INNE EBOOKI AUTORA
Praca zbiorowa
Format:
ibuk
Przed Państwem już trzecia edycja wybranych prac przygotowanych przez uczestników konferencji Wkraczając w Świat Nauki 2017 w postaci publikacji zawierającej zbiór różnorodnych tematycznie artykułów naukowych poruszających rozmaite zagadnienia i problemy z obszaru nauk przyrodniczych i bioekonomii. Jest mi niezmiernie miło, że propozycja publikacji spotkała się z tak licznym odzewem wśród najmłodszych adeptów nauki, tj. studentów i doktorantów. To bardzo ważne, żeby zarówno studenci, jak i doktoranci jak najwcześniej aktywnie wchodzili w świat nauki, a uczestnictwo w konferencji i możliwość publikowania są dla nich pierwszym krokiem i doskonałą okazją, by zaistnieć w świecie naukowym. Jednocześnie po raz pierwszy prezentujemy wybrane prace uczestników drugiej edycji międzynarodowej konferencji naukowo-biznesowej InterNanoPoland, która odbyła się 22-23 czerwca 2017 r. w Katowicach. Tematyka tej konferencji obejmowała zastosowania nauki w przemyśle, zagadnienia funkcjonalizacji materiałów i ich użyteczności w medycynie, nowości w dziedzinach prawno-etycznych, najnowszej aparatury badawczej oraz możliwości rozwoju projektów badawczo-rozwojowych. Składam podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do powstania niniejszego opracowania. Wyrazy wdzięczności kieruję do Recenzentów, którzy poświęcili swój cenny czas na sporządzenie recenzji. Autorom publikacji życzę rozwijania pasji i wielu sukcesów naukowych.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 268 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Patrycja Bańkowska, Iwona Bryndal: „Zioła odchudzające” w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych | 9 |
Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Zastosowanie naringinazy w technologii soków i win | 20 |
Barbara Breza-Boruta, Magdalena Kroplewska, Agata Pastewska, Beata Szala: Źródła skażenia powietrza i zagrożenie szkodliwym bioaerozolem w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego | 31 |
Robert Hanczaruk: Bioindykacja zanieczyszczeń wód powierzchniowych z zastosowaniem mikrobiotestu Daphtoxkit | 43 |
Robert Hanczaruk: Spektrum ekologiczno-siedliskowe flory naczyniowej zwałowiska odpadów pogórniczych „Ruda” w Zabrzu-Biskupicach | 50 |
Robert Hanczaruk, Agnieszka Kompała-Bąba: Rewitalizacja miejskich przestrzeni nadrzecznych na przykładzie doliny Kłodnicy w Gliwicach | 64 |
Alicja Horanin, Iwona Bryndal: Konopie – substancje aktywne, właściwości lecznicze i zastosowanie | 76 |
Joanna Jasnowska-Małecka, Michał Wrzesiński: Kto stoi na straży bezpieczeństwa konsumenta z alergią pokarmową? | 85 |
Sylwia Kała, Karolina Gajda, Dorota Hudy: Analiza proliferacji i apoptozy komórek po promieniowaniu UV | 99 |
Magdalena Kroplewska, Zbigniew Paluszak, Barbara Breza-Boruta, Agata Marosz: Zdolność Listeria monocytogenes do przeżycia w zakładzie przetwórstwa żywności | 114 |
Monika Kucharczyk, Małgorzata Krzywonos, Jolanta Błaszczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Daniel Borowiak: Problemy pszczelarstwa w Polsce | 123 |
Agata Marosz, Barbara Breza-Boruta, Magdalena Kroplewska: Występowanie potencjalnie chorobotwórczych bakterii w powietrzu na liniach produkcyjnych zakładu przetwórstwa rybnego | 132 |
Agnieszka Marszałek: Badanie poziomu wiedzy oraz opinii konsumentów będących na diecie bezglutenowej na temat produktów wchodzących w jej skład | 143 |
Natalia Maruszewska: Recykling w gospodarstwie ekologicznym | 162 |
Kinga Nogaj: Wpływ zastosowania zmiennofazowego magazynu ciepła na temperaturę w sieci ciepłowniczej | 174 |
Urszula Nowosielecka: Segregacja nanokrystalitów jako sposób na zwiększenie wydajności żelazowego katalizatora w reakcji rozkładu amoniaku | 189 |
Michał Preisner: Analiza korzyści z zastosowania symbiozy przemysłowej | 200 |
Dominika Szczepańska, Iwona Bryndal: Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9 | 210 |
Paulina Witt, Maria Śmiechowska: Ocena właściwości przeciwutleniających napojów fermentowanych typu perry | 219 |
Joanna Wyka, Agnieszka Tajner-Czopek, Michaela Godyla, Paulina Witek, Wojciech Wilczek: Ocena zawartości witaminy C w ziemniaku poddanym procesom technologicznym | 227 |
Ewa Wysowska, Alicja Kicińska, Grzegorz Nikiel: Metodyczne podejście do konieczności ustanawiania stref ochronnych ujęć wód podziemnych na przykładzie ujęcia w Starym Sączu | 234 |
Angelika Zys, Zbigniew Garncarek: Jakość pieczywa gryczanego z dodatkiem mąk bezglutenowych | 255 |