Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 494. Wybrane zagadnienia z bioekonomii

Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu nr 494. Wybrane zagadnienia z bioekonomii

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

Przed Państwem już trzecia edycja wybranych prac przygotowanych przez uczestników konferencji Wkraczając w Świat Nauki 2017 w postaci publikacji zawierającej zbiór różnorodnych tematycznie artykułów naukowych poruszających rozmaite zagadnienia i problemy z obszaru nauk przyrodniczych i bioekonomii. Jest mi niezmiernie miło, że propozycja publikacji spotkała się z tak licznym odzewem wśród najmłodszych adeptów nauki, tj. studentów i doktorantów. To bardzo ważne, żeby zarówno studenci, jak i doktoranci jak najwcześniej aktywnie wchodzili w świat nauki, a uczestnictwo w konferencji i możliwość publikowania są dla nich pierwszym krokiem i doskonałą okazją, by zaistnieć w świecie naukowym. Jednocześnie po raz pierwszy prezentujemy wybrane prace uczestników drugiej edycji międzynarodowej konferencji naukowo-biznesowej InterNanoPoland, która odbyła się 22-23 czerwca 2017 r. w Katowicach. Tematyka tej konferencji obejmowała zastosowania nauki w przemyśle, zagadnienia funkcjonalizacji materiałów i ich użyteczności w medycynie, nowości w dziedzinach prawno-etycznych, najnowszej aparatury badawczej oraz możliwości rozwoju projektów badawczo-rozwojowych. Składam podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do powstania niniejszego opracowania. Wyrazy wdzięczności kieruję do Recenzentów, którzy poświęcili swój cenny czas na sporządzenie recenzji. Autorom publikacji życzę rozwijania pasji i wielu sukcesów naukowych.


Rok wydania2017
Liczba stron268
KategoriaPublikacje darmowe
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp     7
  Patrycja Bańkowska, Iwona Bryndal: „Zioła odchudzające” w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych     9
  Joanna Bodakowska-Boczniewicz, Zbigniew Garncarek: Zastosowanie naringinazy w technologii soków i win     20
  Barbara Breza-Boruta, Magdalena Kroplewska, Agata Pastewska, Beata Szala: Źródła skażenia powietrza i zagrożenie szkodliwym bioaerozolem w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego     31
  Robert Hanczaruk: Bioindykacja zanieczyszczeń wód powierzchniowych z zastosowaniem mikrobiotestu Daphtoxkit     43
  Robert Hanczaruk: Spektrum ekologiczno-siedliskowe flory naczyniowej zwałowiska odpadów pogórniczych „Ruda” w Zabrzu-Biskupicach     50
  Robert Hanczaruk, Agnieszka Kompała-Bąba: Rewitalizacja miejskich przestrzeni nadrzecznych na przykładzie doliny Kłodnicy w Gliwicach     64
  Alicja Horanin, Iwona Bryndal: Konopie – substancje aktywne, właściwości lecznicze i zastosowanie     76
  Joanna Jasnowska-Małecka, Michał Wrzesiński: Kto stoi na straży bezpieczeństwa konsumenta z alergią pokarmową?     85
  Sylwia Kała, Karolina Gajda, Dorota Hudy: Analiza proliferacji i apoptozy komórek po promieniowaniu UV     99
  Magdalena Kroplewska, Zbigniew Paluszak, Barbara Breza-Boruta, Agata Marosz: Zdolność Listeria monocytogenes do przeżycia w zakładzie przetwórstwa żywności     114
  Monika Kucharczyk, Małgorzata Krzywonos, Jolanta Błaszczyk, Przemysław Seruga, Agnieszka Piekara, Sylwia Zimny, Daniel Borowiak: Problemy pszczelarstwa w Polsce     123
  Agata Marosz, Barbara Breza-Boruta, Magdalena Kroplewska: Występowanie potencjalnie chorobotwórczych bakterii w powietrzu na liniach produkcyjnych zakładu przetwórstwa rybnego     132
  Agnieszka Marszałek: Badanie poziomu wiedzy oraz opinii konsumentów będących na diecie bezglutenowej na temat produktów wchodzących w jej skład     143
  Natalia Maruszewska: Recykling w gospodarstwie ekologicznym     162
  Kinga Nogaj: Wpływ zastosowania zmiennofazowego magazynu ciepła na temperaturę w sieci ciepłowniczej     174
  Urszula Nowosielecka: Segregacja nanokrystalitów jako sposób na zwiększenie wydajności żelazowego katalizatora w reakcji rozkładu amoniaku     189
  Michał Preisner: Analiza korzyści z zastosowania symbiozy przemysłowej     200
  Dominika Szczepańska, Iwona Bryndal: Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9     210
  Paulina Witt, Maria Śmiechowska: Ocena właściwości przeciwutleniających napojów fermentowanych typu perry     219
  Joanna Wyka, Agnieszka Tajner-Czopek, Michaela Godyla, Paulina Witek, Wojciech Wilczek: Ocena zawartości witaminy C w ziemniaku poddanym procesom technologicznym     227
  Ewa Wysowska, Alicja Kicińska, Grzegorz Nikiel: Metodyczne podejście do konieczności ustanawiania stref ochronnych ujęć wód podziemnych na przykładzie ujęcia w Starym Sączu     234
  Angelika Zys, Zbigniew Garncarek: Jakość pieczywa gryczanego z dodatkiem mąk bezglutenowych     255
RozwińZwiń