POLECAMY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Bioanalityka, to interdyscyplinarna dziedzina wiedzy, która stanowi szybko rozwijający się obecnie dział chemii analitycznej. Bioanaliza zaczyna odgrywać kluczową rolę w szybko rozwijających się dziedzinach współczesnej bionauki w ramach genomiki, proteomiki, metabolomiki, lipidomiki i innych. Umiejętność doboru odpowiednich metod i narzędzi, w zależności od rodzaju podejmowanego problemu, jest niezwykle ważne i często decyduje o powodzeniu zarówno kolejnych etapów jak i całości badań.
Duże zainteresowanie bioanalityką, w tym kształcenie na poziomie przedmiotów podstawowych i specjalnościowych, jak również funkcjonowanie specjalności „Bioanalityka” na wielu uczelniach, potrzeby laboratoriów klinicznych czy medycyny sądowej, czy kontroli jakości produktów spożywczych i żywności, skłoniły redaktorów naukowych do przygotowania niniejszej książki. Przedstawione w niej zagadnienia będą przydatne studentom i pracownikom naukowym, pracownikom laboratoriów badawczych również z pokrewnych dziedzin.
Książka ta jest opracowaniem zbiorowym, w którym znakomici specjaliści z różnych ośrodków naukowych i badawczych w Polsce przedstawili – potencjał, aplikacje kliniczne i środowiskowe oraz perspektywy dalszego rozwoju bioanalityki.
„Publikacja została przygotowana przez znakomitych analityków o dużym doświadczeniu, często na podstawie przeprowadzanych własnych badań. Podręcznik uwzględnia praktycznie wszystkie aspekty bioanalityki. Prezentuje zarówno zagadnienia teoretyczne związane z interdyscyplinarnym charakterem bioanalityki (badania medyczne i farmaceutyczne, analizę produktów spożywczych i żywnościowych, analizę surowców naturalnych jako źródła substancji aktywnych biologicznych, badania środowiskowe), jak i przedstawia możliwości i potencjalne aplikacje metodologiczne. Jako chemik analityk jestem przekonany, że podręcznik będzie pomocny zarówno studentom i pracownikom naukowym uniwersytetów i politechnik oraz praktykom pracujących w różnego typu laboratoriach medycznych, farmaceutycznych czy środowiskowych. Zaletą książki jest krytyczne podejście do prezentowanego materiału, omawiane są zarówno zalety jak i ograniczenia poszczególnych metodyk analitycznych. W wielu rozdziałach przedstawione zostały tendencje rozwojowe w danej technice analitycznej, np. miniaturyzację stosowanej aparatury badawczej (lab-on-chip).”
Z recenzji prof. Waldemara Wardenckiego
Pierwszy tom składa się z dwóch części:
Część A Bioanaliza jako źródło informacji dla diagnostyki, terapii medycznej i dla celów sądowych
CZĘŚĆ B Surowce naturalne jako źródło substancji biologicznie aktywnych
Rok wydania | 2020 |
---|---|
Liczba stron | 450 |
Kategoria | Chemia analityczna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-21287-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Bioanalityka. Tom II
do koszyka
Tom 2. Bajki z sukcesem w tle
do koszyka
Tom Clancy's Ghost Recon: Advanced...
do koszyka
Tom Clancy's Ghost Recon: Advanced...
do koszyka
Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands -...
do koszyka
Spis treści
Wykaz podstawowych skrótów XIX | |
Część I | 1 |
Bioanaliza jako źródło informacji dla diagnostyki, terapii medycznej i dla celów sądowych | 1 |
1. Bioanalityka w transformacji in vitro i in vivo związków biologicznie aktywnych dla potrzeb diagnostyki biomedycznej | 3 |
1.1. Wprowadzenie | 3 |
1.2. Metabolizm związków biologicznie aktywnych | 3 |
1.3. Terapeutyczne monitorowanie leków | 4 |
1.4. Metody analityczne w oznaczaniu i identyfikacji leków w próbkach biologicznych | 6 |
1.5. Dwuwymiarowa chromatografia cieczowa w analizie leków | 8 |
1.6. Zastosowanie elektrochemii oraz spektrometrii mas w naukach „-omicznych” | 13 |
1.7. Biologiczne systemy in vitro do badaniametabolizmu leków | 17 |
1.8. Podsumowanie | 18 |
Podziękowanie | 19 |
Piśmiennictwo | 19 |
2. Badania proteomiczne w diagnostyce chorób neurodegeneracyjnych | 23 |
2.1. Wprowadzenie | 23 |
2.2. Podstawy biologiczne chorób neurodegeneracyjnych | 23 |
2.3. Spektrometria mas (MS) w analizie proteomicznej | 25 |
2.3.1. Strategie w identyfikacji białek | 25 |
2.4. Zastosowanie analizy proteomicznej w badaniach nad schorzeniami neurodegeneracyjnymi | 29 |
2.5. Podsumowanie | 30 |
Piśmiennictwo | 30 |
3. Bioanalityka medyczna – techniki separacyjne w diagnostyce medycznej chorób neurologicznych i zaburzeń na wybranych przykładach | 33 |
3.1. Wprowadzenie | 33 |
3.2. Potencjał bioanalityki medycznej | 34 |
3.3. Klasyfikacja technik bioanalitycznych | 35 |
3.3.1. Techniki separacyjne w diagnostyce medycznej chorób neurologicznych i zaburzeń na wybranych przykładach | 36 |
3.4. Podsumowanie | 40 |
Piśmiennictwo | 40 |
4. Oznaczanie substancji endogennych w matrycach biologicznych | 43 |
4.1. Wprowadzenie | 43 |
4.2. Krew | 44 |
4.3. Mocz | 45 |
4.4. Tkanki | 48 |
4.5. Ślina | 50 |
4.6. Wydychane powietrze | 51 |
4.7. Niekonwencjonalne matryce biologiczne w badaniach bioanalitycznych | 52 |
4.8. Podsumowanie | 54 |
Piśmiennictwo | 54 |
5. Analityka oligonukleotydów antysensownych | 57 |
5.1. Wprowadzenie | 57 |
5.2. Oligonukleotydy antysensowne | 57 |
5.3. Przygotowanie próbek oligonukleotydów antysensownych do analiz chromatograficznych | 58 |
5.3.1. Strącanie białek | 58 |
5.3.2. Rozkład enzymatyczny | 58 |
5.3.3. LLE | 59 |
5.3.4. SPE | 59 |
5.3.5. Hybrydyzacja | 60 |
5.4. Analiza chromatograficzna oligonukleotydów antysensownych | 61 |
5.4.1. IP RP HPLC | 61 |
5.4.2. IEC | 63 |
5.4.3. HILIC | 63 |
5.4.4. SEC | 64 |
5.5. Oznaczanie oligonukleotydów antysensownych | 65 |
5.6. Podsumowanie | 69 |
Podziękowanie | 69 |
Piśmiennictwo | 69 |
6. Analityczna ocena metabolizmu fosfolipidów w warunkach fizjologii i patologii | 73 |
6.1. Wprowadzenie | 73 |
6.2. Ocena lipidomu jako źródła informacji o fizjologii lub patofizjologii komórki i organizmu | 73 |
6.3. Metabolizm fosfolipidów | 73 |
6.4. Przygotowanie materiału biologicznego do analizy fosfolipidów i ich metabolitów | 75 |
6.5. Podejście analityczne do oceny profilu fosfolipidowego w ujęciu klasycznym i wielkoskalowym | 77 |
6.6. Oznaczanie kwasów tłuszczowych (fosfolipidowych i wolnych) | 79 |
6.7. Ocena procesu peroksydacji fosfolipidów | 82 |
6.8. Ocena metabolizmu fosfolipidów zachodzącego z udziałem enzymów | 84 |
6.8.1. Endokanabinoidy | 84 |
6.8.2. Eikozanoidy | 86 |
6.9. Podsumowanie | 88 |
Piśmiennictwo | 88 |
7. Lipidomika – strategie analityczne i zastosowania | 91 |
7.1. Wprowadzenie | 91 |
7.2. Lipidomika | 92 |
7.2.1. Lipidy – struktura chemiczna | 92 |
7.2.2. Techniki oznaczeń końcowych wykorzystywane w lipidomice | 94 |
7.2.3. Techniki przygotowania próbki w lipidomice | 97 |
7.2.4. Strategie analityczne w lipidomice na podstawie spektrometrii mas | 98 |
7.2.5. Lipidomika niecelowana – analiza danych | 99 |
7.3. Lipidomika – zastosowania | 102 |
7.3.1. Lipidomika gronkowca złocistego Staphylococcus aureus | 102 |
7.3.2. Lipidomika mleka kobiecego | 107 |
7.4. Podsumowanie | 108 |
Piśmiennictwo | 108 |
8. Lipidomika w otyłości olbrzymiej 113 | |
8.1. Wprowadzenie | 113 |
8.2. Otyłość olbrzymia – paradoks rozwoju cywilizacyjnego | 113 |
8.3. Lipidy – obszar potencjalnych badań związków bioaktywnych | 114 |
8.3. Ocena zmian profilu kwasów tłuszczowych w surowicy i tkance tłuszczowej u pacjentów z otyłością olbrzymią | 117 |
8.4. Identyfikacja nieznanych lub mało poznanych grup kwasów tłuszczowych – ich rola w patogenezie otyłości olbrzymiej | 121 |
8.5. Podsumowanie | 126 |
Podziękowanie | 126 |
Piśmiennictwo | 126 |
9. Oznaczanie zasadowych leków psychotropowych w płynach biologicznych i tkankach metodą RP-HPLC 129 | |
9.1. Wprowadzenie | 129 |
9.2. Przygotowanie próbek | 131 |
9.2.1. Wirowanie | 131 |
9.2.2. Wytrącanie białka | 131 |
9.2.3. Ekstrakcja ciecz–ciecz | 132 |
9.2.4. Dyspersyjna mikroekstrakcja ciecz–ciecz | 133 |
9.2.5. Ekstrakcja ciało stałe–ciecz | 134 |
9.2.6. Ekstrakcja do fazy stałej | 135 |
9.2.7. Mikroekstrakcja | 136 |
9.2.8. Ekstrakcja wspomagana mikrofalami | 136 |
9.2.9. QuEChERS | 137 |
9.3. RP-HPLC | 137 |
9.3.1. Fazy ruchome zawierające wodę i modyfikator organiczny | 137 |
9.3.2. Fazy ruchome zawierające dodatek soli | 137 |
9.3.3. Fazy ruchome o niskich wartościach pH | 137 |
9.3.4. Fazy ruchome o odczynie zasadowym | 141 |
9.3.5. Fazy ruchome z dodatkiem blokerów grup silanolowych | 141 |
9.3.6. Fazy stacjonarne | 141 |
9.3.7. Rozdzielanie enancjomerów leków psychotropowych | 143 |
9.4. Podsumowanie | 143 |
Piśmiennictwo | 143 |
10. Badania substancji psychoaktywnych stosowanych w dopingu: metody przesiewowe i potwierdzeniowe | 147 |
10.1. Wprowadzenie | 147 |
10.2. Procedury przesiewowe (ITP) | 149 |
10.2.1. Substancje nieprogowe | 149 |
10.2.2. Substancje progowe | 150 |
10.3. Procedury potwierdzeniowe (CPs) | 150 |
10.3.1. Substancje nieprogowe – jakościowe procedury potwierdzeniowe | 150 |
10.3.2. Substancje progowe – ilościowe procedury potwierdzeniowe | 151 |
10.4. Badania substancji psychoaktywnych | 151 |
10.4.1. Metody przesiewowe (ITP) dla substancji psychoaktywnych | 151 |
10.4.2. Metody potwierdzeniowe (CPs) dla substancji psychoaktywnych | 152 |
10.4.3. Pochodne fenyloetyloaminy – modyfikacje | 153 |
10.4.4. Kokaina – interpretacja i czas | 155 |
10.4.5. Morfina i inne środki opioidowe – złożoność metabolizmu | 157 |
10.4.6. Δ9-tetrahydrokanabinol (THC) i syntetyczne kanabinoidy | 159 |
10.4.7. Kilka słów o efedrynach – biotransformacja | 160 |
10.5. Podsumowanie | 160 |
Piśmiennictwo | 161 |
11. Techniki separacyjne w analizie materiału biologicznego na zawartość wybranych związków siarki | 163 |
11.1. Wprowadzenie | 163 |
11.2. Rola w organizmie | 163 |
11.2.1. Niskocząsteczkowe tiole | 163 |
11.2.2. Tiolakton homocysteiny i jego metabolity | 164 |
11.2.3. Albumina i koenzym A | 165 |
11.2.4. Tiosiarczany, siarkowodór i produkty jego przemiany | 166 |
11.3. Problemy towarzyszące oznaczaniu związków siarki | 166 |
11.3.1. Najczęściej analizowany materiał biologiczny | 166 |
11.3.2. Pobieranie i przechowywanie próbek | 167 |
11.3.3. Przygotowanie próbki do analizy | 168 |
11.4. Zastosowanie technik separacyjnych do oznaczania wybranych związków siarki | 174 |
11.4.1. Chromatografia cieczowa | 175 |
11.4.2. Elektroforeza kapilarna | 176 |
11.4.3. Chromatografia gazowa | 177 |
11.5. Podsumowanie | 178 |
Piśmiennictwo | 178 |
12. Zastosowanie chromatografii planarnej w analizie farmaceutycznej i klinicznej | 181 |
12.1. Wprowadzenie | 181 |
12.2. Monitorowanie leków | 182 |
12.3. Wyznaczanie parametrów farmakokinetycznych | 184 |
12.4. Analiza szlaków metabolicznych | 185 |
12.5. Badania przesiewowe w ramach analizy toksykologicznej | 185 |
12.6. Badania czystości enancjomerów | 188 |
12.7. Chromatografia planarna w toksykologii sądowej | 191 |
12.8. Podsumowanie | 193 |
Piśmiennictwo | 193 |
13. Lotne związki organiczne wytwarzane w matrycach biologicznych 197 | |
13.1. Wprowadzenie | 197 |
13.2. Lotne związki organiczne wydzielane przez bakterie | 198 |
13.2.1. Węglowodory | 199 |
13.2.2. Ketony | 199 |
13.2.3. Aldehydy | 199 |
13.2.4. Estry | 199 |
13.2.5. Związki zawierające azot | 199 |
13.2.6. Związki siarki | 200 |
13.2.7. Kwasy organiczne | 200 |
13.2.8. Alkohole, fenole i związki aromatyczne | 200 |
13.2.9. Związki nieorganiczne | 201 |
13.3. LZO jako potencjalne markery chorób | 203 |
13.3.1. Próbki kału | 203 |
13.3.2. Próbki moczu | 203 |
13.3.3. Zainfekowane tkanki | 203 |
13.3.4. Ślina jako matryca w badaniach LZO | 204 |
13.3.5. Potencjalne biomarkery w ślinie | 204 |
13.4. Wydychane powietrze | 205 |
13.5. Podsumowanie | 206 |
Podziękowanie | 206 |
Piśmiennictwo | 207 |
14. Mleko ludzkie a ksenobiotyki | 211 |
14.1. Wprowadzenie | 211 |
14.2. Mleko ludzkie | 211 |
14.3. Zanieczyszczenia środowiskowe | 212 |
14.3.1. Zanieczyszczenia organiczne | 213 |
14.3.2. Metale ciężkie | 216 |
14.3.3. Farmaceutyki | 216 |
14.3.4. Mikotoksyny | 218 |
14.4. Oznaczanie ksenobiotyków w mleku | 219 |
14.5. Podsumowanie | 219 |
Piśmiennictwo | 220 |
15. Wybrane metody instrumentalne w datowaniu plam krwawych dla celów sądowych | 223 |
15.1. Wprowadzenie | 223 |
15.2. Procesy fizykochemiczne towarzyszące degradacji plam krwawych | 225 |
15.3. Metody spektroskopowe wykorzystywane w datowaniu plam krwawych | 226 |
15.3.1. Analiza barwy i spektroskopia UV-Vis | 227 |
15.3.2. Pomiary czasów życia fluorescencji | 230 |
15.3.3. Spektroskopia wibracyjna | 231 |
15.4. Redefiniując problem czasu – zmodyfikowana metodyka datowania względnego | 234 |
15.4.1. Czynniki wpływające na mechanizmy starzeniowe krwi | 234 |
15.4.2. Datowanie śladów krwawych jako problem porównawczy – nowe ujęcie datowania względnego | 235 |
15.5. Podsumowanie | 236 |
Piśmiennictwo | 236 |
16. Badania materiału pochodzenia biologicznego metodami spektrometrii wibracyjnej 239 | |
16.1. Wprowadzenie | 239 |
16.2. Mikrospektroskopia ramanowska w badaniach komórek i tkanek organizmu żywego | 239 |
16.2.1. Mikrospektroskopia ramanowska w badaniach komórek organizmu ludzkiego | 239 |
16.2.2. Dwuwymiarowa analiza korelacyjna w badaniach komórek organizmu ludzkiego | 241 |
16.2.3. Analiza patologicznych erytrocytów w zakażeniu pasożytniczym i bakteryjnym | 242 |
16.2.4. Mikrospektroskopia ramanowska w badaniach zdrowej tkanki mózgowej | 243 |
16.2.5. Mikrospektroskopia ramanowska w badaniach epileptycznej tkanki mózgowej | 243 |
16.3. Badania papieru piśmiennego dla celów kryminalistycznych | 244 |
16.3.1. Starzenie się papieru | 245 |
16.3.2. Metody spektrometryczne badania papieru | 246 |
16.3.3. Różnicowanie próbek papieru na podstawie stanu ich zachowania – badania modelowe | 247 |
16.4. Podsumowanie | 250 |
Piśmiennictwo | 251 |
17. Analiza włosów i jej możliwe zastosowania | 253 |
17.1. Wprowadzenie | 253 |
17.2. Budowa włosa | 254 |
17.3. Cykl życia włosa | 255 |
17.4. Analiza pierwiastkowa włosów jako alternatywa w stosunku do badania krwi i moczu | 255 |
17.5. Przygotowanie próbek włosów przed etapem analizy pierwiastkowej | 257 |
17.6. Różne aspekty wykorzystania włosów ludzkich | 259 |
17.7. Podsumowanie | 270 |
Piśmiennictwo | 270 |
18. Bioobrazowanie pierwiastków w tkankach klinicznych techniką LA-ICPMS | 273 |
18.1. Wprowadzenie | 273 |
18.2. Aspekty techniczne analizy próbek klinicznych | 274 |
18.3. Kalibracja w metodzie LA-ICPMS | 274 |
18.4. Bioobrazowanie pierwiastków w próbkach klinicznych | 275 |
18.4.1. Badanie błony śluzowej jamy ustnej po implantacji zęba | 275 |
18.4.2. Badanie naczyń krwionośnych pobranych od chorych na miażdżycę | 278 |
18.4.3. Badanie migracji pierwiastków z wypełnień stomatologicznych do tkanek twardych zębów: szkliwo i zębina | 280 |
18.5. Podsumowanie | 283 |
Piśmiennictwo | 283 |
19. Oznaczanie w materiale biologicznym produktów przemian metabolicznych wybranych mutagennych i kancerogennych związków organicznych powstających w termicznie przetwarzanej żywności | 287 |
19.1. Wprowadzenie | 287 |
19.2. Heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) | 287 |
19.2.1. Aktywność mutagenna i kancerogenna heterocyklicznych amin aromatycznych | 288 |
19.2.2. Narażenie człowieka na HAA | 288 |
19.2.3. Oznaczanie HAA, ich metabolitów i adduktów w materiale biologicznym | 289 |
19.3. Akrylamid (AA) | 293 |
19.3.1. Aktywność biologiczna akrylamidu | 294 |
19.3.2. Oznaczanie AA i produktów jego przemian metabolicznych w materiale biologicznym | 294 |
19.4. Podsumowanie | 295 |
Piśmiennictwo | 296 |
20. Wybrane rośliny lecznicze jako źródło związków biologicznie aktywnych | 301 |
20.1. Wprowadzenie | 301 |
20.2. Materiał roślinny jako surowiec | 302 |
20.3. Pierwotne i wtórne metabolity roślinne | 303 |
20.3.1. Charakterystyka olejków eterycznych i sposoby ich pozyskiwania | 306 |
20.3.2. Polifenole – źródła pochodzenia i właściwości | 308 |
20.3.3. Alkaloidy roślinne | 310 |
20.3.4. Saponiny jako związki biologicznie aktywne | 311 |
20.4. Ważniejsze metodyki wyodrębniania i oznaczania substancji czynnych w surowcach roślinnych | 313 |
20.5. Podsumowanie | 315 |
Piśmiennictwo | 316 |
21. Analizy metabolomiczne naturalnych surowców leczniczych | 319 |
21.1. Wprowadzenie | 319 |
21.2. Metody analityczne w analizie związków biologicznie czynnych pochodzenia naturalnego | 319 |
21.3. Surowce naturalne o potencjalnych właściwościach leczniczych | 320 |
21.3.1. Aloes | 320 |
21.3.2. Cannabis sativa | 322 |
21.3.3. Lucilia sericata | 323 |
21.3.4. Chorthippus spp | 325 |
21.3.5. Tran | 326 |
21.3.6. Miód manuka | 327 |
21.4. Podsumowanie | 328 |
Piśmiennictwo | 329 |
22. Flawonoidy chiralne – metody enancjoseparacji i wydzielania mieszanin polifenoli | 333 |
22.1. Wprowadzenie | 333 |
22.2. Flawonoidy – budowa i podział | 334 |
22.3. Enancjomery flawonoidów – w bioanalityce | 334 |
22.3.1. Analityka chiralnych flawonoidów | 336 |
22.4. Analityka mieszanin flawonoidów niechiralnych | 341 |
22.4.1. Wydzielanie polifenoli z materiału roślinnego | 341 |
22.4.2. Oczyszczanie ekstraktów roślinnych | 343 |
22.4.3. Oznaczanie polifenoli w ekstraktach roślinnych | 344 |
22.5. Podsumowanie | 345 |
Piśmiennictwo | 345 |
23. Oznaczanie związków fenolowych pochodzenia roślinnego w próbkach biologicznych | 349 |
23.1. Wprowadzenie | 349 |
23.2. Ogólna charakterystyka związków fenolowych pochodzenia roślinnego | 349 |
23.2.1. Właściwości przeciwutleniające | 349 |
23.2.2. Biodostępność i bioprzyswajalność | 351 |
23.3. Metody analityczne stosowane do oznaczania związków fenolowych w materiałach biologicznych | 353 |
23.3.1. Przygotowanie próbek do analizy | 353 |
23.3.2. Metody oznaczania związków fenolowych | 354 |
23.4. Podsumowanie | 361 |
Piśmiennictwo | 361 |
Część II 299 | |
Surowce naturalne jako źródło substancji biologicznie aktywnych | 299 |
24. Chromatografia cienkowarstwowa w analizie substancji roślinnych 363 | |
24.1. Wprowadzenie | 363 |
24.1.1. Techniki jednowymiarowe | 364 |
24.1.2. Techniki wielowymiarowe | 365 |
24.1.3. Inne techniki planarne | 366 |
24.2. Chromatograficzny „odcisk palca” substancji roślinnych metodą TLC | 367 |
24.3. Techniki przetwarzania obrazu w analizie ekstraktów roślinnych metodą TLC | 369 |
24.4. Badanie właściwości antyoksydacyjnych metodą chromatografii cienkowarstwowej | 369 |
24.5. Detekcja inhibitorów wybranych enzymów | 372 |
24.5.1. Wykrywanie inhibitorów acetyloi butyrylocholinoesterazy | 372 |
24.5.2. Wykrywanie inhibitorów α- i β-glukozydazy | 374 |
24.5.3. Wykrywanie inhibitorów innych enzymów | 374 |
24.6. Detekcja związków o działaniu bakteriobójczym | 375 |
24.6.1. Metody bioautograficzne | 376 |
24.6.2. Szczepy bakteryjne stosowane w detekcji bioautograficznej | 376 |
24.6.3. Dokumentacja bioautogramów i analiza danych | 378 |
24.6.4. Zastosowanie analityczne metod bioautograficznych | 379 |
24.7. Podsumowanie | 382 |
Piśmiennictwo | 383 |
25. Mechanizmy obronne roślin i kompromis ewolucyjny: analityka na styku chemii i biologii | 389 |
25.1. Wprowadzenie | 389 |
25.2. Mechanizmy obronne roślin | 389 |
25.3. Metabolity wtórne i rola analityki chemicznej w badaniu kompromisu ewolucyjnego | 392 |
25.4. Obrona chemiczna dzikich i uprawnych gatunków pomidorów | 394 |
25.5. Podsumowanie | 397 |
Piśmiennictwo | 397 |
26. Metalonanomateriały w matrycach biologicznych | 401 |
26.1. Wprowadzenie | 401 |
26.2. Metalonanomateriały oraz ich występowanie w matrycach biologicznych | 402 |
26.2.1. Występowanie w tkankach roślinnych | 402 |
26.2.2. Nanomateriały teranostyczne | 403 |
26.3. Obrazowanie metalonanomateriałów w tkankach roślinnych i materiałach fizjologicznych | 404 |
26.3.1. Techniki mikroskopowe | 404 |
26.3.2. Techniki spektroskopowe/spektrometryczne | 405 |
26.4. Charakteryzowanie metalonanomateriałów i ich form w tkankach roślinnych i materiałach fizjologicznych | 407 |
26.4.1. Techniki spektrometryczne/spektroskopowe (ICP-MS, ICP-OES, SP-ICP-MS, XANES, DLS) | 407 |
26.4.2. Techniki łączone (CE-/HPLC-/HDC-/FFF‑ICP- MS/OES) | 408 |
26.5. Podsumowanie | 411 |
Podziękowanie | 411 |
Piśmiennictwo | 411 |
27. Bioanalityka jako narzędzie wspomagające wytwarzanie żywności funkcjonalnej 415 | |
27.1. Wprowadzenie | 415 |
27.2. Wytwarzanie żywności funkcjonalnej | 415 |
27.3. Spektrometria mas w analizie związków biologicznie czynnych | 417 |
27.3.1. Identyfikacja niskocząsteczkowych związków selenu | 418 |
27.4. Podsumowanie | 426 |
Piśmiennictwo | 428 |
28. Skład chemiczny wosków powierzchniowych owadów: funkcje biologiczne i analityka | 431 |
28.1. Wprowadzenie | 431 |
28.2. Funkcje biologiczne wosków powierzchniowych owadów | 431 |
28.2.1. Ochrona przed utratą wody | 432 |
28.2.2. Chemiczna komunikacja; feromony | 432 |
28.2.3. Ochrona przed entomopatogennymi mikroorganizmami | 434 |
28.3. Analityka wosków powierzchniowych | 436 |
28.3.1. Ekstrakcja wosków powierzchniowych | 436 |
28.3.2. Rozdzielanie wosków na poszczególne grupy | 437 |
28.3.3. Analiza jakościowa i ilościowa | 437 |
28.4. Podsumowanie | 443 |
Piśmiennictwo | 444 |