolejność spożywanych pokarmów w ramach jednego posiłku | 77 |
Otoczenie – jedzenie w restauracji | 78 |
Otoczenie – oświetlenie pomieszczenia | 79 |
Rodzaj zastawy kuchennej – szklanki i butelki | 79 |
Rodzaj zastawy kuchennej – talerze | 79 |
Sposób podania żywności – kształt opakowań | 80 |
Sposób podania żywności – etykietowanie jej przez producentów | 80 |
Sposób podania żywności – wielkość opakowania | 81 |
Indywidualne preferencje – znajomość pokarmów i własne przekonania na ich temat | 81 |
Jak jedzenie pomaga w regulacji emocji? | 83 |
Jak poszczególne składniki odżywcze wpływają na funkcje mózgu? | 83 |
O neuroprzekaźnikach słów kilka | 86 |
Rola mikrobioty jelitowej w zachowaniu dobrego samopoczucia, czyli o istotnej roli mikroorganizmów w produkcji neurotransmiterów dietetycznych | 97 |
Przykłady bakterii uczestniczących w produkcji neurotransmiterów dietetycznych, czyli czego szukać w jogurtach i suplementach probiotycznych | 97 |
Mikrobiota jelitowa pomaga przyswajać i przetwarzać składniki pożywienia | 98 |
Mikrobiota jelitowa uczestniczy w produkcji witamin | 98 |
Mikrobiota jelitowa reguluje funkcje układu odpornościowego i wpływa na naszą odporność | 98 |
Dieta a skład i aktywność mikrobioty jelitowej | 99 |
Wpływ powszechnie znanych schematów odżywiania na dobrostan psychiczny i zdrowie | 100 |
Diety, które najlepiej wspomagają samopoczucie i zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne | 101 |
Czas na refleksję: czy kompozycja Twojego talerza wspiera Twój dobrostan? | 107 |
Manipulacja składnikami odżywczymi w ramach poszczególnych posiłków: co mówią o tym badania naukowe? | 110 |
Wartość energetyczna posiłków i pora ich spożywania | 110 |
Białko i węglowodany | 111 |
Tłuszcze i węglowodany | 111 |
Podjadanie – strategie działania | 113 |
Zrozumieć własne nastroje dietetyczne | 113 |
Podjadanie | 114 |
Jak sobie radzić z podjadaniem? | 115 |
Zachcianki dietetyczne: jak poradzić sobie z emocjonalną huśtawką nastrojów i smaków? | 119 |
Zachcianka dietetyczna jako informacja od Twojego ciała | 120 |
Co zjeść, jeśli czujesz… | 123 |
Smutek | 123 |
Stres i stany lękowe | 150 |
Zmęczenie | 166 |
Jak wypracować nawyki żywieniowe wspierające Twoje zdrowie i dobre samopoczucie? | 187 |
Skąd wzięły się Twoje nawyki? | 187 |
Przyzwyczajenia i przyjemności | 189 |
Skąd biorą się moje nawyki pod względem neurologicznym? | 190 |
Czym jest nagroda i jak ona działa? | 191 |
Czy kiedy chcę, to naprawdę chcę? | 192 |
Pętla nawyków | 194 |
Wskazówki | 194 |
Zwyczaj | 196 |
Nagroda | 196 |
Jak skutecznie zmienić zwyczaj? | 197 |
Jak rozpoznać, czy Twój nawyk jest kompulsywny? | 198 |
Zdefiniuj własne kompulsywne zachowanie | 199 |
Daj sobie czas na emocjonalny cykl zmiany | 200 |
Jak dokładnie wygląda proces zmiany? | 201 |
Etapy emocjonalnego cyklu zmiany | 204 |
Pierwsza pomoc w przypadku nawrotów do starych przyzwyczajeń | 207 |
Motywacja – czy aby na pewno warto na niej polegać w procesie zmiany? | 210 |
O motywacji słów kilka | 210 |
Na drodze do skutecznej zmiany – sprawdzone strategie | 213 |
Twój przewodnik po zmianie – kompas życia i wizja siebie z przyszłości | 213 |
Perfekcjonizm | 218 |
Różnica między perfekcjonizmem a wysokimi standardami | 218 |
Mit perfekcyjności | 219 |
Jak poradzić sobie z perfekcjonizmem? | 220 |
Praktykuj zasadę 80 : 20 | 223 |
Trenuj uważność | 225 |
Uważność a nawyki | 226 |
Zachwyć się – tak po prostu | 227 |
Uziemianie | 229 |
Lista zysków i strat | 229 |
Afirmacje i myśli wspierające proces zmiany | 234 |
Zobowiązania przed innymi osobami | 236 |
Przejmij kontrolę nad swoim odżywianiem: jak zaplanować posiłki na własnych zasadach i według własnych preferencji? | 239 |
Wartość energetyczna diety, czyli ile kalorii powinniśmy spożywać | 239 |
Planujesz zredukować wagę? Utrzymuj deficyt kaloryczny – ale rób to z głową! | 239 |
Kontroluj wielkość porcji | 240 |
Inwestuj w odżywcze kalorie | 240 |
Skala ANDI jako wyznacznik odżywczej żywności | 241 |
Postaw na obecność warzyw w każdym posiłku | 242 |
Owoce jako doskonały sposób na wzmocnienie i osłodzenie sobie życia | 246 |
Węglowodany złożone jako pełnowartościowe źło energii i błonnika | 250 |
Przykłady zbóż o największej wartości odżywczej | 251 |
Białko dla lepszej regeneracji i zwiększonej sytości | 255 |
Źródła białka w diecie: pokarmy mleczne i ich roślinne zamienniki | 255 |
Źródła białka w diecie: jaja kurze | 259 |
Źródła białka w diecie: mięso zwierzęce | 260 |
Źródła białka w diecie: ryby i owoce morza | 262 |
Tłuszcze – spożywane z umiarem | 265 |
Źródła tłuszczów diecie: oleje roślinne | 267 |
Źródła tłuszczów diecie: orzechy i nasiona roślin | 270 |
Wykorzystaj potencjał superfoods dla lepszego samopoczucia i zdrowia | 273 |
Przykłady superfoods o największym potencjale prozdrowotnym | 274 |
Zakończenie procesu odchudzania. Jakie strategie pomogą Ci utrzymać wymarzoną sylwetkę? | 279 |
Na zakończenie | 283 |
Bibliografia | 285 |
Skorowidz | 295 |