Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu

-15%

Wpływ warunków suszenia czosnku na kinetykę i energochłonność procesu oraz właściwości suszu

1 opinia

Format:

pdf

KUP I POBIERZ

Format: pdf

7,65  9,00 (-15%)

Najniższa cena z 30 dni: 9,00 zł 

W ABONAMENCIE

od 3,50

Masz już abonament? Zaloguj się

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 49,00 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Surowce roślinne są bogatym źródłem wielu cennych substancji odżyw-czych, do których należą: witaminy, błonnik pokarmowy, związki przeciwutleniające oraz substancje aktywne przyczyniające się do poprawy kondycji układu sercowo-naczyniowego i wspomagania pracy innych narządów wewnętrznych. Ograniczona trwałość surowców roślinnych warunkuje konieczność ich przetwarzania i zagospodarowania. Jedną z głównych metod konserwowania żywności jest jej suszenie, które pozwala na długotrwałe przechowywanie suszu poprzez zmniejszenie aktywności wody i wiążące się z tym ograniczenie rozwoju drobnoustrojów, a także ograniczenie masy i wyeliminowanie sezonowej dostępności surowców. Suszenie żywności wiąże się jednak z szeregiem niekorzystnych zmian zachodzących w trakcie trwania tego procesu. Zmiany te wynikają przede wszystkim ze stosowania podwyższonej temperatury suszenia wymaganej do osiągnięcia optymalnego czasu trwania procesu i związanych z nim względnie niskich nakładów energetycznych [Oliveira i in. 2016].


Rok wydania2018
Liczba stron132
KategoriaRolnictwo
WydawcaUniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Numer wydania393
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

POLECAMY

Ciekawe propozycje