INNE EBOOKI AUTORA
Praca zbiorowa
Format:
ibuk
Przed Państwem już czwarta edycja wybranych prac przygotowanych przez uczestników konferencji Wkraczając w Świat Nauki 2018. Publikacja zawiera zbiór artykułów naukowych poruszających rozmaite zagadnienia i problemy z obszaru nauk przyrodniczych i bioekonomii. W tym numerze czytelnicy znajdą m.in. opracowanie dotyczące charakterystyki kosztów generowanych przez choroby alergiczne, próbę odpowiedzi na pytania, czy zastosowanie mąk bezglutenowych wpływa na jakość ciasta biszkoptowo-tłuszczowego oraz czy wykorzystanie transglutaminazy poprawia jakość produktów bezglutenowych. Autorzy zaproponowali także wykorzystanie makuchów do produkcji batonów oraz drożdży gorzelniczych i piwnych jako dodatku do wytwarzania mieszanek pełnoporcjowych stosowanych w żywieniu kurcząt rzeźnych. W przedstawianych opracowaniach analizowano, jakie związki chemiczne w piwie wpływają na odczucia konsumentów, porównywano jakość sensoryczną piw domowych i komercyjnych. Rozważano także, czy wysiłek fizyczny ma wpływ na percepcję napojów izotonicznych o smaku pomarańczowym i cytrynowym. Dokonano oceny poziomu wiedzy i zachowań żywieniowych osób chorych na cukrzycę oraz charakterystyki nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w rybach.
Rok wydania | 2018 |
---|---|
Liczba stron | 223 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Immobilizacja naringinazy z Penicillium decumbens na magnetycznych nośnikach polisacharydowych | 9 |
Katarzyna Górska, Zbigniew Garncarek: Właściwości, zastosowanie oraz bioekonomiczne aspekty otrzymywania dihydroksyacetonu | 25 |
Joanna Jasnowska-Małecka, Natalia Wardaszka: Charakterystyka kosztów generowanych przez choroby alergiczne | 46 |
Aleksandra Koniec, Małgorzata Krzywonos: Możliwości wykorzystania produktów ubocznych przemysłu olejarskiego do produkcji batonów | 58 |
Katarzyna Król, Klaudia Kopczyńska, Alicja Ponder, Magdalena Gantner: Wpływ zastosowania mąk bezglutenowych na wybrane cechy jakościowe ciasta biszkoptowo-tłuszczowego | 67 |
Krzysztof Lutosławski, Remigiusz Olędzki, Łukasz Kiebel: Jakość sensoryczna piw jasnych górnej fermentacji produkcji domowej i komercyjnej | 77 |
Jarosław Maćków, Krzysztof Nowosielski: Wpływ automatyzowania procesów produkcyjnych na czystość powietrza w strefie produkcyjnej na przykładzie przedsiębiorstwa z branży medycznej | 90 |
Jacek Michalski, Wojciech Sąsiadek, Kamil Owsiany: Charakterystyka wybranych związków chemicznych odpowiedzialnych za cechy organoleptyczne piwa | 106 |
Natalia Możanowicz, Barbara Król, Maja Słupczyńska, Tomasz Hikawczuk, Kamil Sierżant, Martyna Wilk: Cechy metryczne przewodu pokarmowego oraz efekty produkcyjne kurcząt rzeźnych żywionych mieszankami pełnoporcjowymi zawierającymi drożdże gorzelnicze i piwne | 122 |
Bogdan Pachołek, Jędrzej Buca, Sylwia Sady: Wpływ wysiłku fizycznego na percepcję pomarańczowego i cytrynowego smaku napojów izotonicznych | 132 |
Karolina Pustułka, Edyta Kucharska, Wojciech Sąsiadek: Ocena sposobu żywienia i znajomości zagadnień związanych z cukrzycą wśród osób chorych na cukrzycę – badania wstępne | 142 |
Wojciech Sąsiadek, Jacek Michalski, Piotr Ulatowski: Charakterystyka nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w rybach | 161 |
Mateusz K. Świątek, Magdalena Zabochnicka-Świątek: Optymalizacja produkcji biomasy mikroglonów na cele energetyczne w przebiegu różnych sposobów odżywiania | 177 |
Ewa Walaszczyk, Krzysztof Nowosielski, Jarosław Maćków: Zastosowanie oprogramowania klasy BPMS w modelowaniu procesu warzenia brzeczki piwnej | 188 |
Aleksandra Wdowczyk: Testy toksyczności jako uzupełnienie monitoringu na składowiskach odpadów komunalnych | 201 |
Angelika Zys, Zbigniew Garncarek: Wykorzystanie transglutaminazy mikrobiologicznej do wytwarzania produktów bezglutenowych | 213 |